Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: brantas skrivet 07 aug-07 kl 14:36

Titel: nyponsoppa på riktiga nypon
Skrivet av: brantas skrivet 07 aug-07 kl 14:36
nu har jag äntligen fått tummen ur och tar tillvara på så mkt som möjligt av vad våran trädgård har att ge. Har gjort en ny Höstsköd med vintersallad, mer lök och rädiskor. men jag kom att tänka på våran ros häck som är fylld av nypon nu. det är vresrosor jag har läst att de fungerar bra till nyponsoppa och the, men när ska man plocka dom ?? när de är mogna eller ska man plocka dom tidigare och låta de mogna inne ? hur vet jag när de är mogna, de är röda
nu, men stenhårda...... ska de mjukna när de är mogna ?
recept på nyponsoppa, te och andra tips motages tacksamt.
Titel: Re:nyponsoppa på riktiga nypon
Skrivet av: vixol skrivet 11 aug-07 kl 20:28
Min mamma brukar görs så att hon plockar dem när det är knallorangea. Sedan skär man av skröfset men rensar inte innehållet. Därefter måste man torka dem, hon brukar göra det i ugnen på låg värme och med luckan på glänt. Sedan förvarade hon dem i tusen år i stora glasburkar till hon skulle göra nyponsoppa. När man vuxit upp med "riktig" nyponsoppa blir köpesoppa ganska ointressant, men om man är uppvuxen på köpesoppa är jag tveksam till om man kommer gilla hemgjord...
Titel: Re:nyponsoppa på riktiga nypon
Skrivet av: Sia skrivet 11 aug-07 kl 20:59
Som jag minns det så behöver man inte torka dom, jag har för mig att farmor kokade nyponen, passerade, och frös in dom.
Det kanske blir olika smak vid olika tillvägagångssätt men det är ju hur man är van.
Och det är helt klart mest energi-ekonomiskt att torka dom på eftervärmen i ugnen jämfört att ha dom liggandes i frysen hela vintern.  :P