Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Jojje skrivet 13 aug-07 kl 10:58

Titel: Syra
Skrivet av: Jojje skrivet 13 aug-07 kl 10:58
Funderar på att syra en del grönsaker, bla kål.
Men jag har ingen riktig kruka med vattenlås.

Bara glasburkar i olika storlek.
Kan det funka ändå?
Räcker det med att bara låta locket ligga löst på eller finns det något tricks?
Titel: Re:Syra
Skrivet av: hannaåsamuel skrivet 13 aug-07 kl 12:29
Kul!

Vi har syeat en del i stora burkar (ca 2-3l, ju större desto lättare), det går bra. Små har jag hört ska vara sämre. Annars funkar det lika bra med såna jästunnor med vattenlås man gör vin i. (25l). Finns på färgaffären eller på loppis.
Lycka till
Hanna
Titel: Re:Syra
Skrivet av: hannaåsamuel skrivet 13 aug-07 kl 12:30
Burkar med gummiring alltså. Andra vet jag inte hur det går med. Luften måste ju kunna komma ut när det jäser...
Hanna
Titel: Re:Syra
Skrivet av: sivan48 skrivet 13 aug-07 kl 14:26
så länge det jäser,ska man inte försluta,men lägg typ en tallrik o en tyngd ovanpå,för allt måste vara under vätskan,under jäsningen...
Sen när jäsningen är klar (som oxå med t.ex vinberedning)kan du pastörisera burkarna,med gummiringar osv,eller med vanliga konservburkar(klicklock)
(leta efter den processen som finns beskrivet på detta forum)
Titel: Re:Syra
Skrivet av: Vildis skrivet 16 aug-07 kl 21:15
Jag har gjort syrade gurkor idag. Det verkar finnas lika många recept som kärlekar. Jag är förtjust i denna surgurke-site, där man ser steg för steg, från badkar till färdig gurka http://mickelin.com/surgurka/ (http://mickelin.com/surgurka/)