Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: brantas skrivet 22 aug-07 kl 15:12
-
nu har jag vairt och köpt en torkmaskin från obh nordica efter ett tips av en alternativare, jag tyckte att 545:- inte var hela värdlene speciellt vilka smakupplevelser man nu kan få uppleva även på vintern.
nu undrar jag vad kan jag torkra ?? kan man torka äppelbitar och smultron och ha i müsly ? banan ???
vad rekomenderar ni och vad bör jag unvidka att torka.
ska smita ner till kantarellstället och plockla lite kantareller som jag ska torka sen oxå tänkte jag. samt en mängd olika kryddor.
-
I asiatiska butiker finns så otroligt mycket olika torkad frukt, bäst är de på det i Taiwan, enligt en kinesiska jag känner! Man kan hitta torkad melon, mullbär, ingefära, ja alla tänkliga o otänkliga saker! Jag köpte torkade hela limefrukter i en orientalisk butik sist, de slänger man nr i grytan o kokar med maten. Till exempel!!
-
de låter ju späänande.....
-
Du kan torka allt! Bananer, gurka, meloner, farmor ja allt! Sigrid Sahlin har skrivit en bok om torkning. Den finns nog på de flesta bibliotek och heter något med "torkning".
-
Äppelringar är ju väldigt gott -och nyttigt som tur är. Torkade bananer skulle jag vilja prova, måste vara godare än de där bananchipsen som finns...
-
Jag har oxå en torkapparat (evermat) och jag torkar plommonklyftor, tomatskivor, skivade jordgubbar, svamp, äppelringar, örtkryddor och paprika- och chilistrimlor. Man kan säkert torka det mesta men jag håller mej till det jag odlar eller plockar själv.
Eftersom torkning av frukt gärna drar till sej fruktflugor lägger jag en tunn nylonväv på översta ollan men under locket så att flugorna inte kan ta sej in.
-
hej här kommer ett lästips.
Sigri Sahlins bok "Torkning av bär, frukt, grönsaker, svamp och örter".
-
tack för tipset om boken, nu ska jag iväg till biblioteket.
vi har nu sammanlagt torkat 500g kantreller. blir gött att ha i vinter.....
-
Äpplen har det redan tipsats om, men det kan inte nog påpekas vilken höjdare det är med torkade äpplen. Den som inte har provat hemtorkade äpplen i egen müsli vet inte vad frukost är! :)
Ambjörn
-
jag ska testa äpple nu nästa gång jag drar igång torken, är det nån speciell sort ? sur eller mjölig osm passa bäst ??
-
Det blir ungefär den smak som var på frukten innan torkning, så valet är ditt! Ett tips är att ha ungefär lika stora bitar/ skivor på frukten, så de blir klara samtidigt. Annars får man plocka så mycket med dem innan alla bitar är klara.
-
just nu har jag mängder av kryddor i torken, en del olika myntor och lite timjan. samt ett helt lager med chili av olika styrkor och färger.
-
jag måste hålla med de som skrivit innan- nästan allt går att torka!
bra alternativ till att frysa eller koka in, tar mindra plats och energi.
vi torkar förutom allt det som tidigare nämts tomatar (blir helt otroligt jättegott), rotselleri (började med det pga akut lådbrist i jordkällaren och det funkar jättebra. bara slänga ner några bitar i soppan), squach (gott som chips), ringblommar till te, bondbönor och åkerbönor (förvällda), grönkål (till soppar, i bröd,, omletter...). och såklart svamp, kryddor och örter till te. torken går nästan dygnet runt under skördemånaderna.
klart är det bäst att kunna torka utan elåtgång på ollor, men då måste man ha plats till en massa ollor (det tar ju längre tid) och smak, färg och innehåll kan också försärmras av lång torktid.
har läst om en solvärme tork där luften värms upp längst ner och drar ut av självdrag. ska exprimentera lite när vi får plats och tid.
-
torka squach det lät spännade ?? provat pumpa ??? jag har en pumpa liggande som jag inte vet vad jag ska göra.
-
En lite fråga ang det här med torkning.
Hur länge håller sig det man torkat, och hur förvarar man det?
Är jättesugen på att försöka torka tomater.
Och här stod en hel del annat som jag gärna provar också. ;)
-
Det torkade håller sig väldigt länge så länge det är riktigt torrt! Efter tork i "torkmaskin" kan det vara bra att lägga ut det som torkats på exempelvis ett lakan och låta det torka ett par dygn. JAg brukar förvara i tygpåsar eller i glasburk.
Om inte allt är ordentligt torrt och man sedan häller det på burk kan det bildas mögel mitt i, inte kul när man kanske torkat alla underbara kantareller!!
Och som många andra sagt, väldigt mycket går att torka, vi har till och med torkat köttfärs! Perfekt att ha torkat med på fjällturen!
-
nu har jag vairt och köpt en torkmaskin från obh nordica efter ett tips av en alternativare, jag tyckte att 545:- inte var hela värdlene speciellt vilka amkupplevelser man nu kan få uppleva även på vintern.
nu undrar jag vad kan jag torkra ?? kan man torka äppelbitar och smultron och ha i müsly ? banan ???
vad rekomenderar ni och vad bör jag unvidka att torka.
ska smita ner till kantarellstället och plockla lite kantareller som jag ska torka sen oxå tänkte jag. samt en mängd olika kryddor.
Är det någon som vet om denna torkmaskin fortfarande finns, jag har varit inne och tittat på OBH nordicas sida men hittar inte den, jag tyckte priset var bra då de andra jag tittat på har kostat uppåt en tvåtusen och det är jag lite snål för att betala :-[
-
Halaj!
Är det någon som vet hur man bär sig åt för att torka dill?
Alltså, dillen man köper på burk är ju grön, men när man torkar dill själv så blir den ju änna vissen och brun...
//T
-
Är också lite nyfiken på var man kan få tag i en sådan maskin? Låter toppen ju. Tänkte att i år skulle jag bli ännu bättre på att ta tillfara på naturens skafferi, och i torkad form är det ju så lätt att förvara!
-
Finns det någon annan torkapparat än OBH Nordica (som inte har termostat?) och Evermat (som är dyr)?
-
jag torkar och har bara en låda, ett bakplåtställ och en kupefläkt. istället för plåtar kan man ha nätplattor.
-
Jag torkade oregano i skafferiet och det blev kanon. En annan grej som är billig är en skotork! Luften är inte speciellt varm vilket borde vara bra vid torkning? Jag ska allt göra en torkställning av myggnät till skotorken och testa med något. Återkommer med rapport... (om ett bra tag :-[)
-
Torkade jordgubbar är supergott, och i "nya Annas mat" står det att man kan kärna ur och dela körsbär och torka i ollor.
-
Du kan nu torka i en äggkläckare, inget vatten i skålarna.
Detta är inte det billigaste sättet, men kan man inte sol/vind-torka och har en kläckare, så går det.
-
Halaj!
Är det någon som vet hur man bär sig åt för att torka dill?
Alltså, dillen man köper på burk är ju grön, men när man torkar dill själv så blir den ju änna vissen och brun...
//T
Antagligen frystorkad. Många minusgrader + vacuum.
Svårt att göra hemma tyvärr.
-
Det går bra att torka dill, smaken är kvar, man bör pulvrisera den, den duger inte som grön dekoration.
-
Halaj!
Tack för svar.
Det får bli den hederliga metoden då. Färska i frysen.
Fast årets skörd torkade bort. :P
Det kanske inte är försent att sätta nytt?
//T
-
Jag har plockt klarbär (surkörsbär) torkat i min olla och fått fina röda russin till min vintermusli. Goda är de också. Jag har också mixat svarta vinbär och lagt moset på smörpapper i ollan och gjort sk fruktläder. Detta har jag nu klippt i små fyrkanter. Lite surt men med honung i muslin så är det helt ok.
-
Hej
Kan man torka över gjutjern-ugn (på dansk brændeovn, altså en sånn man har för värme) i vardagsrummet? Om man har dörren öppen? Håller just nu på med några äppelringer, och det ser ganska bra ut, men vet inte om det är dårligt mht näring osv. Annars hade jag tänkt att torka under taket på ett uthus - men det är kanske för blött i vädret nu? Måste det gå snabbt eller er det ok att det går lite langsamt?
Är det viktigt att det är mörkt?
Och en sak till: Hur torra måste de vara? Hur känns de när de färdiga?
Skall nog skaffa mig den boken.. :P
- Marie
-
Hej
Till almen information kan jag berätta att det gick alldels utmärkt att torka over kamin-värmen, och att det liksom ga sig själv när dom var färdiga... Det verkar enkelt att styra så att det inte blir för varmt - nästa blir blåbär och banan, det är jo superkul:-)
Och flera äpplen föstås, grannen var just förbi med en hink mer!
- marie
-
http://www.pricerunner.se/sp/frukttork.html
är det någon som har erfarenhet av denna modellen?
-
Jag har inte använt den själv, men jag vet att den inte har en termostat så att man kan ställa in hur varmt man vill ha. Olika saker ska torkas vid olika temperaturer.
-
http://www.webshop.hemmabutikerna.se/obh-nordica--p-441.aspx
Ville bara meddela att OBH Nordicas sk frukt och svamptork inte är svår att få tag på. Betalade 545 över disk igår i Stockholm men den går alltså även att beställa.
Kivi, ekoäpplen, ananas(klar favvo)smakar super och det tar bara några timmar. Idag ska jag testa färska nässlor, jordgubbar och bananer - ja, som någon skrev, de måste ju bli godare än de man köper för många pengingar :)
Kreativa förslag på vad maskinen kan användas till mottages gärna.
-
Ville bara meddela att OBH Nordicas sk frukt och svamptork inte är svår att få tag på.
Har den termostat så man kan välja temperatur?
-
Man torkar oftast bäst luft luftström, och en temperatur på 30-40 grader. tar mat bort vattenkaren i en större äggkläckare kan man torka ganska mycket snabbt och lätt.
Såg att jag tidigare nämnt detta ;D
-
Hej Nettus,
Man kan reglera tempraturen mellan 50-70 grader.
*mumsar på varma torkade papayabitar*
-
Har just fått en OBH Nordica. Härligt. Torkar rabarberbitar nu.
Har även testat att torka kokta kikärter, så vi får se hur det blir... :)
-
Jag brukar torka äppelbitar och plommon vanlig ugn. Temp 50-70C, ugnsluckan öppen. Tar ett par dagar.
-
Hej Nettus,
Man kan reglera tempraturen mellan 50-70 grader.
*mumsar på varma torkade papayabitar*
Bra! Då ska det bli en investering så småpningom!
-
Ni har glömt att nämna vår favorit : torkade päron !!
Wow vilka godingar dom blir ! De försvinner från torken oftast innan att alla bitar hinner bli färdigt torkade ;)
Det är roligt att att just päron går bra att torka när de går inte att förvara annars så lång tid .
kryddor torkar jag hängandes i pannrummet eller på en papper, för det mesta av dom torkar och blir bra så på några dagar.
visst går de fortare med torkapparaten, men min har också en tendens att gå dygnet runt när det väl är dax.
Just nu spanar jag dagligen goda jordgubbar att torka för alla är komplett galna på torkade jordgubbar här.
-
Köpte precis en (OBH Nordica) torkolla till min bror och hans flickvän i present, och idag kom vår egen till Elkedjan så vi skall hämta den snart. Har läst med intresse vad ni skrivit och jag kommer att testa det mesta...
-
I tyvärr slutsålda Åter nr 3/01 beskrivs en hemgjord solfångande torkanordning gjord av en trave brödbackar med myggnätsbotten, stående utomhus på en huggkubbe eller liknande.
Den nedersta backen har ena sidan bortsågad, och ett gammalt fönster med svärtad plåt, isolerad på undersidan, står lutad mot kubben.
Undersidan av fönstret har luftintag, översidan mynnar i den ursågade brödbacken.
-
Jag äter ju själv inte kött men har hört att torkmaskinen ska kunna användas till exempelvis köttfärs och skivat kött. Någon som testat?
-
ska åter igen plocka fram min tork som har vilat sen förra hösten, har vairt ute och plockat en korg med bär så nu är det dags igen !
-
har använt min julklapp till att torka blåbär. det var fullt i frysen och vad annars gör man?! förutom att äta upp dem..
roligt var att de faktiskt blev lite surare än färska bär..
snart e det dags för plommon och äpplen att torkas. och självklart trattisarna!