Alternativ.nu

Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: kolarslantbruk skrivet 29 jul-07 kl 17:49

Titel: Slaktmognad
Skrivet av: kolarslantbruk skrivet 29 jul-07 kl 17:49
Första året med lamm... Hur lång tid kan man räkna med att det tar för Gotlandsfåren (vid normal tillväxt) att bli slaktmogna? Någon med erfarenhet hur det där med slakteriet fungerar, hur lång tid innan måste man anmäla lammen för slakthämtning...

tacksam om någon delar med sig av sina erfareheter..
Titel: Re:Slaktmognad
Skrivet av: Rosa skrivet 30 jul-07 kl 17:34
Slakterierna brukar slakta får/lamm vissa veckor på hösten och många slakterier kräver att du ska anmäla ett visst mini antal lamm för att komma och hämta dom. Så ring just "ditt" slakteri och fråga vad som gäller hos dom !

Om slaktmognad på Gotlandsfår, och hur du ska utfodra den rasen dithän, det måste ju vara en fråga till "Henning"
som har massor av erfarenhet av det  :)

Mvh Rosa
Titel: Re:Slaktmognad
Skrivet av: elf skrivet 30 jul-07 kl 18:22
Vi räknar med ca 6 månader till slaktmognad dvs för oss i september men det kan säkert variera. När det gäller tid för anmälan och ev minimiantal får man nog kolla sitt slakteri för reglerna är olika. Har  man ett kontrakt måste man boka en viss mängd en viss tid och får ett pris utifrån det.
Titel: Re:Slaktmognad
Skrivet av: vallhunden skrivet 30 jul-07 kl 19:39
För att få skicka lamm till Swedish Meat när man själv vill, behöver man ha ett lammkontrakt med dom. Lammkontrakten är svåra att få om man vill slakta på hösten. Rekommenderar att du vänder dig till ett privatägt slakteri! De kan dock också vara svåra att övertala, eftersom de behöver ändra på sin produktionslinje när det ska slaktas lamm istället för nöt. De kan alltså vara motvilliga de med. (Konstigt och för jäkligt eftersom det finns stor efterfrågan på svenskt lamm!) Börja alltså leta slakteri redan nu!

Gotlandsfårens tillväxt och mognad varierar med vad de får att äta. Vid 110 dagar är en bra genomsnittsvikt 35kg (i hela besättningen)... Bagglammen ska väga 45kg och tacklammen 42kg innan du skickar dem.  Det är bara att gå ut med vågen och kolla!!! Om du väger flera gånger under säsongen så har du lite koll på deras viktökning...
Se upp med att lammen kan lätta (!) i vikt i oktober när betet försämras.
Titel: Re:Slaktmognad
Skrivet av: Henning skrivet 31 jul-07 kl 19:03
kn bara instämma med vad som redan skrivits.

Begreppet slaktmognad används oftast om fettet och inte vikten. Det finns lamm som inte är slaktmogna vid 45 kg. och som fortfarande är för tunna. Tacklamm blir ofta slaktmogna tidigare än bagglamm, bäde nrr det gäller ålder och vikt. Utfodring och ålder spelar stor roll för slaktmognaden.

Det är lite svårt att så här förmedla kunskaper om hullbedömning. det är lättare om man har några djur framför sig att känna på. Jag brukar ffa känna på ryggen. Känn på dina lamm och se om du märker några skillnader. 1-uppfödda tacklamm brukar vara fetast och trillingar tunnast. Det är inte ovanligt med slaktmognadskurser. Kolla med den lokala fåravelsföreningen om det är nåt på gång.

Att skicka för feta eller för magra djur kan bli en katastrof för plånboken liksom att skicka för lätta djur.

Lycka till!
Titel: Re:Slaktmognad
Skrivet av: Rosa skrivet 29 aug-07 kl 09:35
Snart är det September och slakt.
Alltid lika spännande att se vikt o klass på årets lamm  :D
Titel: Re:Slaktmognad
Skrivet av: javill skrivet 29 aug-07 kl 14:49
Jag får kanske hålla på mina tills oktober i år. Nu är i och för sig betet bra men, det har varit bedrövligt i år eftersom vi haft så blött. Så lammen var lite väl tunna vid mönstringen.
Titel: Re:Slaktmognad
Skrivet av: kolarslantbruk skrivet 29 aug-07 kl 20:51
Vi ska skicka iväg våra nu om ett par veckor. Lammen väger mellan 40 och 65 kg.

Vi får väl se hur avräkningen blir att se ut...