Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Soshila skrivet 22 aug-07 kl 16:43

Titel: Skillnad på färsk jäst och torrjäst?
Skrivet av: Soshila skrivet 22 aug-07 kl 16:43
Kan man byta ut det ena mot det andra i ett recept, eller är det någon viktig skillnad på dem? Motsvarar i så fall en påse torrjäst ett paket färsk?

Hittade t.ex. ett recept i någon gammal tråd här som jag blev sugen på, men jag har bara färsk jäst hemma. Kan jag byta?

"Bröd med baljväxter

Portioner: 12 småbröd eller 2 limpor
   
•   250 g kokta, avrunna och sköljda linser (bruna eller röda), kikärter eller sojabönor
•   ca 4 1/2 dl vatten
•   12 g (1 påse) torrjäst
•   2 tsk salt
•   1/2 dl rapsolja
•   1 msk ljus sirap
•   5 dl rågsikt
•   7-8 dl vetemjöl special


1. Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
2. Värm degvätskan till 42°C (använd gärna en termometer). Häll jästen i en bunke och häll vätskan över eller blanda ihop enligt anvisning på förpackningen.
3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.
4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Skåra ev bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225°C.
6. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.

Tips!
Om du väljer att göra limpor forma degen till 2 limpor. Jäs övertäckta i 30 minuter. Grädda dem i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 25 minuter."
Titel: Re:Skillnad på färsk jäst och torrjäst?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 22 aug-07 kl 17:23
Såvitt jag vet är det ingen större skillnad. Utom:

Jag inbillar mig att det blir lite mera fart med torrjäst för söta degar om man bakar bröd med med mycket honung i. Men det kan vara inbillning.

A.
Titel: Re:Skillnad på färsk jäst och torrjäst?
Skrivet av: tänk_positivt skrivet 22 aug-07 kl 20:30
hej!
jag använder både torrjäst och torrmjölk :)
kör på som vanligt bara,det gör jag iallfall.

1,5 msk torrmjölk +knappt 1dl vatten= 1dl vanlig mjölk i dina recept.

exempel:

står det 3dl mjölk i ditt favoritrecept och du ska använda torrmjölk blir det:
knappt 3dl vatten och 4,5 msk torrmjölkspulver.
Titel: Re:Skillnad på färsk jäst och torrjäst?
Skrivet av: tänk_positivt skrivet 22 aug-07 kl 20:33
Kan man byta ut det ena mot det andra i ett recept, eller är det någon viktig skillnad på dem? Motsvarar i så fall en påse torrjäst ett paket färsk?

Hittade t.ex. ett recept i någon gammal tråd här som jag blev sugen på, men jag har bara färsk jäst hemma. Kan jag byta?

"Bröd med baljväxter

Portioner: 12 småbröd eller 2 limpor
   
•   250 g kokta, avrunna och sköljda linser (bruna eller röda), kikärter eller sojabönor
•   ca 4 1/2 dl vatten
•   12 g (1 påse) torrjäst
•   2 tsk salt
•   1/2 dl rapsolja
•   1 msk ljus sirap
•   5 dl rågsikt
•   7-8 dl vetemjöl special


1. Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
2. Värm degvätskan till 42°C (använd gärna en termometer). Häll jästen i en bunke och häll vätskan över eller blanda ihop enligt anvisning på förpackningen.
3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.
4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Skåra ev bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225°C.
6. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.

Tips!
Om du väljer att göra limpor forma degen till 2 limpor. Jäs övertäckta i 30 minuter. Grädda dem i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 25 minuter."


hej!
läste i ditt recet att 12g torrjäst är en påse??
 en påse  är lika mycket som en färsk jäst: 50gram. :)
Titel: Re:Skillnad på färsk jäst och torrjäst?
Skrivet av: koko skrivet 22 aug-07 kl 22:15
Det motsvarar nog 50 gram färsk jäst och i torrt tillstånd väger det kanske 12 gram??

För att ytterligare komplicera saken så kan jag tillägga att jag läst i en vegetarisk kokbok med brödrecept att "använder du torrjäst, tar du bara halva mängden". Ehe, men det brukar funka med lite mindre jäst än receptet anger, om det hjälper......
Titel: Re:Skillnad på färsk jäst och torrjäst?
Skrivet av: Soshila skrivet 23 aug-07 kl 20:47
Hihi, har märkt att det här med brödbakning är en hel vetenskap! och det där med jäsning har alltid tett sig en smula mystiskt för mig  ;) Men än så länge har jag lyckats och jag har plötsligt ingen som helst lust att äta köpebröd nåt mer  :P

Tack för era svar!
Titel: Re:Skillnad på färsk jäst och torrjäst?
Skrivet av: Clementine skrivet 27 aug-07 kl 18:16
jag undrar hur brödet smakade. jag har aldrig använt bönor i bröd. kan det vara gott tro.....
Titel: Re:Skillnad på färsk jäst och torrjäst?
Skrivet av: koko skrivet 27 aug-07 kl 19:32
Jag ÄR tjatig, men ni måste testa attt ha i groddade linser i brödbullar eller matmuffins. Knäppt gott.
Titel: Re:Skillnad på färsk jäst och torrjäst?
Skrivet av: Soshila skrivet 27 aug-07 kl 20:46
Det har inte blivit av att jag bakat det där brödet än  :-[ Har så liten frys så jag får se till att äta upp lite gammalt först. Men jag tycker i alla fall att det låter väldans gott.

Har aldrig groddat linser, men det ska testas. Vilken sors liner använder du koko?