Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: mocca skrivet 14 aug-07 kl 11:43

Titel: kvittenrecept?
Skrivet av: mocca skrivet 14 aug-07 kl 11:43
är det någon som kan tipsa om olika användningsområde för kvitten? När de skall plockas osv? :)
Titel: Re:kvittenrecept?
Skrivet av: Klararara skrivet 14 aug-07 kl 15:03
Jag fick smaka hemmagjord kvittenmarmelad förra hösten. Jättegod!
Det är väl bara att exprimentera i köksvrån...
Titel: Re:kvittenrecept?
Skrivet av: mocca skrivet 14 aug-07 kl 15:52
Jag har också hört om marmelad men att den måste blandas med annat för att inte vara besk. skulle vara kul att komma över några recept. Vi har plantor på jobbet och jag tror de heter rosenkvitten,men är inte säker. De har vackra korallfärgade blommor och en massa vassa taggar på grenarna.
Titel: Re:kvittenrecept?
Skrivet av: Brigg skrivet 14 aug-07 kl 16:12
Jag har gjort både gelé och marmelad av kvitten.
Marmeladreceptet är
1  kg kvitten
½ l vatten
½ kg socker per liter mos
1 citron

Tvätta frukten, avlägsna blomrest och stjälk. Dela de större frukterna och koka dem i vatten ca 1 timme eller tills frukten är mjuk.
Passera moset och mät upp moset.
Koka upp moset och tillsätt sockret, citronsaft och rivet skal från 1 citron. Låt marmeladen koka 5 minuter.
Häll marmeladen på varma burkar, paraffinera och tillslut burkarna.

OBS. Frukten måste vara mogen.
Titel: Re:kvittenrecept?
Skrivet av: mocca skrivet 14 aug-07 kl 17:11
Tack för receptet! Vad spännande! har du möjligtvis receptet på gelén också?
Skall frukten vara mjuk eller har den en speciell färg då den är mogen? :)
Titel: Re:kvittenrecept?
Skrivet av: Brigg skrivet 14 aug-07 kl 18:13
Tack för receptet! Vad spännande! har du möjligtvis receptet på gelén också?
Skall frukten vara mjuk eller har den en speciell färg då den är mogen? :)

Gelérecept:
1 kg kvitten
1 kg socker per liter saft
1 citron
Tvätta frukten och avlägsna blomrest och stjälk. Kärnhuset skall vara kvar.
Dela kvittenfrukterna i 8-10 delar och koka dem under lock ca ½ timme med så mycket vatten att det täcker frukten till knappt hälften.
Sila saften genom duk. Tryck inte på påsen utan låt det självrinna så att saften inte blir grumlig. Mät upp saften och rör ner socker och citronsaften.
Koka långsamt upp saften utan lock och låt den koka tills den håller geléprovet. (När sista droppen från en sked doppad i saften med svårighet faller ner).
Skumma och häll gelén på varma burkar. Paraffinera och tillslut burkarna.

Jag har inte längre tillgång till kvitten men jag har för mig att färgen djupnade och frukten kändes inte fullt så hård.

Titel: Re:kvittenrecept?
Skrivet av: mocca skrivet 14 aug-07 kl 18:39
Tackar allra mjukast! ;D