Alternativ.nu
Djur => Andra husdjur => Ämnet startat av: icko skrivet 06 aug-07 kl 12:14
-
Att vi i norden har dessa små svin som sällskapsdjur är väl ingen nyhet precis.
Men har alla det ?
Finns det någon här på Forumet som föder upp marsvin i syfte att tillföra hushållet lite kött ?
Har någon ätit marsvin ?
Vad smakar det ?
I Sydamerika är marsin en vanlig maträtt och det är Perus Nationalrätt.
/icko
-
;D jag pratade med min partner om det i helgen då jag "råkade" få hem 3 marsvin....
som jag har fattat det så är ju marsvin i sitt hemland att betrakta som "fattigmansmat" och inte så mycket kött på...
Vidare är ju marsvin ett djur som inte klararar minusgrader, som har besvärliga födslar mm så det känns ju som att det skulle vara mer besvär än nöje att äta marsvin.
jag äter inte råttor heller, och inte hamstrar, marsvin går liksom in däremellan nånstans. 8)
-
Jag har en bunt små svin i hushållssyfte. De första kullarna står på tillväxt. Det är tänkt att de ska bli tillskott till hundarnas diet men det kan nog bli nån gryta för oss tvåbenta, med. Om inte annat för att ha provat!
Födslarna klarar dom galant och de har varit ute (först i stallet hos förra ägaren och nu i sin egen bod) hela sina liv. Friska, pigga och starka "grisar"! De växer och utvecklas i rasande tempo- redan vid 4 månader kan man slakta de största. Sen går det långsammare.
Det är en rolig hobby, de ger glädje i massor :) Tyvärr äter de mängder oxå! Å andra sidan blir de så glada vid matdags att jag gärna unnar dem det.
Slät- eller korthåriga djur är att föredra om man nu inte älskar att borsta etc! Jag klipper ner mina för att komma lättare undan. Sen ska ju klorna hållas efter och tänderna kontrolleras med jämna mellanrum. Jag gör en allmän översyn av hela marsvinet då och då för att förvissa mig om att allt är som det ska.
Burstädning tar en del tid också. Men de blir så glada och nöjda när det är rent och fint. De pratar och står i med halmen :). Åh, vad roliga de är!
/Dandelia
-
Att vi i norden har dessa små svin som sällskapsdjur är väl ingen nyhet precis.
Men har alla det ?
Finns det någon här på Forumet som föder upp marsvin i syfte att tillföra hushållet lite kött ?
Har någon ätit marsvin ?
Vad smakar det ?
I Sydamerika är marsin en vanlig maträtt och det är Perus Nationalrätt.
/icko
Jag är marsvinsuppfödare sedan 6 år, men inte för köttets skull utan för att det är en rolig hobby. Nu lägger jag dock ned uppfödningen pga tidsbrist, jag har 2 barn under 3 år och hinner inte med genetik, avel och utställningar.
Marsvin ska vara ganska segt, har jag hört. Det är heller inte mycket att äta på dem samt att tiden och arbetet skulle ge alldeles för lite glädje i frysen.
-
Jag har en bunt små svin i hushållssyfte. De första kullarna står på tillväxt. Det är tänkt att de ska bli tillskott till hundarnas diet men det kan nog bli nån gryta för oss tvåbenta, med. Om inte annat för att ha provat!
Födslarna klarar dom galant och de har varit ute (först i stallet hos förra ägaren och nu i sin egen bod) hela sina liv. Friska, pigga och starka "grisar"! De växer och utvecklas i rasande tempo- redan vid 4 månader kan man slakta de största. Sen går det långsammare.
Det är en rolig hobby, de ger glädje i massor :) Tyvärr äter de mängder oxå! Å andra sidan blir de så glada vid matdags att jag gärna unnar dem det.
Slät- eller korthåriga djur är att föredra om man nu inte älskar att borsta etc! Jag klipper ner mina för att komma lättare undan. Sen ska ju klorna hållas efter och tänderna kontrolleras med jämna mellanrum. Jag gör en allmän översyn av hela marsvinet då och då för att förvissa mig om att allt är som det ska.
Burstädning tar en del tid också. Men de blir så glada och nöjda när det är rent och fint. De pratar och står i med halmen :). Åh, vad roliga de är!
/Dandelia
Är det sant!? Trots att jag står på "marsvinens sida" måste jag ändå fråga om du tycker det är värt allt arbete för så lite kött?
De går ju dräktiga i 70 dygn och sen är de inte fullväxta förrän de är ett år, samt att de fr små kullar. När ska du provsmaka själv? Vill gärna veta vad du tyckte :-[
Själv har jag fött upp kaniner när jag BARF-ade mina hundar. Ett jobb det med men det gick ju fortare.
-
Är det sant!? Trots att jag står på "marsvinens sida" måste jag ändå fråga om du tycker det är värt allt arbete för så lite kött?
De går ju dräktiga i 70 dygn och sen är de inte fullväxta förrän de är ett år, samt att de fr små kullar. När ska du provsmaka själv? Vill gärna veta vad du tyckte :-[
Själv har jag fött upp kaniner när jag BARF-ade mina hundar. Ett jobb det med men det gick ju fortare.
För mig är det inte ett arbete utan en hobby som ger tillbaka i form av trevligt sällskap samt lite kött. Jag ser det som ett hälsosamt alternativ till stressat "affärskött". Vad jag hört är köttet tätare i konsistensen än både kanin och kyckling och mättar därför mer. Jag kommer med rapport när jag smakat! :)
Visst är dräktigheten lång men ungarna föds ju färdiga och har vid 4 månader nått lagom slaktstorlek. Det går givetvis att vänta längre om man vill ha större djur.
Jag har kaniner oxå. I sommar har marsvinen gett 13 ungar medan kaninerna hittills producerat noll. Båda arterna har sin charm och jag vill inte vara utan nån av dom. Livet blir så mycket trevligare tillsammans med djur!
/Dandelia
-
Varför?
Varför äta dessa små svin?
ah, jag är ingen principfast person... jag har haft marsvin sedan 1987 och som mest hade jag 10 avelshönor, avelssvin... sålde marsvin runtom, Gbg, Oslo .
Jag är sugen! Jag vill smaka! Jag är nyfiken läckergom, så i det tidiga 1990-talet så slaktade jag tre marsvin, slaktade dom likt man slaktar kaniner, den flådda urtagna djurkroppen marinerades uti olivolja-timjan-rosmarin över natten. Benade ur och redde köttet och tillredde Marsvinen som qoc au vin. Förträffligt om man bortser från det rent känslomässiga med att tillreda sina små vänner.
Nåväl, nästa steg blev att köra marsvin på spätt med primörlökar o bacon ... mumms filli babba kan jag lova, rönnbärsgele för syran och en fadd söt senap?
Men saken är ju ändå den att du lika gärna kan köpa kycklingfilé o tillreda på samma vis. Billigare o enklare! Ett helvete att bena ur ett marsvin- så lite kött o ben överallt!
Som avslutning så vill jag rekomendera folk att ge fan i marsvinen, mycket säreget men oxå väldigt besvärligt för så lite att äta! ingen större kick ....
Johan = allätare, som nu, idag torsdag, har nyrökt regnbågslax uti kylen, svartpeppar och en österrikisk potatissallad därtill, dricka...slungad pilsner lllB o en stilla klar?
Eder oansvarige läckergom tillika: Johan /lavendelblom
-
Hördu, Johan, var och en bestämmer själv vad dom vill äta :P Men jag förstår vad du menar: mycket jobb, lite utdelning på tallriken. Aja, huvudsyftet är att HUNDARNA ska få variation i sin "råkost". Sen tänker vi prova, bara för att :-[ Om vi gillar det eller ej, är en annan fråga! :)
/Dandelia
-
Vet inte om det är så mycket att lägga på tallriken, inte i dagsläget iaf ;D
-
Är det inte så att marsvinen i sina hemländer är större än de vi har här? Det påstod en bekant som bott i Sydamerika iaf.
Min äldste son hade bestämt för sej att de hette matsvin när han var liten. Han hade kanske en poäng där ;)
Humleblomster, ska du göra så där med dina små sötnosar hämtar jag dem på studs ;) ;D
-
Från början var marsvin större men fattiga familjer slaktade konsekvent dom största och lät dom små gå kvar och föröka sej. Precis tvärtom vettigt förfarande, med andra ord. Det fick till följd att marsvinen "krympte".
Några olika forskningsprojekt i Peru har "återuppväckt" det maffiga köttmarsvinet, vänt processen alltså, genom selektiv avel på dom största djuren. Det har gett goda resultat. Köttmarsvin -cuy- väger upp till 5 kg i Peru! Här i Sverige och Europa blir dom tyvärr inte så stora, förmodligen pga inaveln men det kan också vara kostrelaterat, det vet man inte säkert.
Mina tyngsta cuyhonor kom upp i ca 1800 g och hanen ca 2 kg. Idag har jag inga cuy kvar, utan har sålt alla till en annan uppfödare som fortsätter mitt påbörjade värv :). Det är svårt att få in nya fräscha och obesläktade individer från Peru. Själv har jag till sist gett upp.
Cuy, köttmarsvin, erbjuder som ni förstår en betydligt större köttmassa i grytan än ett vanligt sällskapsmarsvin. Tänk om vi fick in 5-kilos klossar från Peru... *drömmer* :P
/Dandelia
-
Vet inte om det är så mycket att lägga på tallriken, inte i dagsläget iaf ;D
Goa :-*
-
Jag har för mig att en del av marsvinsuppfödningen i landet över havet används till rituella måltider och syften också. Mat är ju också kulturell. Man äter häst, hund, katt i vissa länder och i vissa länder inte.
Annars kan ju marsvinen ha fin skinn också ::)
-
Vet inte om det är så mycket att lägga på tallriken, inte i dagsläget iaf ;D
Nämen naaaaw :-*
Hur ska man kunna göra hundmat av sånna,det var ju tanken med de avelshonor jag köpte av Dandelia, ja inte honorna men deras ungar :P
-
Annars kan ju marsvinen ha fin skinn också ::)
Jag har funderat på det en stund. Går det att ta reda på marsvinsskinn? Eller är dom svåra att bereda? Tappar alla håren inom en vecka?
Är det någon som vet så berätta !!
amason
-
Jag har sparat några skinn från dom sist slaktade djuren men har inte tagit hand om dom än. Återkommer när jag sett resultatet :)
/Dandelia
-
Ska göra ett försök jag med
-
Ha, ha, vad fel det blev när jag först såg en kaninsvans till vänster :P
Oj, så små marsvinsskinnen ser ut :o
-
Det är det jag säger, pennskrin ;D