Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: admin skrivet 14 sep-03 kl 03:40
-
Jenny och Nicklas
Må 24 Feb, 2003 - 07:03
--------------------------------------------------------------------------------
Hej!
Vi söker information om hur man bakar i vedeldad bakugn. I vårt 1700- talstorp finns en bakugn som nog är lika gammal som huset. Vi har försökt baka i den ett par gånger men inte lyckats så bra. Kanske finns det någon som kan konsten bra som vill dela med sig av sin kunskap...
Carina
Må 24 Feb, 2003 - 08:26
--------------------------------------------------------------------------------
Hej!
Vad är det som inte blivit bra? Eldningen? Gräddningen? Annat?
/Carina
-
Kanske har ni då en äldre bakugn utan egna rökkanaler? I så fall måste ni elda med öppen lucka och stänga först när ni rakat ur all glöd o aska. Jag är periodare på bakugnar och har just börjat samla kunskap på www.alternativ.nu/bakugn/ - kanske ni - så småningom - kan hitta svar där...
-
Ni måste beskriva vad det är för typ av bakugn. Om det är en normal bakugn så måste ni elda den varm ett dygn in nan ni skall baka i den. Annars funkar det inte. sedan måste ni (bör ni)använda er av "bakaved", det vill säga, långved. Vanligtvis den ved som blir över när man sågat bort den del av trädstocken som används till virke (plank och bräder). Bakaveden är ganska tunn, har mycket bark (ibland näver eller motsvarande skinn från andra trädslag om man nu använder/har använt sådant). Bakaveden ger en ganska het och snabb värme.
Sedan är det bara att lära sig (genom erfarenhet/experimenterande) hur och när och hur mycket man skall fylla på med mera ved. I vededalde ugnar finns inga fasta temperaturer eller termostater mer än den grundvärme som man åstadkommit genom eldningen dygnet innan.
mvh
Anders
-
Aha, är det därför det kallas bakved eller bakar.
Hade jag ingen aaaning om.