Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Norrsken skrivet 26 aug-07 kl 10:50
-
Vad har ni andra lyckats bra med i år, och vad har ni misslyckats med? Tänkte att det kan vara kul att ta del av, och så kanske vi kan ge varandra lite tips imför kommande sesonger!
Själv har jag massor av tomater, som just börjar få lite färg. Squash har jag, men inte fullt så många som jag tänkt mig. En del av dem ville till att ruttna lite. Mangold provade jag för första gången i år, och guud så gott!! Måste göra mer plats för den nästa år. Morötterna är fortfarande ynkliga, får vänta och se. De asiatiska kålsorterna växer hejvilt. Hinner inte riktigt med dem, och endel har gått i blom. Salladen har jag inte heller skördat så mycket av. Det enda som i te kommit upp alls är gräslöken. Nån som har nåt tips om den?
-
Bönorna växer som sjutton, tomater, chili har massor av frukter det är bara att plocka. Alla 3 sorterna mangold funkar fint, persiljan växer bra och även de värmekrävande grönsakerna calaloo och malabarspenat funkar bra. Det som väl är tveksamt är om mina Jenny Lind melonplantor kommer att hinna producera några mogna meloner allt är ganska sent i år. Även squashen funkar sämre i år och de ger inte lika många frukter men det kanske är bra det jag har många plantor och i vanliga fall får jag slänga en hel del. Den fleråriga ruccolan ser ut att ha blivit uppäten av någon insekt men den kommer nog igen nästa år. Gyllenbären växer något sämre i år men de har gett en massa bär sedan midsommar.
Angående gräslöken så brukar den vara lättodlad bara köpa en planta i trädgårsbutiken och gräva ner på ställe som inte är alltför torr. (om du frösådde så brukar man behöva förkultivera inomhus och sedan sätta ut plantor fröerna brukar vara ljusgroende, det tar några år från frösådd till att plantan är stor nog att skörda ifrån så det lönar sig sällan att fröså det är bara om man ska ha annorlunda sorter som typ sibirisk gräslök som man sällan hittar plantor av som det kan vara lönsamt att så)
-
Mangold och ärtor blev väldigt bra i år! Annars skyller jag på allt regn och för lite sol...det mesta annat har inte blivit något vidare. Bönorna är på gång så fortsätter sommaren så kan det nog bli en del, vi hoppas på ett bättre år nästa gång!!
-
potatisen, men den är ju idiotsäker...men det var första gången jag odlar potatis så det var lycka att dra upp dem, på en kvadratmeter drog jag upp 3 stora hinkar! hade jag satt ca 15 potäter..
Nyzeländska spenaten visa sig vara en riktig hit: den tar upp ca 2 kubikmeter, buskig o fet, och det var max 5 plantor jag satte ut!
misskötsel brydde den sig inte om, har plockat massor med krispiga gröna blad..och det kommer hela tiden mera :o
rödbetorna var fina, även de var "die hard", tålde både torka och lite ogräs..
mina kinesiska kålsorter var väldigt populära hos skadedjuren, tog inte lång stund innan de var ett minne blott.
funderar på vad jag ska sätta där jag har skördat..
-
Jordgubbar fick vi massor; 67 liter och dessutom är det nya på väg! :o
Löken blev väldigt fin i år, och tidig...morötterna blev väl sådär...tomater, gurka och paprika har vi skördat sedan midsommar...bondbönor blev inte så mycket...jordärtsskockorna ser ut att kunna ge mängder, de är stora buskar på 2 m! 1 aubergine som ser ut att bli stor och 2 små på gång. Däremot blir det jag sådde i mitten av juli uppätet av några odjur; det var salladskål, romansallat, rättika, kålrabbi och spenaten gick i blom direkt! Squashen gav inte mycket om man jämför med förra sommaren.
-
..glömde ju:
3 fina pumpaplantor, minns inte sort, men trodde det skulle bli många små gröna zuchinis men det är 2 stora gröna pumpor på vardera.
ruccola odlade jag i balkonglådorna, vilken god sort det var, ettrigt stark o besk!
den råkade gå i blom lite för fort så jag har tagit frön till nästa år..
lite sockerbönor fick jag, mörkröda i skalet..hur använder man dessa? skalar o torkar?
Skalet är rätt segt, kanske jag väntade för länge med att skörda..
o sen har jag massor med myntor, men det är ju ingen sport.. :)
-
Hejsan hoppsan!
För mig, inga jordgubbar i år heller, jag vattnade inte när det var torrt, jag tror det är därför.
För mycket ogräs=ringblommor där morötterna växer blev inte bra. Lika för rödbetorna.
Vaxbönorna blev inte mycket, beror på att jag testade att ta egna frön som kanske inte var mogna. :(
Lyckas gjorde jag nog med allt annat bara det att det kom igång så sent och att det inte är så mycket näring i jorden. Broccolin är jättefin inte en enda kålmask! Tack vare trådgardingen Jill (IKEA). Det ser ganska häftigt ut. En vit nätstrumpa med buckliga kålblad som buktar under tyget. Alla andra bönor och ärtor har jag fått jättemycket av. Bondbönor är det i massor. Mandelpotatisen tog jag upp i tid dvs lagom till surströmmingen (som jag inte äter). :D
-
Med tanke på att det varit ungefär rekordblött så blev potatisen rätt ok, trots att det inte direkt blev någon jätteskörd. Äpplena har varit dåliga, speciellt de tidiga sorterna - mycket skorv och insektsangrepp. Cox Orange ser ännu rätt ok ut. I övrigt är det som vanligt - morötterna står ogallrade och trängs, vinbären ligger i frysen :)
-
Massor av vaxbönor, och hur stora som helst, samma med haricot verts. Sockerärt blev det däremot inget med.
Morötterna är fina, men de tog en faslig tid på sig, fortfarande ganska små.
Sommarpotatisen blev jättestor, men ganska få under varje planta, och jag som tycker de pyttesmå är godast.. Tyvärr hade jag inte plats med nån för vinterlagring.
Rödlök, vitlök och chalottenlök är fin, även om rödlöken kunde vara lite större... Purjolöken ser faktiskt också fin ut! Det har jag aldrig provat förr.
Spenaten gick i blom direkt, tänkte prova att så en omgång senare, men så hanns det inte med. Får se om jag provar att peta ner lite nu, har ju ändå frön kvar.
Rädisor och sallat ville inte alls av nån anledning, men körsbärstomaterna är fina, det var också första gången!
Sommarscuashen dog, men vintersquash har jag, får se hur den blir...
Och ruccolan är hur stor som helst, den försöker konkurrera ut örterna som står i samma list.
Alla bär och frukt har det blivit massor av, men det är inte min förtjänst :P
Till nästa år hoppas jag att de nya jordgubbsplantorna börjar ge skörd! :D
Helt godkänt för första året tycker jag!
-
Potatis fick vi mycket av, tog upp tidigt pga bladmögel. Det var tyvärr så att bladmöglet gav den tidiga sorten röta - så en tredjedel (hittills) ruttnade i källaren. :'(
Sallad, grönkål, dill och mangold växer som bara den vet knappt vad jag ska göra av allt. Rödbetorna blev inte så jättestora, men de växer än. Morötterna fick trängas men gav ändå en rejäl skörd.
Äpplen blev det inga alls, beror nog på att det är gamla träd som inte beskurits på många år. Jordgubbar blev nästan inga på mina nya plantor.
-
Här kommer mitt odlingsresultat från min kompaktodling på lägenhetstrappan. (http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=7;action=display;threadid=17317;start=15) Mer är på gång att skördas framöver.
Persiljan har växt över förväntan. Salladen blev en stor besvikelse. De är bara några cm stora. Tomatplantan växte som bara den men den verkar inte må så bra. Gräslöken ville inte växa. Av jordgubbsplantorna fick jag 5 gubbar, ur 16 blommor. Paprikan som jag inte trodde på blev till sist min stora favorit.
Quinoan,… suck… gick åt skogen. Lätt att få gro men det blev inte större än ca 5 cm. Provade flera gånger att så men de dog varje gång.
Köpte en fin torkolla som jag använt flitigt.
I glasburken förvarar jag persiljan.
(http://aycu12.webshots.com/image/27411/2001891041042020747_rs.jpg)
-
Prinsen, vilken fin torkställning!!! Blir lite avis, men samtidigt inspirerad! Torkar du bara i värmen från fönstret så där??
-
Mangolden blev superlyckad, morötterna som vanligt. Potatisen såg lovande ut men sedan slog bladmöglet till och plantorna säckade ihop på en vecka. Tomaterna på friland har haft en hård sommar här i skåne. Alldeles för kallt och för mycket vatten. De som står i växthuset har det däremot bra och ger ruskiga mängder svartstrimmiga cocktailtomater.
Squashen helt ok, majsen sådär ( ville ha mer värme ) och jordgubbarna käkade skatorna upp. Definitivt nät över dem nästa år. Det jag är mest stolt över är de fyra (4) vattenmeloner som svällde så fint i drivhuset. Stora som handbollar ungefär och mycket goda. Det blir repris nästa år.
-
Jag lyckades med potatisen, morötterna, palsternackorna, rödbetorna, löken å majsen.
Purjon gick halvbra å gurkorna uselt...
Mina ungar odlade popcornmajs för första gången den gick kanonbra :D
Dolk
-
Jaha, vad gick bra/dåligt med mina odlingar?
Facit:
23 tomater på tre buskar Totem. Hade hoppats på några fler...
6 jordgubbar på två plantor. Katastrof!
Bara några rädisor, de flesta blev angripna av jordloppornas larver pga torkan i början av juni
Plantan med gräslök var ok.
Men morötterna... Helt otroligt så mycket det blev!!! ;D Vet knappt vad jag ska göra med dem... Äter en del och ger bort en del. Morötter med Creme Bonjour Cuisine (smak av vilök/örter) som dipp. Smaskens!
Med andra ord: lite av det ena och mycket av det andra.
-
Prinsen, vilken fin torkställning!!! Blir lite avis, men samtidigt inspirerad! Torkar du bara i värmen från fönstret så där??
Den brukar stå på köksbänken i vanliga fall. Ställde den på bordet när jag tog bilden.
Ja, den är fin. :) Beställde den från Kvarnspecialisten (http://www.kvarnspecialisten.se/). Bra service och snabb leverans. :D
-
Potatisen gick helt åt skogen, bladmögel och ruttna potatisar blev resultatet i år, liksom varje år. Vi ska nog inte odla potatis på vår jord.
Tomater, paprikor, gurkor och chili får vi massor fortfarande. Första året med växthus och jag blir inte annat än glad när jag tittar in där. Det växer så det knakar. Dock satte jag plantorna lite för tätt vilket resulterade i bladmögel på tomaterna men jag har varit flitig och tagit bort angripna blad hela tiden så det har inte spritt sej mer än till enstaka tomater.
Purjolöksplantorna glömde jag bort att plantera ut...
Kålen i sin fiberduk gav fint resultat. Fyra fina blomkålshuvuden (första gången för mej - är så stolt!), fyra enorma vitkålshuvuden, fyra ganska små rödkålshuvuden och fyra helt okej savoykålhuvuden. Broccolin visade sej vara en höjdare under duken. Första året jag lyckades med den. Har skördat kilovis på fyra plantor och skördar fortfarande småbuketter.
Det andra kållandet, även det under duk, ger finfina grönkål och stora fina brysselkålplantor med pyttehuvuden. Dom växer väl ett tag till hoppas jag.
Palsternackorna har jag lyckats med för första gången. Morötterna blir alltid jättefina och stora här. Säkert beroende på att jag bara odlar dom i djupgrävd och ogräsfri jord och är jättenoga med att rensa ogräs och gallra tills dom etablerat sej ordentligt. Sen äter jag varannan hela tiden.
Rödbetor glömde jag att så. Löken blev fin men jag fick ta upp den ovanligt tidigt eftersom mördarsniglarna var hysteriska just på löken. Som tur var satte jag den extra tidigt under duk, så den blev stor och fin ändå. Det dåliga torkvädret gav en del lökar som ruttnat i toppen (främst schalotten som tycks vara känsligare) men dom använder vi först. Jag har sorterat jättenoga och dom fina lökarna står på kallvinden.
Svartrötterna som hönorna ville sprätta i hela tiden har trots det klarat sej bra. Har bara smakat en för ett par månader sen och den var god. Resten får växa till sej.
Sparrisplantorna har oxå överlevt hönornas sprättande utom två. Nästa år får jag börja skörda för första gången!
Majsen ger hyfsat med kolvar men ganska ojämnt pollinerade trots att jag odlat dom i en kvadrat. Hade tre sorter i år och det mesta är infryst och uppätet men en sort återstår. Ska kolla mognaden på den idag.
Frilandsgurkor gav dåligt i år. Säkert hönsen som är boven där oxå plus att jag satte ut dom så sent. Men några burkar med små franska dragongurkor har det blivit i alla fall.
Squaschen satte jag oxå sent så jag har bara fått en än så länge. Snart tar nog frosten dom små karten.
Jag flyttade rabarbern i höstas och den kom ganska dåligt på försommaren. Det räckte till en sats vin i alla fall (rabarbervin=jättegott) och nu på höstkanten har dom båda plantorna tagit sej rejält.
Bönor har vi fått kilovis, främst på tre störplantor inne i växthuset. Hade ingen aning om att det skulle gå så bra där. Plantorna utomhus satte jag jättesent så dom har precis börjat ge skörd nu. Sockerärtorna trivdes inte alls i år.
Basilikaplantorna har blivit enorma i växthuset och idag har jag frusit in hela blad i olivolja. Läste det i en bok och bestämde mej för att testa till vinterns pesto.
Kryddor har vi fått en del men hönsen har bestämt sej för att kryddlandet med sin lätta jord är ett perfekt sandbad, så jag får nog tänka om till nästa år. Troligen blir landet ett sandbad och kryddorna får flytta...
Dom nyplanterade vinstockarna i växthuset ger två klasar gröna och två blå i år. Plantorna har växt säkert fyra, fem meter under sommaren och ska beskäras hårt i vinter.
Physalis har jag odlat för första gången och har massor av frukter på två plantor i växthuset. Ingen har mognat än så jag vet inte hur dom smakar. Dom är ungefär hälften så stora som dom i affären.
Vinbärsplantorna som jag satte för säkert fyra år sen för en tynande tillvaro. Gräset växer igen omkring stammarna och dom lever utan gödning och vatten. Ska skärpa mej när det gäller dom. Dom gav ändå nån liter. Hallon har jag plockat en del och likaså björnbär.
Jordgubbarna gav ganska bra skörd i år. Ett gäng plantor som jag glömt att plantera ut stod jättetätt i ganska näringsrik jord och jag slängde åt dom en skvätt vatten då och då. Dom utplanterade skötte jag minutiöst. Vilka gav mest och störst bär? Jo dom bortglömda...
Känner mej oerhört nöjd med årets odlingar och det jag hittills skördat. Det finns massor med mat kvar i landen och jag tror vi kan klara oss helt utan att behöva köpa grönsaker.
-
Verkar inte varit ett squash-år i år...mina blev små snuttar som trillade av och till slut förintades hela plantan. I fjol växte det hur mycket som helst. Potatisen gått bra och dillen blev fantastisk. Paprikaplantorna kom igång sent så dem är inne nu då det är frost om nätterna..får se vad det blir. Mycket tomater men inte ett plommon.
-
Jag bor ju i Orsa/Skattungbyn. Här har inte varit överflöd med regn så jag har fått vattna.
Har en nyodling och jorden där verkar bra. Se bifogade bild. Landet är ungefär 8 m brett och 21 meter långt.
Har ett litet också som är 3x6 meter.
Håller på och skördar nu.
Tog in 6 brödbackar med gul och röd Mangold och förvällde i går. Blev 13 liter att lägga i frysen.
En skottkärra kålrötter har jag kört in i matkällaren, det är nog minst tre kvar i marken.
Sockerärtor blir fina, äter allt jag orkar och har även fryst in förvällda.
Varför odlade jag inte mer bönor? Behöver ju proteinet. Vad kan vara lämpligt, Bondbönor tro? intresserad av förslag.
Rocculasalladen blev lätt förvildad, skall så mindre mängd nästa år.
Plocksallad och Salladin är perfekt.
Gräslöken dog även en planta från affären, märkligt!
Rädisorna gick också dåligt, gick inte att äta, träaiga till max.
Prövade med gurka på friland, men det gick inte.
Tomater har jag i ett provisoriskt växthus, väntar på att några skall bli röda. Kom ut för sent.
Vitkål och savoykål har gått bra, har kört in två skottkärror. Visserligen en del maskhål i bladen men vad gör väl det. Måste odla mer vitkål nästa år.
Broccoli har jag skördat flera gånger men nu den 4 sept är det slut.
Bryssekål blir inget på, jag fattar inte varför. Plantorna är jättefina men inga små kålhuvuden, är väl någon som kalasat.
Grönkålen är perfekt, skall gärda in den så att inte rådjuren tar den.
Morötter och palsernackor har jag inte tagit upp ännu, väntar lite så de får växa till sig.
Potatis verkar perfekt. Blasten frös för ett par dagar sedan så i slutet av månaden kan jag nog ta upp dem.
-
Varför odlade jag inte mer bönor? Behöver ju proteinet. Vad kan vara lämpligt, Bondbönor tro? intresserad av förslag.
Störbönor ger enorma skördar. Själv odlar jag både vaxbönor, skärbönor och purpurbönor på höjden. Dom är lite senare än låga plantor men tar igen det med råge när man väl skördar. Bondbönor är ju oxå fantastiskt goda.
Fint stort land, förresten :)!
-
Broccolin har inte hunnit blomma och morötterna är ovanligt små...men morötterna hinner nog växa till sig än.
Tomaterna är fortfarande gröna, har bara skördat en enda tomat som hunnit bli röd.
Kålrötterna är inte heller så stora som de brukar bli.
Potatisen blev en verklig hit!! Bytte från Asterix till King Edward i år och den ser himla fin ut. Bladmögelproblemet som vi haft tidigare verkar utebli i år.(blasten är slagen ) Nu ska den få ligga och skala till sig.
Dillen och persiljan trivdes gott i hönsgödseln och kommer att räcka i flera år.
Ogräset trivs också. Nästa år blir det täckodling och odlingsduk!
-
Säger bara KÅLFJÄRIL :P ja då förstår ni att jag inte använt fiberduk till Brysselkålen och Grönkålen!
Vad jag ångrar mig.... Nu ser jag små fina brysslar men plantorna är utan blad :'(
Grönkålen stod fina tills för ett par veckor sedan! nu stänglar kvar.
Pumporna är som en större tennisboll nu och de hinner ju inte bli fina och stora pumpor!
Gurkorna mosades med regnet.
Men all Pil jag satt har växt så det knakade.
Alltid något ;D
-
Kobbe, som alltid är du en stor inspirationskälla :-* Och bilden från skattungbyn ser ju ganska lockande ut.. Till nästa år ska jag komma igång i tid! Men då har jag förhoppningsvis inte flyttlass som kommer ivägen.. Och så ska jag skaffa kolonilott!! För jag inser redan att lilla täppan är för liten.. Det gav mersmak!
-
Potatisen, piplöken och vaxbönorna fick jag hur mycket som helst av. Piplöken frodas fortfarande.
Tomater har jag inte fått en enda (jag sådde nog för sent) sockerärtorna torkade ut när vi var på semester och spenaten som såg ut att trivas blev det inte mycket av.
Gräslök, rosmarin, basilika, timjan och persilja har vuxit relativt bra men även de är ynkliga mot förra året.
Jag ska trots allt inte klaga. Det här året var mest ett experiment för att se om jag istället för blommor skulle ha enbart ätbara växter på balkongen.
-
Vad är piplök för något??
-
Det är som en blandning mellan gräslök och purjolök. Den ser ut som en smal purjolök eller en grov gräslök. Man använder (jag gör det i alla fall) den som gräslök men den har kraftigare smak än gräslöken...den är helt underbar i sallader och till kokt potatis.
-
Vet inte om man ska kalla detta gänget lyckat eller...
Lite personliga är de iallafall.
-
Gurka, tomat, morot och jordgubbar samt öreterna har gått bra. Det mesta andra har väl gått mellan sådär och skitdåligt.. särskilt potäterna
-
Jag slarvde med grundarbetet = grävningen. I kombination med en mmild, fuktig vinter var det tydligen förödande för min vanligtvis så högavkastande jord. :-[ :(
Spenaten drog nytta av den varma våren och har väl också grunt rotsystem. Har aldrig haft så fin spenat. Sommarmorötterna blev också jättefina, liksom den tidiga sallaten och sockerärterna. Potatisen blev OK ,men en del knölar med brunt i blev det . Såg inte exakt ut osm brunröta, det syns ju som en ring i potatisen omman skär itu den, det var mer en del av potatisen som var rutten/o-bra. Och de flesta var bra. Satte Asterix som jag sparat i kylen fram till slutet på juli. De börjar blomma nu, spka bli spännande att dse vad det ger.
Men sen, suck . Det blev mindre rödbetor, mindre palsternackor, mindre mangold, vintermorötter, bönor och tomater, lössen åt bondbönorna (?) (det kommer några nu). Gurkorna gav upp i regnen under juli/augusti. Chilin och löken var katastrof från början till slut. Squash och pumpa hade jag bestämt mig för att inte förkultivera, eftersom de ömtåliga inneplantorna alltid blåser sönder här, men nu var det konstigt kallt på nätterna i maj så det dröjde innan de kom i jorden. Har väl skördat kanske 5-6 squashar i olika storlek och NU börjar de första pumpaämnena komma. (Rouge vif d'etampes och Sweet dumpling och den är iofs sen)
Efter de tidiga skördarna sådde jag asiatiska bladgönsaker rädisor, koriander (en hit!), rucola och testade även sommarmorötter och rödbetor, men kall sensommar/tidig höst för vår del av världen har gjort att de fortfarande är ynkliga. Bladen utvecklas dock fint, de som inte sniglarna käkade upp på ett tidigt stadium.
Hallonen blev över förväntan med tanke på att jag varken förebyggt hallonmask elelr rensat ogräs runt dem, vilket har gjort att de har haft hård konkurres av nässlor och kvickrot.
SÅ Härmed lovar jag att höstgräva och vara noga inför nästa år.
-
Hallonen blev över förväntan med tanke på att jag varken förebyggt hallonmask elelr rensat ogräs runt dem, vilket har gjort att de har haft hård konkurres av nässlor och kvickrot.
SÅ Härmed lovar jag att höstgräva och vara noga inför nästa år.
Hur förebygger man hallonmask? Inte för att jag har några hallon, utan mer om man nån gång skulle våga sig på att prova.. Har traumatiska barndimsminnen av hallonmaskar, iofs från vildhallon, men ändå. Äter inte hallon om jag inte fått dissekera dem först :-\
-
potatis, sockerärt, och pepparmynta...........det var det enda som kom upp, och potatis det enda som det blev något att tala om av.
Inte ens salladen kom upp :'(........morötterna blev bara ca i decimeter, och väldigt "bittersmakande".........gråärter som jag fått av Cristina R, fick jag precis till nytt utsäde.....
Blä vilken dålig jordlott jag har......den har ihärdigt vägrat att producera annat än ....potatis.............fast maskarna verkar inte heller trivas där.........kanske är rykerna om dålig markberening som jag hört, sanna?
Tur att vi letar efter hus, och förhoppningsvis har ett annat trädgårdsland till våren.
-
Hur förebygger man hallonmask? Inte för att jag har några hallon, utan mer om man nån gång skulle våga sig på att prova.. Har traumatiska barndimsminnen av hallonmaskar, iofs från vildhallon, men ändå. Äter inte hallon om jag inte fått dissekera dem först :-\
Jag äter hallonsylt där man inte ser maskarna. Och om jag renasr dme noga, själv.
Man förebygger genom att gå ut i hallonlandet på morgnar medan hallonplantorna blommar. man har med sig en hink md vatten med lite diskmedel i och så håler man varje hallonskott över hinken och skakar det. Då ramlaerr det ner skalbaggar osm är hallonmadskarnas mammor. 8)
Ska försöka läggain bilder som togs för ett par timmar sen:
Först mina medelhavsväxter som faktiskt klarade vintern som gick (som var mycket mild), både citronverbenan mitt fram och olivträdet/busken bak till höger. Rosmarinen har hängt med sedna mitten av 90-talet.
Tomatplantor i bubbelplasttält, skördade 8 hg tomater idag!
Potatis Asterix satt 26 juli!
Och ett land som såddes den 16 juli (tror jag). Koriander som står i knopp och en fin grönkålsplanta!
-
Jaha nähä här är medelhavsväxterna:
-
Tomattälten.
-
Potatisen-.
-
Alltså, skåningar borde inte få yttra sig i sådana här frågor. ;D Jädrans zon 1-fuskisar ;D ;D
Kom igen i en stenig moränbacke i zon 4 i stället!
-
Kom igen i en stenig moränbacke i zon 4 i stället!
Där hade jag inte haft en chans med årets arbetsinsats ... :-[ ::)
-
Maskarna är ju inget att oroa sig för.
De är ju fullmatade med hallon. ;-)
-
Maskarna är ju inget att oroa sig för.
De är ju fullmatade med hallon. ;-)
Det sa min mor också men mig lurar ni inte. Helt annan form och färg på maskarna. ;)
-
Där hade jag inte haft en chans med årets arbetsinsats ... :-[ ::)
Det går bättre än man kunde tro, även med en måttlig arbetsinsats. Men inte har vi några övervintrade medelhavsväxter inte... varje år planterar jag en liten rosmarinplanta i kryddlandet, sen växer den lite ängsligt och tvärdör på hösten. Ibland försöker jag ta in den i en kruka, då tvärdör den inomhus istället :P
jätteavundsjuk inte avundsjuk alls... ::)
-
Har du inget frostfritt utrymme med fönster? En kallvind, uthus, garage... Så har jag klarat rosmarinen i en hel massa år. Jag har dock haft ihjäl några citronverbenor, de är mycket känsligare.
-
Har du inget frostfritt utrymme med fönster? En kallvind, uthus, garage... Så har jag klarat rosmarinen i en hel massa år. Jag har dock haft ihjäl några citronverbenor, de är mycket känsligare.
Dåligt med det. Det blir för mörkt på de platser som har rätt temperatur. En vinterträdgård hade inte varit fel!
-
Är ett garage eller uthus verkligen frostfritt? Kanske ska testa i vinter.
-
Det sa min mor också men mig lurar ni inte. Helt annan form och färg på maskarna. ;)
Har tyvärr minnen av dem även i sylt, därav min skepsis mot hallon.. Proteintillskott, visst. Men i vår kultur är vi så matade med att maskar är äckliga att jag inte riktigt kan sätta mig över det :P Men självrensat går förståss ned!
-
På tal om zoner så funderar jag på varför mina tomater blev så smaklösa.. Jag som är uppväxt i zon 6 provade lite tomater förra sommaren i denna zon, vilka smakade underbart! Förväntade mig liknande resultat i år. Bor numer i huvudstadens ytterkanter, vilken zon det nu kan vara. Hade dansk export, bara för att jag gillade dem i fjol. Och skörd har jag fått över förväntan, men de smakar ju inte mer än tomater från affären, vilken besvikelse :-\ Nån som har nåt tips inför nästa år? Nån sort som ska ha mer smak? Jag vet bara att jordgubbar smakar bättre i norr, vilket visst har mer ljuset att göra. Kan tänka mig att det kan fungera på liknande sätt med tomater..
-
Jag har hört att åkerbär och svarta vinbär skulle bli extra smakrika i norr p g a att solen skiner så många timmar. Har alltid varit lite skeptisk till det , solen borde ju också skina svagare (längre från zenit) men har aldrig gort något smaktest. Så det var intressant information om tomaterna drömmare!
-
Jomen det stämmer. Ju nordligare frukter, desto bättre smak. Det säger man ju även här i Tyskland fast man inte känner till svenska jordgubbar. Det kan ha något att göra med längre dagar, men mindre stark sol.
-
Jag har hört att åkerbär och svarta vinbär skulle bli extra smakrika i norr p g a att solen skiner så många timmar. Har alltid varit lite skeptisk till det , solen borde ju också skina svagare (längre från zenit) men har aldrig gort något smaktest. Så det var intressant information om tomaterna drömmare!
Men det är inte mörkare sommardagar i norr, märk väl! Svagare skiner solen om natten, dagtid ingen märkbar skillnad. Alltså får växter i norr mer ljus. Gissar att det är därför som hö ofta får högre energivärde i norr. Gissar att det är samma med bären, mer energi = sötare bär. Svarta vinbär tycker jag inte om, så där kan jag inte uttala mig. Åkerbär har jag endast smakat vildväxande i norrbotten, vilka är de absolut godaste bär man kan leta upp! Jordgubbar har jag smakat lite varstans, och där kan jag intyga skillnaden. Gissar att skillnad i smak även beror på vilken sort som odlas, men överlag är det väldigt goda jordgubbar i norr. Har även smakat färska jordgubbar i italien, vilka smakade mest vatten (till skillnad från övrig färsk frukt där som smakade underbart).
Tomater är ju dock inte söta, så därför hade jag inte förväntat mig nån större skillnad. Men de tomater jag odlat här smakar ungefär som de man köper i affären. De jag odlade i norrbotten förra sommaren hade mycket intensivare smak.. Så det känns lite trist när det inte infriar förväntningarna. Så tips på välsmakande tomater att odla här mottages tacksamt!
-
Inte nån överdrivet stor skörd på morötter.. Små och pluttiga blev de, men dessa två tyckte jag var helt fantastiska! Så kan det gå när man misslyckas med gallringen!
-
Squash. Tonvis med squash. Tillslut orkade vi inte ens plocka det, utan det fick ruttna bort i landet.
Det blev mycket söta ärtor med, åt en näve eller två varje morgon till frukost.
Bondbönorna sattes alldeles för sent, dom dog när frosten började bli regelbunden.
All potatis regnade bort under sommaren. I augusti var det en vecka som vi hade 4 soltimmar totalt och den kändes ganska normal.
-
Squash. Tonvis med squash. Tillslut orkade vi inte ens plocka det, utan det fick ruttna bort i landet.
..8<....
åh vad synd :-\ säg till nästa år så kommer jag och köper :-)
-
I år var det så fuktigt och lite sol så tomaterna och gurkan förökade sig inte så bra.
Fick bara 5 st pumpor, men vilken god pumpamarmelad det blev.
Squashen växte inte heller så bra men det blev allt några burkar med inlagd squash som är så gott till både mat och på smörgås.
Bönorna tog sig inte alls iår, vet inte vad som hände. ???
Grönkålen och kålroten blev däremot lyckat och det tackar hönsen mig för nu när det är snö ute och de vill ha grönt.