Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Nettus skrivet 23 aug-07 kl 11:04

Titel: Skrädmjöl
Skrivet av: Nettus skrivet 23 aug-07 kl 11:04
Jag har fått en påse skrädmjöl. Nån som vet hur jag byter ut vanligt mjöl i recepten till detta skrädmjöl?
Mjölet är gjort av rostad havre och ska vara extra fiber- och proteinrikt.
Titel: Re:Skrädmjöl
Skrivet av: Elin G skrivet 25 aug-07 kl 08:22
Jag har bara bakat småkakor med skrädmjöl. Men då behöver du dinkel eller vete också eftersom skrädmjölet saknar gluten. Annars är skrädmjöl väldigt gott till gröt :)
Titel: Re:Skrädmjöl
Skrivet av: Nettus skrivet 25 aug-07 kl 13:07
Tack för upplysningen!
Titel: Re:Skrädmjöl
Skrivet av: koko skrivet 26 aug-07 kl 15:10
Vad är skrädmjöl??
Eh, redigerar mitt eget inlägg med denna länk, låter intressant, har aldrig hört tals om detta mjöl!
http://www.saltakvarn.se/produkt/produktblad/7040.htm (http://www.saltakvarn.se/produkt/produktblad/7040.htm)
Titel: Re:Skrädmjöl
Skrivet av: Maran skrivet 26 aug-07 kl 17:26
På www.stopafors.se finns några recept.
Jag brukar baka sockerkaka på skrädmjöl, utan att blanda i något annat mjöl.
Titel: Re:Skrädmjöl
Skrivet av: Nettus skrivet 27 aug-07 kl 12:29
Jag brukar baka sockerkaka på skrädmjöl, utan att blanda i något annat mjöl.
Aha...!
Titel: Re:Skrädmjöl
Skrivet av: regn skrivet 28 aug-07 kl 19:40
På www.stopafors.se finns några recept.
Jag brukar baka sockerkaka på skrädmjöl, utan att blanda i något annat mjöl.
Titta på den sidan!!
Jag har bakat både tekakorna, den mjuka kakan och mårbackakakan. Det är jättegott!!!!
Titel: Re:Skrädmjöl
Skrivet av: TobiasJ skrivet 17 sep-07 kl 11:56
Annars kan jag rekomendera motti med stekt fläsk.. :) (Motti=nävgröt på skrädmjöl)
Titel: Re:Skrädmjöl
Skrivet av: koko skrivet 02 okt-07 kl 15:19
Hmm...ja, äntligen har jag hittat skrädmjöl i handen och provbakat. Använde receptet på påsen för tekakor. Färgen blev ju trevlig av detta rostade mjöl och smaken speciell, påminner om välling på gyllenmust, som ju är ung. samma sak fast med tillsats av maltodextrin.
Ja, speciell mustig och rostad smak, dock stod det inget på påsen om dextrinering?
Tycker att det borde kunna användas som grahamsmjöl.
Titel: Re:Skrädmjöl
Skrivet av: Margit skrivet 05 nov-07 kl 22:00
Annars kan jag rekomendera motti med stekt fläsk.. :) (Motti=nävgröt på skrädmjöl)

Min farmor som bodde i Värmland brukade göra nävgröt med stekt fläsk (har för mig att hon stekte gröten dagen efter...?) Du har inte receptet på Motti? Eller det kanske står på påsen?
Titel: Re:Skrädmjöl
Skrivet av: koko skrivet 06 nov-07 kl 10:47
Nävgröt enligt Grötboken från Frälsningsarmén:
2 port
4 dl skrädmjöl
3 dl vatten
1 nypa salt

Koka upp vatten o salt. Stampa ner mjölet med slev. Koka tills vattnet ångat upp, servera med fläsk o lingon, häll stekflottet över gröten...
Titel: Re:Skrädmjöl
Skrivet av: Edgar skrivet 06 nov-07 kl 11:12
Finns mer om nävgröt här:
http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=8;action=display;threadid=15902;start=msg100388#msg100388

Edgar
Titel: Re:Skrädmjöl
Skrivet av: Nettus skrivet 06 nov-07 kl 11:54
Men kan man inte använda skrädmjöl i sina vanliga recept, istället för vetemjöl... eller nåt...?
Titel: Re:Skrädmjöl
Skrivet av: hustigern skrivet 06 nov-07 kl 16:08
Nettus, skrädmjöl är ju havremjöl så det är inte helt att rekommendera att rakt av byta ut vetemjölet. Det beror lite på vad du ska baka.

När jag bakar matbröd brukar jag byta ut en del av mjölet mot skrädmjöl för smakens skull. Men vetemjöl är bra att kombinera med eftersom havremjöl jäser dåligt på egen hand.

Har dock inte testat några "specialrecept" för skrädmjöl, men jag har blivit inspirerad av recepten här och måste prova.

/Anneli - som helt plötsligt längtar till barndomens Värmlandssomrar med motti
Titel: Re:Skrädmjöl
Skrivet av: Margit skrivet 06 nov-07 kl 19:48
Men kan man inte använda skrädmjöl i sina vanliga recept, istället för vetemjöl... eller nåt...?

Kolla in länken i Edgars svar, under "receptsamling fanns många tips!
Titel: Re:Skrädmjöl
Skrivet av: Nettus skrivet 07 nov-07 kl 11:42
hustigern: Då blir det till att experimentera lite då    ;)
Margit: Mjölet jag har är just från Stöpafors, de recepten finns på påsen. Är nyfiken på att testa...