Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: hemmamamman skrivet 18 aug-07 kl 11:16
-
Funderar lite på hur länge ett ägg är hållbart? Det går åt ca 50 ägg i månaden hos oss. Om vi åker iväg och köper dom hos en som har äggförsäljning, så sparar vi rent ekonomiskt, bara om vi köper alla 50 ägg på en gång. Då räknar vi bensinmässigt bara.
-
Enligt en artikel i lokala blaskan ska det vara ätbart upp till tre veckor.
-
Den lokala blaskan är väldigt försiktig. Förvaras äggen svalt håller de sig flera månader.
-
Instämmer med Ulric. Men dom ska vara rena o inte tvättade!
-
Enligt en gammal konserveringsbok kan man göra inläggning med ägg. (Gjordes tydligen flitigt under kriget)
9liter vatten blandas med 1liter vattenglas.
Räcker till 10Kg ägg.
Om det tar smak, eller hur det smakar har jag ingen aning om.
Har själv aldrig testat.
/ Johan
-
Vad är vattenglas? Och var får man tag i det? Jag har för mig att Fred i någon tråd sagt att man kan konservera ägg med salt...
-
Det verkar vara svårt att köpa vattenglas (natriumsilikat) i färghandeln eller liknande som handlar med allmänheten.
Det var nog lättare förr när det användes för konservering.
Här är några försäljare:
http://www.nordicnet.se/MainMain$/prodnr-6109/typ-ftg/a-n/p-Natriumsilikat_vattenglas/ (http://www.nordicnet.se/MainMain$/prodnr-6109/typ-ftg/a-n/p-Natriumsilikat_vattenglas/)
Sök också på "vattenglas" här i forumet.
Det har skrivits en del intressant tidigare.
-
ägg håller länge ja säkert en månad om du förvarar dom svalt och inte tvättat dom. kolla äggen genom att lägga dom i en skål med vatten, när ju äldre dom blir ju lättare blir dom och när dom flyter är dom för gammla.
-
I blaskan jag refererade till längre upp stod det att när ett ägg reser sig i vatten med spetsen neråt är det tre veckor gammalt och när det flyter helt ska det inte ätas.
-
hej!
vi har ganska kallt i vårat kylskåp så allt håller sig länge,cirka en månad iallfall klarar dem sig.
-
Vi har höns hemma. I kylskåps temp håller dom sig i ca 6 månader från att ägget ploppar ur hönan. Då kan man juh förstå hur gamla äggen är när man köper dom i affären. Har testat att spara ägg i 6månader å dom var hur fina som helst å hur fräscha som helst. och med tanke på att dom brukar hålla i ca tre veckor dom man köper i affären så är dom verkligen inte färska. Plus att ägg gulan knappt är gul... Så härligt med egna höns som kilar runt på gården och äter allt ätbart dom kommer över. Gulorna är stora å jätte gula å socker kakan blir gul som saffran.
Har ni möjlighet att köpa "riktiga" ägg så gör det. dom är prisvärda.
Vi har ägg i överflöd å hinner inte äta upp dom.. men som tur är har vi grannar som gärna köper våra ägg för en billig slant. Så vi handlar foder för dom pengarna... sen är det juh kanonbra med höns. Matresterna bara älskar dom. Bättre att dom får det än att man slänger det i komposten.
sprätt ägg=godast
-
Vi har höns hemma. I kylskåps temp håller dom sig i ca 6 månader från att ägget ploppar ur hönan.
Då kan man juh förstå hur gamla äggen är när man köper dom i affären.
???
Ett bäst-före-datum måste finnas på förpackningen.
Enligt EU-regler är det för ägg 28 dagar efter värpdagen.
Dom är alltså ca:1 vecka när man normalt köper dom i affären
det är inte speciellt gammalt tycker jag i alla fall ::)
-
Sålänge ägget smakar bra och inte har några synliga fel så kan man använda dem tills man hittar de ;D
...så säger jag till mina kunder :-[
-
Jag har i vinter ätit mina ägg från i somras. De äldsta var väl ca 4 - 5 månader men de såg väldigt färska ut. (gulan är rund om man lägger den på en tallrik). Efter 4 månader ställer de sig upp i ett vattenglas eftersom de torkar lite och luftblåsan blir större. Ett halvår ska de klara om de är otvättade och rena.
-
Om ett ägg luktar och smakar bra är det bra. Bara man inte tvättar dem håller de i månader om man förvarar dem svalt. Vi har just ätit upp våra sista ägg från i höstas, ca tre månader och det var inget fel på dem. De var befruktade. Jag har för mig att de har kortare hållbarhet än obefruktade, så fyra- fem månader bör inte vara något problem.
För säkerhets skull kan man göra som jag fick lära mig i hemskunskapen: knäcka ägget i en kopp innan man häller ner det i vad man nu ska ha det i, eller knäcka dem ett i taget i koppen om man ska ha flera. Är ett ägg dåligt förstör man inte resten då.
-
Varför ska man inte tvätta äggen? JAg brukar tvätta mina från mina höns innan jag lägger in dem i kylskåpet ..
-
Datummärkningen på äggkartongerna/flak vi köper i butik gäller för förvaring i rumstemperatur. Förvaras dom kallt kan dom stå i månader, köper själv ägg brättevis och förvarar dom i kylen och haft ägg i 4 månader utan problem, så om märkningen verkar kort så är det som sagt förvaring i butik i rumstemp, kollar man i butikerna så står sällan eller aldrig ägg i kyl utan kan stå mitt på golvet i butiken, en butik (ingen nämnd ingen smygreklam ;) ) sålde äggbrätten med *kort*datum för 10:- brättet, vid förfrågan fick jag beskedet, "vi får inte ha dom längre än så eftersom dom står i rumstemp", gissa om man köpte brättevis och hade dom i 4 månader som sagt utan problem!! Snål som man är! ;)
-
Varför ska man inte tvätta äggen? JAg brukar tvätta mina från mina höns innan jag lägger in dem i kylskåpet ..
De håller längre om man inte tvättar bort yttersta "hinnan" som skyddar.
-
Kul kuriosa vad gäller detta med äggets kvalité är måttenheten HAUGH (http://sv.wikipedia.org/wiki/Haugh (http://sv.wikipedia.org/wiki/Haugh)). Att äggen flyter upp när de blir gamla beror inte på att de blir dåliga. Äggskal är inte helt täta och vätskan dunstar bort och luftblåsan i den tjockare delen av ägget ökar i storlek. Att luftblåsan blir så stor att den orkar fungera som "flytväst" innebär inte att ägget är otjänligt som mat.
-
Sen handlar ju inte allt i äggvärlden om att ägget ska vara endast ätbart..
Gör man en sockerkaka på ägg som är 3 dagar respektive 30 dagar gamla, så märker man skillnaden.
Likaså om man steker ägg, där det färska blir högt och samlat, medan ett gammalt flyter ut och blir platt.
Som för de flesta andra råvaror så handlar det om att färskt trots allt är bättre än gammalt.
-
Hur är det med det där att riktigt färska ägg är svåra att skala om man kokar dem? Jag köpte ägg av en kollega, som rekommenderade att vänta några dar med att koka äggen...
Sen när det gäller hållbarhet, så finns det ju betydligt fler sätt att ta hand om äggen än att göra sockerkaka ;) Det kanske är å att ett riktigt färskt ägg lämpar sig bättre till viss tillredning, medan ett äldre lämpar sig bättre till nåt annat... I vilket fall som helst så bär det mig emot att kasta mat som det inte är fel på. På mitt gamla jobb skulle det kastas ägg som gått två månader över datum, men istället för att kasta käkade jag äggröra till lunch rätt mycket sista månaden där...
-
Men det är väl ändå enklare att planera sina inköp än att stå med 3 månader gamla ägg?
Dessutom kräver det att äggen är helt felfria, minsta spricka så står dom sig garanterat inte så länge.. och doften när dom exploderar är inte mysig :)
-
Tycker inte att färska ägg är så svåra att skala, men det är däremot ingen höjdare att steka färska ägg med "solsida" eller löskoka färska ägg. Vitan är liksom hård och seg och blir inte riktigt lagad :-X
Däremot passar de utmärkt till äggröra! Gärna med lite bladspenat (eller kirskål) fräst med vitlök och att blanda i riven parmessan & chiliflakes på slutet! :)
-
Men det är väl ändå enklare att planera sina inköp än att stå med 3 månader gamla ägg?
Dessutom kräver det att äggen är helt felfria, minsta spricka så står dom sig garanterat inte så länge.. och doften när dom exploderar är inte mysig :)
Nu var det jobbet som ordnade frukost vid morgonrapporten en gång i veckan. Ganska mysig sammankomst med kollegorna. Till denna inhandlades alltid frukostmat, och det var till detta ändamålet som ägg hade inhandlats och blivit stående. Jag tog bara på mig att käka upp äggen, istället för wtt kasta dem ;) Hos mig skulle det inte hända att ägg blev kvar så länge! Jag gör för tjyven inte annat än köper ägg, och ändå är de slut jämt...
-
Men det är väl ändå enklare att planera sina inköp än att stå med 3 månader gamla ägg?
Dessutom kräver det att äggen är helt felfria, minsta spricka så står dom sig garanterat inte så länge.. och doften när dom exploderar är inte mysig :)
Med egna höns är det svårare att beräkna tillgång och åtgång. Har man hönsen frigående så någon höna går iväg och gömmer ägg och sen hittar gömman har man ju ingen koll på hur gamla de äggen är men, inte slänger jag dem för det utan knäcker ett i taget i en kopp och luktar innan jag använder dem. Om något är dåligt så känns det och då är det bara att spola ner snabbt i vasken. :-X Fast tre månader hinner de nog inte bli. ;)
-
Jag såg i ett avsnitt av doomsday preppers att man kan olja in ägg för att få dem att hålla längre. Är det någon som har erfarenhet av detta? Jag vet inte vilken typ av olja de använde men det skall väl vara någon som inte härsknar så lätt.
Meningen med inoljningen skulle vara att det blir ett skyddande lager som bl.a. hindrar avdunstning. Kvinnan i programmet tog på sig plasthandskar och oljade omsorgsfullt in varje ägg. Det var för övrigt avsnitt 2 säsong 1.
På detta sätt skulle äggen hålla 7-9 månader.