Alternativ.nu
Djur => Får => Klippning & ullhantering => Ämnet startat av: Martin S skrivet 15 aug-07 kl 00:19
-
Jeg tycker det kunde vara roligt och praktisk att bilda ett intressenätverk kring spinning av ull.
Har du någon gång funderat på att skicka in egen ull til spinneri, men undrat vad du skall göra med 8-10 kg garn, eller haft en särskild bra kvalité, fast i för liten mängd? Har du tänkt att spinna för hand, men aldrig tagit dig igenom ullhögarna? Låt os hjälpas åt med spinneribeställningarna!
Själv har jag värmlandsfår, och är specielt intresserad av dessa och andra lantraser. Jag har just efterlyst svart lammull här på forummet, men tänkte at nätverket kunde fungera på tvärs av ras.
Jag tänker mig helt enkelt att man gör en kontaktlista med uppgifter om fårras, antal och kanske färg på sina djur. Sedan kan man göra et utskick på mailen om man vill få ihop en portion av en vis typ ull. Eller naturligtvis om man har fin ull, som man gärna vill dela med sig av. Det skal absolut inte vara något krångligt. Jag erbjuder gärna att vara kontaktperson och underhålla en maillista, om tilräcklig intresse finns.
Den som söker ullen får naturligtvis ta ansvaret som beställare. Om han/hon helt enkelt köper råullen, eller om man delar på garn og betalning när garnet kommer, kan man ju göra som man vill. Det kan bli lite portokostnader hit och dit, men det går nog att lösa. Och man kan ju alltid skicka en prov i ett vanligt brev först, så det inte blir fel.
(Henning härunder har kommenterat, att så brett och enkelt kan det inte fungera, men någon stans får man ju börja... läs vidare)
-
Hej, jag gillar ull och jag tycker om samarbete...
Ullhantering är dock ganska komplicerat och många goda initiativ har gått åt pipsvängen av olika skäl.
Ull är så otroligt olika även inom samma ras och även på samma djur. Det handlar om variationer i krustäthet, längd, glans, frihet från märghaltiga fibrer, hållfasthet, fördelning mellan bottenull och täckhår m.m. Utöver det är det stor skillnad på vår och höstull, hur mycket skräp det finns i ullen och hur klippningen och sorteringen har utförts.
Det går inte att hänvisa en ullköpare som har specilla behov till ett gäng fårägare med olika typer av ull och som sköter den på olika sätt.
Visste du att man i t.ex NZ har mästerskap i att sortera ull i samband med klippningen.
Det gäller att blixtsnabbt fatta beslut om vad som ska sorteras bort för att det ekonomiska värdet av hela produktionen ska bli så bra som möjligt De har några 10-tal sekunder på sig innan nästa ullfäll ligger på govet.
Börja med att skaffa boken "Göra Klipp" från Fåravelsförbundet. Den är den bästa som finns om ullhantering. Gå sedan gärna ihop med likasinnade som du vet har liknande ull och samma kunnande och ambitionsnivå. Det finns redan många sådana snå grupper av fårägare som samarbetar. Ibland är det bara två men det kan göra stor skillnad mot att vara ensam. Man måste dock känna varandra väl. Att göra en allmän lista som alla får vara med på fungerar inte, särskilt inte i ullsammanhang.
Det skulle kunna fungera om man som första steg tog emot all ullen på samma ställe och sorterade den som de stora uppköparna gör men det var väl kanske inte det du menade.
-
.Hej Henning
Tack för synpunkterna. Jag är själv petig med ull och sortering, och har redan försökt att få ull fra andra avlare, som inte alls levde upp til min egen. Det är just därför att jag tycker det borde vare möjligt att hitta bättre ull-partners på detta sätt.
Upplägget känske låter för brett. Jag föreställer mig dock inget annat än att det sker en utkrystalisering efter speciella interessen, och - som du skriver - efter ambitionsnivå. Det kan ju tänkas att fungera i fler smågrupper på fler olika nivåer... Själv är jag som det framgår intresserad av att ta vara på värmlandsullens olika färger och kvaliteter.
Givetvis er det inget sätt att göra ullhanteringen ekonomisk efter Nya Zealandsk mått..., däremot ett sätt att dela erfarenheter och möjligheter utan för stora kostnader.
Men man måste ju till en början hitta varandra, innan man kan se vart intresset och möjligheterna ligger. Så jag tänker det som en intressegrupp mer än som en färdigt fungerande form.
I allmogeföreningen finns en ullgrupp, som jeg också har varit lite i kontakt med, men den verkar inte vara aktiv för tillfället. Det kan den kanske bli, och i så fall var det säkert ett bra forum.
Det bästa var naturligtvis om man kunde mötas kring ullsortering, och kanske till och med dra in någon kunnig vägledning. Då kunde man också se på färdiga produkter. Men då får man vara en grupp i samma landsände. Jag bor i själv i Skåne.
Om det redan finns liknade grupper kanske det bara är att haka på, men känner du till några här i söder?
-
hittade följande hos hemslöjdskonsulenterna (http://www.hemslojd.se/), ur kalendariet:
Ull, javisst! – men vilken?
Ullseminarium lördag 15 september 9.30-ca 16.30
Bohusläns Museum, Uddevalla
Cafeterian öppnar 9.00
Hantverkare och fårägare är välkomna till en fördjupningsdag om ull med spinnaren och ullexperten Alan Waller. Ta gärna med dig ullsaker, ullpåsar eller fårskinn som du älskar, hatar eller vill lära dig mera om!
Är din ull rätt för mig? 9.30 – 12.30
Hur ska man veta vilken ull man ska välja när man stickar, virkar, väver, binder... när det finns så många fårraser, så många sorter, så många namn? Alan Waller hjälper dig, dina ögon och dina fingrar att förstå vad det är som spelar roll.
Är min ull rätt för dig? 13.15 – 16.30
Hur ska man bära sig åt med fåren, aveln och marknadsföringen för att få glada ullkunder att vilja köpa ullsäckarna? Alan Waller hjälper dig att förstå ullkundernas önskemål och ger praktiska tips om hur man kan öka marknadsvärdet på sin ull.
Anmälan senast 14 september till Bohusläns museum 0522 65 65 00, 65 65 01
Kurskostnad 150 kr (medlem i Fåravelsförbundet 100 kr).
Hel-, eller halvdag är samma pris.
Förfrågningar till Outi Niskala, Ekenäs hantverk och Norra Älvsborgs fåravelsförening tel 0521 25 56 66
info@ekenashantverk.se
Länsstyrelsen i Västra Götaland, Norra Älvsborgs fåravelsförening och Föreningen Bohusläns fåruppfödare
det verkar ju hur bra och skoj som helst!
kanske inte precis det som stolze efterfrågade, men ändå, skall se om jag kan få till det med deltagande för egen del.
-
Ullseminar i Bohuslän...
Låter utmärkt, och skulle kanske kunde bli en startpunkt för kontakter. Lite långt bort för min del bara, men kan kanske kombinera det med annat.
-
Jag håller med om att det är ett utmärkt tillfälle att förkovra sig och knyta kontakter. Alan Waller är landets främsta ullexpert och dessutom mycket trevlig att lyssna till.
-
Det där seminariet låter verkligen intressant. Hade jag bott närmare hade jag bokat in mig direkt!
-
Man kan kanske samåka? Om det finns 3-4 intresserade som kan få ihop det här nere ifrån skåne-blekingehörnet är jag nog med.
-
jag är anmäld till seminariet!
;D= fånigt glada jag
-
Jag vill verkligen också försöka att komma til seminariet - det krockar med annat, men det kanske går att lösa.
Annars vill jag bara putta upp frågan igen. Man kanske inte skapar ett komplett ull-nätverk på en gång. Men det vore kul, om vi ur detta forum kunde bilda någon form av kontaktnät, på vilken nivå man nu har lust med.
Allmogeföreningen har en ull-grupp, och det är mycket möjligt att aktiviteten kunde ligga i det regi. Men ut över de raser föreningen täcker, kan fårhållare av rya, spelsau, islandsfår, finull, gute- och pälsull vara intressant att dela erfarenheter med. Kanske andra också.
Jag vill gärna ta upp Hennings förslag om, att en sådan grupp borde träffas till någon ullmönstring/samling, där man skulle försöka at få med en kvalificerad bedömmare. I så fall är det för min egen del de sydliga länen som är relevanta. Det verkar också som om, at det är oss här nere som behöver det mest.
Är du intresserad i sådant, hör av dig! här i tråden eller direkt til mig - du hittar min mailadr. på profilen.
-
Det är även ett ullseminarie på åland nu i september!!!!
Ullen på de nordiska lantraserna
Åland 27.-28.9.2007
Preliminärt program
27.9.2007
09.00 Välkomna och kaffe.
Lite om Åland och fårhållning på Åland
Tema I De nordiska lantraserna ur ullperspektiv
10.30 –12.30 Presentationer av de olika nordiska fårraserna och deras ulltyper
12.30 Lunch.
13.30-14.30 Den nordiska ullen som råvara för spinnerier
14.30 Gruppdiskussion kring tema I
15.00 Kaffe
Tema II Forskning om ullen
15.30-17.00 Inlägg om forskning kring den nordiska ullen
17.00-17.30 Gruppdiskussion
17.30-18.30 Arbetsdemonstrationer, nygamla tekniker , inleder för tema III
19.00 Middag.
28.9.2007
Tema III nordisk ull som tillgång för hantverket
09.00-11.30 Inlägg av yrkesverksamma hantverkare, designers och andra kunniga inom ullhantering
12.00 Lunch.
13.00 Avfärd till en åländsk fårgård och demonstration i praktisk ullmönstring på levande djur
14.30 Demonstration av sortering av den klippta ullen
15.0 Kaffe
15.30-16.30 Gruppdiskussion kring tema III
17.00 Seminariet avslutas, sammanfattning av diskussionerna och slutsatserna
Möjlighet finns att anlända kvällen före och då delta i en guidad busstur till några åländska gårdar med ålandsfår och får av finsk lantras. Bussen avgår då runt 16.00, middag blir på platsen för seminariet kl. 19.00
Mera information inom kort.
Hjärtligt välkomna!
Maija Häggblom
Seminariet ordnas i samarbete med Föreningen Ålandsfåret rf., NGH, Ålands Landskapsregering, Ålands Bildningsförbund
-
Usch, nu får jag svårt at välja... det finns nog bara tid och råd med ett seminar. Detta här låter ju innehållsmässigt suveränt och komplett.
Vet du vem som håller inlägg? Blir det någon ull mellan fingarna annat än ålandsk och finsk? vad kostar det? Väntar i spänning på mer information.
-
130 euro omfattar alla tre dagar med mat och logi, utan logi 70 euro. Anmälningstiden är 1 september.
Anmälan göres till:info@alandsfaret.ax eller per telefon +358-(0)40-742 8967
Funderar på att försöka åka...
-
Detta seminarie är vad jag förstår arrangerat genom NGH så det är ett nordiskt projekt...
Låter ju väldigt spännande..
-
det i uddevalla kostade 150 kr (!) inte mkt.
-
Seminaret er prisvärd... men resan til bohuslän kostar också... Har nog bestämt mig för Åland för att det är lagt bredare upp. Alan Waller finns ju kvar. Kanske man kunde locka honom til Skåne/Blekinge i samarbete med rätt organisation.
f-ö kunde någon deltagare från värje seminar beratta för andra här på forummet. Eller göra en artikel i medlemstidningarna, men då hamnar vi genast i rasfacken.
Jag förstår faktisk inte, varför att hållare av allmogefår, rya, spelsau m.v. inte delar sina intressen mycket mer. Bevarandearbetet måste man naturligvis hålla isär, men fårens möjligheter har ju mycket gemensamt
-
Oj! Min prisklass:) Kan hända jag också tar mig till Uddevalla. Isåfall sammåka annan?
-
lollo har PM
maken klippte en lillbagge igår vars ull ser jättefin ut, övade mig på att spinna med slända idag ;D
-
Åh. Jag är ju besatt av ull. Men bor i Västerbotten. Blir nog inget seminarium för mig.....
-
Vil bara påminna & reklamera för seminaret på Åland. Nu har jag i alla fall anmällt mig, och det låter verkligen spännande.
Sista frist är 1. september, så det är nu!
-
Ull, javisst! – men vilken?
Var på ovanstående ullseminarium/föreläsning men A.Waller, en liten skäggig engelsman med stor kunskap om ull och spinneri.
För en billig penning fick vi ca 40 åhörare (mest medelåldes kvinnor) en rejäl genomgång om ullens egenskaper och möjligheter, ända från dess att lamfostret börjar utvecklas och till det att ullen klipps och lämnas till spinneri. Ullfibrernas uppbygnad, vilka egenskaper det medför samt exempel från några olika raser (lantraserna lös med sin frånvara). Många hade med sig ull skinn, garn och fällar för diskussion (tyvärr hanns detta nästan inte med). Det pratades lock, längd och glans, märghår och packning.
I stort sett en mkt givande dag, framför allt för att så många kom och att så många hade frågor att diskutera kring. Vid dagens slut kännde jag mig (som hobbyfårskötare) lite trött och alldeles inspirerad att fortsätta i den lilla skala vi just nu gör. Det känns skönt att inte behöva livnära sig på den perfekta finulls eller gotlands-locken utan att vara ganska glad och stolt över skinnen, ullen och köttet som just våra får ger oss.
-
Åh. Jag är ju besatt av ull. Men bor i Västerbotten. Blir nog inget seminarium för mig.....
HALLÅ vi är flera i västerbotten som är besatta av Ull varför kan vi inte ha något eget...
-
Hej!
Jag spinner en hel del, men har inga egna får då jag inte har hittat "mitt ställe" ännu.Siktar på att kunna ha får så småningom.
Men jag kan tänka mig att spinna på beställning om någon är intresserad.
Vildblomma.
-
HALLÅ vi är flera i västerbotten som är besatta av Ull varför kan vi inte ha något eget...
Visst kan vi det. Vilka flera är vi?
-
vill gärna hålla liv i tråden om ull, så har kommer ett intressant dokument för er att läsa, inte helt nytt men lärorikt.
http://www.mosebackemedia.com/manko/ull.pdf
-
Vill bara svara på Martins inlägg: Det är väldigt svårt att få de olika lantrasföreningarna att vilja samarbeta. De verkar se varandra som konkurrenter inte samarbetspartners. Det skulle ju underlätta på mnga omrden, varav ullen är ett. :-\
-
Vill bara svara på Martins inlägg: Det är väldigt svårt att få de olika lantrasföreningarna att vilja samarbeta. De verkar se varandra som konkurrenter inte samarbetspartners. Det skulle ju underlätta på mnga omrden, varav ullen är ett. :-\
Om jag inte minns helt fel så blev Lantrasföreningarna "uppbjudna" till samarbete för något år sedan....
Men Allmogefårföreningen var ej intresserad pga risken att vi skulle avla selektivt på större djur om lönsamheten skulle förbättras av samarbete ::), eller vad det nu berodde på...Tråkigt var det i alla fall...
Särskilt om man ser hur Norges Villsauprojekt fungerar... ett mervärde för bevarande men under "kontrollerade" former.
Mvh
Charlotte
-
Kul at ni tar upp tråden igen.
Jag hade lovat en liten beskrivning från seminaret på Åland. Det skal bli någon gång... för där tyckar jag egentligen det fanns en väldigt god anda av intressegemenskap kring just ullen. Jag tror att ett samarbete inom hela norden är mer fruktbart än mellan olika rasorganisationer i Sverige. Då finns det mer att lära sig, och eventuelle gammal konkurrens inom landet har inte så stor betydelse. (jag är ny i sammanhanget och känner inte till hur det har varit) För övrigt var det direkt snack om, at seminaret bör fortsätta nästa år i ett annat land, kanske Norge.
Jag tror ju man kan har ett samarbete kring ull, produkter, och marknadföring utan att nödvändigvis ha tillnärma några avelsmål för varje ras. Oro för selektion av allmogefåren tycker jag man får jobba sig ut av genom at driva en aktiv och medveten "icke-selektion". Altså aktiv från föreningen i förhållande til fårhållarna bl.a om val av lämplig bagge - kanske någon form av konsulenttjänst.
Jag har själv varit inne på, att när en allmogeras som värmlandsfåret har nått en beståndsnivå där den inte är hotat, då är det ju inget till hinder för, at några börjar att avla selektivt. Men då får man skilja detta vattentät från genbanksavlen. Redan idag är det ju djur som vid försäljning försvinner ur genbanken, och vad som händer med dessa har man ändå inget inflytande över. Då tycker jag faktisk det vore roligare om något av "överskottet" gick til en mer målmedveten avel på ullkvalité.
Det är ju så at rya, pälsfår och den moderna spelsau har uppstått, så varför inte en ras till. Jag vet att detta låter helt kättersk i mångas öron. Jag vill inte häller själv driva något sådant, då jag just är förtjust värmlandsfårens variation - och iövrigt historisk intresserat.
INOM genbanksavlen tror jag man kan skapa värde på sätt, som gör at man inte behöver frukta döljd urvalsavel. Just variationen är ett stort värde i skinnen. Det är ju mycket mer lockande med en skinnhög med olika färg och ulltyp än med 50 grå gotlandsfällar - tycker jag. Det samma om man skal sy av skinnen. Det fanns en norsk skinndesigner med på seminaret, som jobbade med gammalnorsk spelsau - det var inspirerande!
Även garnet bör kunde säljas som värmlandsgarn (eller om man vil nyttja fler raser kunde man hitta på ett namm - allmogegarn t.ex.) Själva grejen skulle ju vara, att garnet finns i alla naturfärger och olika kvaliteer för väv och stick. Det ville kräva
- utvecklingsarbete i samarbete med ett spinneri.
- marknadsföring
- utbildning av fårhållarna at bli bättre på / mer intresserade av ullen
- ett organiserat samarbete med samling och sortering av ull.
Ett stort projekt att dra igång med andra ord, men fåren i sig är inte problemet. Frågan är om intresse och vilja finns.
En enklare nivå ville vara, om en handfull fårhållare med ulltyper som passar gick ihop i samma region och träffades till ullsamling på hösten. Då kunde man ha med sig alla säckar i en stor lokal, och gärna bjuda inn en ekspert eller varför inte en direktkontakt från spinneriet.
Jeg vet inte om något svensk spinneri skulle ställa upp på något sådant, men det danska spinneriet Hjelsholt tycker att en sådan direktkontakt låter spännande.
Inte mer nu.
- Jag tror att människor kommar at efterfråga vackra matrial med historia än mer än idag. För vi fårhållare hänger det mest på initiativförmåga och tid!
Sedan inbiller jag mig ju inte, att man någonsin kommer at tjäna en massa på en lite fårhållning - 15 tackor som mina är ju en oekonomisk volym. Men just därför kanske vi små kan bidra med pionjärarbete.
-
Att bevara variationer i raserna har, tycker jag, till viss del just syftet att tillhandahålla en genetisk mångfald som kan användas i specialiserad och selektiv avel. Alltså måste vi bevara allmogeraserna som de är för att sen kunna använda deras egenskaper i framtiden, kanske för ull, kanske för forskning eller för att få fram något annat som gått förlorat hos moderna raser. Så att skörda lite av överskottet hos genbanksraserna för att förädla andra raser tycker jag är helt okej. Det må vara ullen eller någon annan egenskap. Detta intresse tror jag inte behöver stå i kontrast till bevarandearbetet, som ju är en förutsättning för att kunna fortsätta använda genmaterialet i framtiden.
-
Ja, det var exakt så jag menade, Magda, skönt att inte bli missuppfattat. :)
Men nu tilbaka til den konkreta fråga som det hela började med:
Finns det någon i Skåne och kanske angränsande län som vill vara med att starta et nätverk kring ull?
Jag tänker, att detta skulle börja på en helt enkel nivå, där vi kan ordna et par träffar, kanske hemma hoss någon som redan har längre erfarenhet och driver t.ex gårdforsäljning av garn och ullprodukter.
Syftet skulle i första hand vara att lära av varandra och att titta på annan ull och andra får än sina egna.
Det skulle vara väldigt kul om vi kunna ordna en ullkurs här nere, - kanske nästa höst? Med fokus på ullsortering - vilken ull är lämpad til vad?
- hela vägen från får till färdigt produkt. Gärna i samarbete med ett spinneri (frågan är vilket, nu då Wålstedts verkar vara på väg att sluta :-\)
Sedan kan man ju se vad det finns basis för av praktisk samarbete.
Jag tänker natverket skal omfatta lantras i bred bemärkelse. Dvs. allmogefåren, rya, finull, gute och likande utländska raser i fall de finns.
Detta inte för att blanda alt ihop, men just för att man kan lära av skilnaderne. Men vissa typer ull passar bra att blanda til vissa ändamål.
Låter det intressant? så peppa gärna lite mer här, och hör sedan av dig til mig. Mailen finns på profilen, eller gå in på hemsidan i bottenraden - där finns lite fårbilder också.
Jag kommer att fråga några fårhållare här nere, som jag redan tror skulle vara intresserade. Så något skal det väl bli. Hoppa på nu!
Och utsäkta långa inlägg...
-
Oj ,oj vad kul Ni har. Vill också! Fast jag hinner inte, det GÅR bara inte! Men jag tänker på Er och vill iofs gärna ha lite skräpull av den som har över, till stövelsulor och sånt. Om det kan administreras; postpaket blir ju lite dyrt...
-
Måste bara kommentera ett av Martins inlägg om Ålandsseminariet. Var ju också där som svensk representant för NGHs (Nordisk Genbank Husdyr) Får och Get grupp. Skinndesignern heter Bine Melby och jobbar mest med storfä=ko. www.bine-m.no. Hon är en av Norges representanter.
Vi diskuterar mycket om samarbete inom norden. Danmarks repr. Kjeld Malte Bruun, Bine, Jag och Seminariearrangören Maija (Finland repr.) har lite på gång. Både gemensamt och var för sig. Begränsningen är att vi jobbar med de nordiska kortsvansfåren. Framförallt de som är hotade. Finns det folk här som har idéer och möjlighet att engarera sig lite i detta framåt, är ni välkomna att höra av er. Tar tacksamt emot tankar o funderingar. Vi funderar även på att använda oss av ett gemensamt varumärke, för att man enkelt ska kunna se att produkten kommer från ett nordiskt lantrasfår.