Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Glädjefrid skrivet 20 aug-07 kl 13:43
-
Någon som vet hur man kan göra egen mögelost, typ Brie, Gorgonzola mm?
Är det tänkbart att bara "ympa" in köpt Brie eller Gorgonzola i +40 gradig mjölk och lagra i ca +12 - 14grader några månader?
Kan man prova eller tar man risker med att det kan bli ohälsosamt?
Tacksam för svar och, eller, funderingar.
VH
RN
-
Hej alla! Jag lyfter denna tråd med "mögelympning" för jag undrar hur man gör själva ympningen och när i processen. Har nämligen ett exemplar äkta vit caprin men inget mögel i frysen varför jag skulle vilja knycka lite från osten.
Någon som har gjort det och lyckats?
-
Mosa ner lite i syrakulturen i början vid syrningen.
-
Visst fungerar det! Men det kan finnas en risk för att du får med annat oönskat mögel som din Caprin har kommit i kontakt med.
Testa och berätta!
-
Puttar upp! Någon som vet?
-
lägg ostarna brdvid varandra, så ska du se att möglet smittar ganska snabbt, annars om man vill ha inre mögel kan man ta en provsticka o sticka i den möglade osten och sen i den omöglade, smittar då med
-
Jag följde receptet på "egen mögelost" under receptet Mjuka ostar i Samlade mejerirecept-tråden. Osten ligger nu i kylen och mognar, hoppas jag, men jag undrar var jag ska förvara den i. Hade plastpåse först men har nu bytt denna mot folie...