Alternativ.nu
Övriga ämnen => Ekonomi => Ämnet startat av: hobbe skrivet 13 aug-07 kl 10:11
-
Det finns ju många olika idéer och produkter här på forumet.
Det verkar också som att många har svårt att nå ut med det ni har att erbjuda...
Om det fanns en gårdsbutik i varje lanskap där alla som vill (även från andra landskap)får sin egen plats för sina produkter.
Alltså skulle det bli ett lätt sätt att nå ut med sina prylar över hela landet.
Och en hemsida där allt finns listat.
Som en butikskedja?
Skulle det kunna fungera?
Borde vara enkelt att genomföra.
Det behövs någon i varje landskap som har ett utrymme till förfogande, och som kanske kan ta någon del i vinsten av det som säljs för "lokalhyra".
Det här var bara en liten fundering som just ploppade upp. men det kanske redan finns liknande idéer på någon annan tråd här?
-
Jag håller ju på - som jag skrev i en egen tråd tidigare - på att öppna min "möbel-lada" hemma på gården och jag skulle definitivt vara intresserad av ett större utbud av varor där. Tänkte faktiskt lyssna av här om det är någon som har något de vill sälja ( helst då egentillverkat i bra kvalité ) när det börjar närma sig, nästa vår. Dock känns det inte som om det är någon mening att samla på sig för mycket ännu, jag kommer att återkomma om det efter nyår någon gång...
Så, jag får följa tråden och se om fler nappar ;) vi kanske blir ett gäng som kan ha nytta av varandra.
-
Skriv upp vad ni har för produkter att erbjuda och var i landet ni finns.
Har ni någon gårdsbutik (eller liknande) eller planer på att starta upp?
-
Vi hoppas ha vår gårdsbutik i gång nu i september med bl a lammskinn & honung samt hantverk av god kvalitet. Vill gärna utöka sortimentet så småningom så jag följer tråden med spänning! :)
-
Funderar på att kanske starta en Gårdsbutik, men det skulle vara mest för lokalproducerad, gärna ekologisk mat med tillbehör. Det hade varit roligt.
-
Det finns ungefär en sådan handelsbod i .. inte Herrljunga, men ungefär där. Tuacultura. Hon säljer egna grönsaker men även andras lokalproducerade produkter.
Själv kommer jag att satsa på nätförsäljning. I Gbg finns Ekobeställarna där man kan lägga ut sina varor, sen finns det utlämningsställen runt om i stan.
Och arbetskompisar. En lapp i lunchrummet så är nog det mesta sålt.
Länsstyrelserna har koll på alla sådana här projekt, det finns en hel del på gång, nätbutiker, grossister, transportsamarbeten osv.
Men visst, om/när jag öppnar gårdsbutik så är det klart att andras varor gärna får stå där! Absolut!
-
Jag har länge närt en dröm om en butik i vår gamla ladugård. Det som hindrat mig är väl mest att jag inte vetat vad jag skulle sälja. Nu har vi höns, men inte så många att det blir något överskott, än så länge äter vi upp alla ägg själva.
Grannen säljer honung, så det var väl en tanke att sälja deras honung där.
Finns det möjlighet att sälja andras fina varor så kanske det kan bli annat än bara dagdrömmeri.
Men jag gillar lokala varor/närodlat. Vill inte uppmuntra långa onödiga transporter. Det klarar de vanliga livsmedelsbutikerna så bra själva.
-
Har precis fått ett samtal från Miljö och hälsa dit jag vänt mig med diverse frågor och lade hela planen med gårdsbutik på hyllan. Det ställs samma krav på en lokal liten gårdshandel som på en vanlig detaljhandel. Godkända lokaler som kan desificeras (självklart) men förutom det, kundtoalett, personaltoalett (men om jag inte ska anställa?), ombytesrum för personalen, separat varuintag, torrförråd, godkända kylar och frysar. Sedan får man inte sälja något alternativt heller. Ingen råmjölk, inga ägg från lokalproducent, ingen honung från lokalproducent, inget överhuvudtaget från någon som inte är godkänd leverantör. Man får inte sälja stenugnsbakat bröd som man gjort själv, då måste man vara godkänd leverantör med alla bestämmelser som kommer till. Inte konstigt att det bara säljs produkter som fraktats över hela jorden. För att du ska ha råd att göra de investeringar som krävs behöver du en omsättning som kräver kunder som reser till ifrån större delen av kommunen. Det var ju liksom inte tanken. Varför måste de göra det så svårt?
Ska du bara sälja på markander får du däremot baka bröd i din egna ugn, max 10 ggr/år. Du får sälja honung som du producerat själv och egna ägg, bara du märker upp varifrån de kommer. Så man får väl helt enkelt bli torggumma eller ha en liten marknad hemma på gårdsplanen varje lördag...
-
Precis, 19 av 20 "gårdsbutiker" är inget annat än att man pratar med bonden eller bondens fru, som plockar fram varorna ur någon låda, eller rent av har ett litet marknadsbord. Du kan ju alltid bygga ett skärmtak över bordet, så du kan ha saker stående framme...
Dessutom kommer det inom något år bli obligatoriskt med en officiell och icke manipulerbar kassaapparat vid all form av kontanthandel. En sådan skall kosta 10-15000, eller kunna leasas för 2-3000 i månaden. Därmed blir det också omöjligt att sälja t ex ved eller ägg, inte ens mot skrivet kvitto. Kostnaden för kassaapparaten knäcker vilken gårdsbutik som helst (nästan). Skall börja gälla 2009-2010 tror jag.
Lösningen blir förstås att man måste fakturera kunderna för äggen.Transaktionskostnad 5-10:- per faktura eller vad det nu är. Lättare med ved kanske, iaf några hundralappar.
Småskalighet och egna intiativ skall motarbetas! Det är ett under att man fortfarande får sälja ägg. Men det stoppas nog det också...
-
Trist att höra det här med nya krångliga regler. Men jag misstänker att allt fyrkantigt inte kommer att kunna genomföras. Det finns ju motreaktioner och EU-regler som gynnar besöksnäring och liknande. Kanske vi rent av kan få någon nytta av EU-anslutningen i detta området, hoppas det iaf.
En möjlighet skulle annars kunna vara att man bildar någon form av företagskooperativ tillsammans med grannar och kompisar som har liknande resurser/planer/drömmar. Där medlemmarna var och en (eller tillsammans) producerar och förädlar, och sedan i en gemensam säljkanal/gårdsbutik/marknadsstånd/webbsida säljer. Då kan man kanske dela kostnader/arbete för administration, kassapparat och specialanpassade lokaler. Dessutom kan man ha lite kul ihop...
Finns det någon som har erfarenheter av något sådant företagskooperativ?
A.
-
Pressen ökar ju på politikerna om miljötänket.
Kravet på närodlat, ekologiska produkter och liknande ökar ständigt och kommer att tvinga fram andra synsätt och lösningar.
Vi befinner oss faktiskt fortfarande bara i början, där...
Det finns många fina exempel på gårdsbutiker och liknande där man skapat något riktigt bra ur enkla förhållanden.
Så man ska nog inte tappa hoppet bara för någon byråkrat... :)
-
Men om man bara säljer sina egna grejer är det inte lika krångligt då, fattade jag rätt?
Isåfall kan man ju alltid sälja varandras hantverk, det är ju inte mat.
VAd är det för konstig regel om bröd i egen ugn, max tio ggr per år? Om det gäller andra varor behöver man ju inga godkända lokaler, så lite som vi producerar. Berätta mer om denna lysande regel!
-
Det finns ungefär en sådan handelsbod i .. inte Herrljunga, men ungefär där. Tuacultura. Hon säljer egna grönsaker men även andras lokalproducerade produkter.
Vesene heter orten. Och Tua Wigforss som håller i gårdsbutiken har just fått pris på Smakmässan för sin goda marmelad, stod det i Alingsåstidningen. ;)
En artikel från Boråstidningen om förberedelserna inför mässan.
http://www.bt.se/edrum.jsp?article=272701
-
Det är nog så att dom mesta gårdsbutiker inte frågat miljö och hälsomyndigheterna innan dom startat. SÅ man kör ändå.
Vi har våran butik klar till ny år. Då kör vi igång. 8)
-
Det är nog så att dom mesta gårdsbutiker inte frågat miljö och hälsomyndigheterna innan dom startat. SÅ man kör ändå.
Vi har våran butik klar till ny år. Då kör vi igång. 8)
Men har ni inte kollat upp reglerna? Producerar ni själva? Vad ska ni sälja? Hur ser lokalen ut? Blir jättenyfiken på detta "uppror" mot myndigheterna. Jag är livrädd för myndigheter, de hatar mig och ska alltid sätta dit mig för minsta lilla paragrafmiss jag gör... sån´t sätter sina spår. Men inspirera mig, snälla!
-
Men har ni inte kollat upp reglerna? Producerar ni själva? Vad ska ni sälja? Hur ser lokalen ut? Blir jättenyfiken på detta "uppror" mot myndigheterna. Jag är livrädd för myndigheter, de hatar mig och ska alltid sätta dit mig för minsta lilla paragrafmiss jag gör... sån´t sätter sina spår. Men inspirera mig, snälla!
Jag har en firma som säljer luftvapen, kikarsikten, handladdningsutrustning mm. Så butiken är till det. Men i ett hörn så kommer vi att sälja saker från gården. Typ ägg, marmelad,sylt, saft, grönsaker mm.
När dom har hittat oss så räknar jag med att vi har tjänat ihop så myckat att vi har råd att bygga om lokalen efter alla konstens regler. ;)
-
Här är en länk till LRF.s "Gudie till småskalig livsmedelsförädling" pdf-fil...
Den är gratis att ladda ner.
Där finns bland mycket annat läsvärt ett avsnitt om gårdsbutiker. (s.67)
http://www.lrf.se/data/internal/data/11/42/1173965862692/guide_smaskalig06.pdf
-
Vilken bra idé! Vi har MYCKET BRA hud & hårvårds produkter baserade på örter och oljor, samt Noni juice som vi kan bidra med! Gå in på vår hemsida och läs mer om våra produkter. Mvh
Shanti Ayur
www.shantiayur.com
.Det finns ju många olika idéer och produkter här på forumet.
Det verkar också som att många har svårt att nå ut med det ni har att erbjuda...
Om det fanns en gårdsbutik i varje lanskap där alla som vill (även från andra landskap)får sin egen plats för sina produkter.
Alltså skulle det bli ett lätt sätt att nå ut med sina prylar över hela landet.
Och en hemsida där allt finns listat.
Som en butikskedja?
Skulle det kunna fungera?
Borde vara enkelt att genomföra.
Det behövs någon i varje landskap som har ett utrymme till förfogande, och som kanske kan ta någon del i vinsten av det som säljs för "lokalhyra".
Det här var bara en liten fundering som just ploppade upp. men det kanske redan finns liknande idéer på någon annan tråd här?
-
Jag hyr ett Folkets Hus för låg hyra av lokala amatörteaterförening större delar av året.
Där har jag sommarcafé juni-aug. samt julcafé mitten av nov.-till jul.
Där har jag möjlighet att sälja mitt eget hantverk (just nu: stickat, vävt, sytt och marmelad, gelè och hemkokt godis). Jag säljer även andras hantverk på kommission och lite loppis. I sommar har jag haft över 30 hantverkare som har ställt ut och MYCKET kunder, både svenska och utländska, turister och bybor.
Till saken hör att jag bor i en MYCKET liten by (kanske 50 pers?), men caféet ligger efter en turisväg med mycket trafik på sommaren.
Däremellan kan jag använda lokalerna till att tillverka saker (ligger 100m från vår gård), eller till olika andra aktiviteter i samråd med föreningen, som tex. ett stort loppis nu till helgen.
Vad jag vill ha sagt med det här är att det finns massor av bygdegårdar, FH, gamla skolor mm. som står tomma större delen av året och går ofta att hyra billigt till café och butik, det är bara att höra efter. Ofta kan det vara bättre än att ha hemma.
Viktigt att tänka på är att, det ligger någorlunda centralt eller efter en väg där det färdas folk, att hålla bra kvalitet både på fikat och hantverket och att marknadsföra på något sätt. I vårat fall har vi mest affischerat överallt med egna datagjorda affischer och stora (snygga) skyltar vid vägen. Och att ha bra öppettider OCH att hålla dom.
Det är ett bra sätt att få liv i byagårdarna och därmed liv i landsbygden och skapa sig själv en sysselsättning som man trivs med.
Det är nu kanske inte ett jobb man livnär sig på heltid, men ett av dom sätt man hankar sig fram med!
Ha det bra och hoppas jag kan inspirera någon, har själv mest positiva erfarenheter av det här.
/ norris :)