Alternativ.nu

Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: Musse skrivet 12 aug-07 kl 02:14

Titel: gamla äppelträd
Skrivet av: Musse skrivet 12 aug-07 kl 02:14
Har tre gamla äppelträd som är i stort behov av föryngring men hur gör jag. Efter att ha läst en del böcker och tittat på mina träd många gånger så tvekar jag fortfarande, de är lite höga, knotiga och med så många grenar.
Titel: Re:gamla äppelträd
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 12 aug-07 kl 04:50
År dom riktigt gamla, mer än 60-80 år, så är det oftast bortkastat arbete att föryngringsbeskära.
Såga ner och plantera andra träd, eller helst om du har plats och lust, låt dom stå kvar att åldras i frid.
Nöj dig med den vackra blomningen, att kunna ha trädgårdsmöbeln eller hängmattan i skuggan om sommaren,
och att ibland något äppelår kunna skörda lite sura mosäpplen.  
Titel: Re:gamla äppelträd
Skrivet av: Anders S skrivet 12 aug-07 kl 08:42
Jag håller med Zeke på så vis att föryngring av gamla träd inte är det lättaste. Det kan vara enklare för en nybörjare att börja med nya träd. Men det tar ett tag innan dessa ger frukt. Gamla träd kan vara bra. (Har gamla träd surare frukt?) Det största problemet med gamla träd (eller äldre sorter?) tycker jag är är en klar tendens att ge frukt vartannat till vart tredje år, däremellan intet eller föga. Jag har ett vagt minne av att det har att göra med att gamla sorter får för många kart och helst ska kartbeskäras för att inte ta ut sig under de fruktrika åren och få en svacka däremellan.
Vi har heller inte fått någon rapport om hur mycket frukt de tre träden ger, eller vilka sorter det är.
Att träden är höga tycker jag inte nödvändigtvis är ett problem, även om det kan vara obekvämt. Såvitt jag förstår håller sig äppelträd friskare om de får ha sin naturliga form med en central stam (som inte toppas) och grenar som går ut radiellt från denna.
Att träden är knotiga är knappast ett problem om knotorna är friska (har intakt bark).
Vid beskärning av äldre träd behöver man inte finlira så mycket. Man tar bort grenar snarare än smågrenar och kvistar. Men att ta bort rätt grenar är inte så lätt för nybörjaren.
Mer grundläggande tycker jag är att först se till att träden är friska och växer bra. Ofta står gamla fruktträd i tät stagnerad gräsmatta/gräsmark som mer eller mindre kväver dem. De kan troligen behöva näring, t ex kompost. Gräset kan behöva hållas tillbaka ett tag med marktäckning (långt gräs, hö, halm) men se upp för sork. Ytlig fräsning kan kanske också tänkas men akta trädrötterna samt andra intressanta växter som kan finnas i gamnmal kulturmark. Såna visar sig ofta först efter att man skött marken några år. Gräset kan också hållas tillbaka skapligt genom att man klipper det då. När träden fått fart igen klarar de konkurrensen från gräset bättre.
Titel: Re:gamla äppelträd
Skrivet av: sivan48 skrivet 12 aug-07 kl 10:21
om du går bakåt en sida här på forumet hittar du denna superba länk
http://www.juniper.se/tradvard/
där har du alla bra råd du behöver,utan att behöva ta till våld(!)på naturen.

-Om vi lyssnar,brukar man finna svaren..
Titel: Re:gamla äppelträd
Skrivet av: Musse skrivet 13 aug-07 kl 15:26
Mina äppelträd är så gamla att när jag kom hit med mina föräldrar på 60-talet så fanns de  redan här. Då och då har vi tagit bort lite gamla grenar/kvistar men vi har nog inte skadat dem direkt. Två av dem har äpple som jag inte känner igen. Det ena kallar jag glasäpple, ganska gult lite rött på solsidan och fräknigt. Själva fruktköttet är lite genomskinligt som sorbet och jag vill som sagt helst bevara det. Det andra är mer som ett matäpple, friskt o gott med frukt som håller sig länge och därför vill jag inte hellre ta bort det. Det tar också lång tid innan det blir träd av små nyplantade så jag vill helst sköta om dessa. Kanske finns det någon här mitt i Skåne med grönt kort? Sivans länk var jättebra.
Titel: Re:gamla äppelträd
Skrivet av: Elektra skrivet 13 aug-07 kl 20:36
Behöver de verkligen föryngras? Ett gammalt, vackert äppelträd kan fortfarande ge rikligt med frukt utan att skäras så mycket eller alls. ;)

Om du googlar på Pomologiska Föreningen så kan du både få hjälp att sortbestämma dina trän och även få kontakt med någon duktig beskärare. Det finns ingen anledning att ta bort ett friskt gammalt träd! :o Gå en ympkurs till våren eller plantera något yngre träd någon annanstans om det ger för lite frukt. Av våra trän på tomten som fanns när vi flyttade hit så har fd ägaren lekt motorsågsmassakern med en del. >:( Tack och lov överlevde de men har säkert fått sin livslängd förkortad med flera 10-tals år. :'( Vi har oranier, Sävstaholm, en gammal sort från 1700-talet som heter Bullerhus/Borgherre och mina absoluta favoriter Åkerö! Första året fick vi inte så mycket frukt på de äldre träden pga "beskärningarna", men eftersom de har fått vara ifred efter slakten har de istället fått mer och mer för varje år. Jag är lite orolig nu att det ena Åkeröträdet får så mycket frukt att det kommer att gå sönder, men åh så goda äpplena är! :D Vi ska ta ut en specialist som får titta på det och ge förslag på hur vi bäst ska lösa problemet, om vi måste beskära det eller om det räcker med att stötta. :-[

För tillfället så planterar vi fler äldre sorter, lite plommon, päron mm. Den dagen vi lämnar det här stället ska det vara ett paradis av goda fruktträn, till skillnad mot för när vi köpte det, det mesta fina skövlat för att göra fotbollsplan av gräsmattan.  ::) :P
Titel: Re:gamla äppelträd
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 13 aug-07 kl 22:17
Citera
(Har gamla träd surare frukt?)

På ovetenskaplig erfarenhet tycks det mig så.
Har mumsat på otaliga äpplen från gamla förvildade träd, och det är sällan dom smakar annat än surt.
Kan det vara så, att rotäkta träd behåller smaken, men på förädlade träd försvagas den ympade delen med tiden, och grundstammens egenskaper (inkl fruktsmak) tar över?
Titel: Re:gamla äppelträd
Skrivet av: Agneta Kihlberg skrivet 05 okt-07 kl 20:26
Är nykomling i detta forum och såg inlägget om gamla äppelträd. Visst går det att beskära men det tar 3-4 säsonger innan det ger resultat. Man skär först bort döda ,sjuka och skadade delar. Andra säsongen tar man gamla och tätsittande fruktssporrar och fruktkuddar samt grenar som går fel in i trädet. Tredje säsongen skärs smala grenar som sitter för tätt. Ev en fjärde säsong fortsätter man med grenarna. Sedan gäller underhållsbeskärning varje år ev kommer det vattenskott men detta undviks bäst genom att beskära i JAS månaderna juli, augusti och september. OBS! skär aldrig tjocka grenar på gamla träd om inte de är döda el skadade. Trädet dör då oftast.
En del gamla äppleträd är frösatta därför blir äpplet surt. Förädlade sorter är ympade och behåller sin smak även när de blir gamla och får oftast sin frächet tillbaka om de föryngras. Så ge inte upp och såga inte ner dem.
Titel: Re:gamla äppelträd
Skrivet av: mistel skrivet 05 okt-07 kl 21:19
Även gamla äppelträd är ympade ifall det är sorter som ex. Åkerö. Äpplen är inte fröäkta så ska man behålla sorterna så måste man ympa, detta har man gjort i flera hundra år, grundstammarna har dock varierat förr använde man ofta frögrundstammar nu använder man för det mesta klonstammar. Surheten beror dock inte på grundstammen utan på bristen på sol många gamla träd blir risiga och täta och frukterna får lite sol, det är solen som ger sötma, det är därför man beskär för att få in sol i kronan som ger färgglada frukter + sötma i frukten.

Vid frösådd behålls inte arterna utan det blir en ny sort för varje frösådd.
Titel: Re:gamla äppelträd
Skrivet av: Musse skrivet 06 okt-07 kl 01:13
Tack för era svar om mina gamla äppleträd, jag har så smått börjat och ännu inte gjort några radikala ingrepp utan hållit sågen utanför det hela. I stort sett som ni föreslagit men väldigt försiktigt.
Musse
Titel: Re:gamla äppelträd
Skrivet av: manna skrivet 07 okt-07 kl 12:24
Kan det vara så, att rotäkta träd behåller smaken, men på förädlade träd försvagas den ympade delen med tiden, och grundstammens egenskaper (inkl fruktsmak) tar över?

Just det frågade jag en pomolog om, och hon menade att det inte är så.

Att "gamla träd har surare frukt", kan bero på att man förr hade många s k matäpplen i trädgården. Det var viktigare att kunna förvara och tillaga frukten än att lyxa med söt dessertfrukt. Det kan oxå vara så att kärnor som grott och blivit träd, har fått stå kvar - trots den kanske evigt sura frukten. Man hade helt enkelt inte alltid möjlighet att köpa/skaffa "riktiga" fruktträd.
Titel: Re:gamla äppelträd
Skrivet av: Rosten skrivet 09 okt-07 kl 10:34
Vid gamla torp så hittar man ofta "grisäpplen" Alltså vildaplar som hade till uppgift att ge grisen vitaminer på vintern. Dom brukar stå i närheten av ladugården.

Hushållsfrukt är vanligtvis stor. Hade ju som uppgift att ge äpplemos. Så det var ju enklare att skala ett stort äpple än ett litet. En viss syra var också bra.

Dessärtfrukt delas upp i tidiga och sena sorter. Var till för att ätas. (lyx)

Om gamla träd ger surare fruker så kommer det an på att solen inte kommer åt.
Att då beskära upp trädet så mycket tycker jag är att förstöra trädet.
Plocka äpplena på norrsidan och inne i trädet till äpplemos istället.

Titel: SV: gamla äppelträd
Skrivet av: ulfg skrivet 02 aug-09 kl 11:00
Ett mycket vanligt problem med äldre träd är tyvärr fruktträdskräftan. Jag beskär träd åt kunder i Västsverige och av 10 träd har 8-9 kräfta i mild eller svår form. Med kräfta i svår form och yngre träd runtomkring med bättre framtid brukar jag rekommendera totalsanering - dvs hugga och forsla bort. Vore intressant att få veta hur stort detta problem är i andra delar av landet.
Titel: SV: gamla äppelträd
Skrivet av: karsan skrivet 02 aug-09 kl 22:45
Hur ser fruktträdskräftan ut?

Ett av våra gamla äppelträn, c:a 60 år gamla, hade två svampar växandes i stammen.  Alltså svampar som liknande nåt man kunde plocka i skogen, minst en dm i diameter. Jag tog bort dem och kastade i soporna.  Jag antar att det inte gör ngn skillnad för det trädet de växte i (Transparant Blanche), men tänkte att den inte skulle stå och sprida sporer till de andra äppelträden.
Titel: SV: gamla äppelträd
Skrivet av: Musse skrivet 02 aug-09 kl 23:54
Om det växer svamp på trädet så kan det vara svavelticka, vilket innebär att trädet är på väg ut, enligt en arborist som vi anlitade för våra 100 år gamla körsbärsträd. Tyvärr verkar det stämma för det faller ner kraftiga grenar emellanåt. Tråkigt! Men kolla så att det verkligen är svavelticka och plantera nya träd men på rejält avstånd från de gamla, de lär ha stor räckvidd.
Titel: SV: gamla äppelträd
Skrivet av: karsan skrivet 04 aug-09 kl 02:38
Tack Musse, ja, jag misstänkte att det inte var bra för det trädet, men jag menade att det väl itne gjorde skillnad om tog bort den synliga svampen eller ej, det är ju svampens hyfer som inte är bra. Trädet har annars en massa äpplen i år - det brukar bära rikligt, men extra i år. Det grenar sig långt ner, och har ett par unga grenstammar också.
Titel: SV: gamla äppelträd
Skrivet av: Betula skrivet 06 aug-09 kl 23:45
Jo Musse det där sorbetäpplet kan vara någon slags Astrakan tror jag, ev Gyllenkroksastrakan.
Titel: SV: Re:gamla äppelträd
Skrivet av: snörom skrivet 07 aug-09 kl 00:08
Behöver de verkligen föryngras? Ett gammalt, vackert äppelträd kan fortfarande ge rikligt med frukt utan att skäras så mycket eller alls. ;)

Om du googlar på Pomologiska Föreningen så kan du både få hjälp att sortbestämma dina trän och även få kontakt med någon duktig beskärare. Det finns ingen anledning att ta bort ett friskt gammalt träd! :o Gå en ympkurs till våren eller plantera något yngre träd någon annanstans om det ger för lite frukt. Av våra trän på tomten som fanns när vi flyttade hit så har fd ägaren lekt motorsågsmassakern med en del. >:( Tack och lov överlevde de men har säkert fått sin livslängd förkortad med flera 10-tals år. :'( Vi har oranier, Sävstaholm, en gammal sort från 1700-talet som heter Bullerhus/Borgherre och mina absoluta favoriter Åkerö! Första året fick vi inte så mycket frukt på de äldre träden pga "beskärningarna", men eftersom de har fått vara ifred efter slakten har de istället fått mer och mer för varje år. Jag är lite orolig nu att det ena Åkeröträdet får så mycket frukt att det kommer att gå sönder, men åh så goda äpplena är! :D Vi ska ta ut en specialist som får titta på det och ge förslag på hur vi bäst ska lösa problemet, om vi måste beskära det eller om det räcker med att stötta. :-[

För tillfället så planterar vi fler äldre sorter, lite plommon, päron mm. Den dagen vi lämnar det här stället ska det vara ett paradis av goda fruktträn, till skillnad mot för när vi köpte det, det mesta fina skövlat för att göra fotbollsplan av gräsmattan.  ::) :P

undrar en sak, för tio år sedan gick jag en kurs i trädbeskärning. där sa man att om man ville minska ner trädet (som var ett våningsträd) kunde man såga ner den översta våningen och på så sätt få ett mindre träd. gick genast till verket vilket fick till följd att trädet dör mer och mer för varje år. ångrar nu djupt att vi gjorde så och vet inte hur vi skall kunna rädda trädet av sorten åkerö. har du något tips?