Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: louise skrivet 15 aug-07 kl 19:09
-
Har läst igenom alla trådar med grisrecept nu..
Trodde att allt fett på ett djur var "ister" som kan malas ner i korv osv. Men på nån diskussion här verkar det finnas en massa olika fett. Vad på grisen kan jag ta till vara? Och vad gör jag med det?
-
Någon som kan beskriva hur man framställer ister ur späck?
-
Putt...
-
Trodde jag hade skrivit om detta i en tråd om stenåldersmat, men nu lyckades jag inte hitta den på snabben. Alltså: 1kg späck finhackas eller mals i kvarn. Skölj en gryta/kastrull (den ska fortfarande vara blöt). Lägg i allt späcket i grytan och värm upp det långsamt tills det börjar sjuda lite. Sänk värmen och låt fettet smälta. Rör ibland. Häll av istret i en form av glas eller keramik. Låt det kallna, förvara täckt och kallt. Man kan också sila istret och ta vara på de knapriga skalkarna (eller vad det heter) och använda på smörgås, i kakbak, i sallad mm.
Gräddister: blanda med ca hälften créme fraiche och lite salt och rosmarin. Plommonister: blanda med lite hackade katrinplommon, salt och peppar. Tomatister: blanda med hackade, torkade tomater i olja, rosmarin och salt.
Detta har jag själv inte testat, men väl några andra recept ur samma artikel och dessa blev bra. Lycka till!
-
Hur hållbart är ister?
-
Hej! "Nettus!" Jag fann följande svar på "Shenet : (hoppas icke "Shenet" bedrar, som det heter!)
"1) Ister
Härsknar lätt. Apotek och industri som förväntade sig att preparat skulle bli stående på hyllor i åratal övergav snabbt istret till förmån för ullfett och vaselin i början av 1900-talet. Istret på dagens apotek är stabiliserat med BHT . Livsmedelsbutikernas ister är enligt förpackningarna helt rent och därmed hållbart i åtminstone 15 månader. Förvaras mörkt, svalt och torrt.
2) Bensoeister
I preparat där istret var oumbärligt, som i sårsalvor med aktiva ämnen som skulle absorberas av huden, använde man ister konserverat med bensoeharts, senare benseosyra - se recept nedan. Förvaras mörkt och kallt. " Hälsningar! G S
-
I min "fläsk- och späckartikel" (ur tyska Landlust) står det om ister att den kan lagras många månader i glas-/stenkrus kallt och mörkt om de s k grevarna (smulorna) är bortsilade. Med grevar bara några veckor. Ren ister håller sig i frys tre månader. (Lite motsägelsefullt, tycker jag, om man jämför med första meningen, men så står det i alla fall.)
-
Tack för svaren! Nu ska jag koka ister!
Förresten, kan man sila genom durkslag eller måste det vara mer finmaskigt?