Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Erik Röde skrivet 25 jul-07 kl 21:37

Titel: mala eget mjöl
Skrivet av: Erik Röde skrivet 25 jul-07 kl 21:37
Har sett reklam för små kvarnar att mala sitt eget mjöl på, färskmalet. Är kvarnarna något att ha, blir brödet annorlunda, bättre? Om de är bra, vilken ska man ha? Den i trä (snygg) eller någon av de andra?
Titel: Re:mala eget mjöl
Skrivet av: Seiram skrivet 25 jul-07 kl 21:49
Menar du elektrisk sädeskvarn? Jag har en i trä som heter Schnitzers Clou. Den är från 1999 och jag är helnöjd med den. Bakar 99% av mitt bröd själv, på mestadels hemmalt mjöl. Brödet blir Mycket Godare med färskmalet mjöl, och näringsvärdet är betydligt högre än i påsmjöl. Det går knappt att jämföra. Man blir hemskt bortskämd  :-[
Började mala på handkvarn men den här underlättar ju betydligt. Har ingen erfarenhet av andra elkvarnar, men skulle jag köpa en idag skulle jag satsa på en SAMAP. Har träffat en del folk inom Orbio och folk som haft den kvarnen, och jag tycker det verkar vara kvalité hela vägen. Inte för att det är något som helst fel med den jag har, men ändå...
Titel: Re:mala eget mjöl
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 26 jul-07 kl 08:02
Jag har en elektrisk kvarn som tillbehör till min Braun köksmaskin. Den har jag nog haft i 15-18 år och är jättenöjd med resultatet. Nackdelen är att den låter så mycket. Borde ha hörselskydd. Och så har jag svårt att komma över säd till ett acceptabelt pris, men om du har tillgång till säd, så är en kvarn jättebra för bakning. Det blir ett så gott mjöl. Du kan även mala grövre ifall du vill, till gröt också.
Titel: Re:mala eget mjöl
Skrivet av: yrian skrivet 26 jul-07 kl 10:39
Jag maler med en handvevad kvarn i gjutjärn, från kvarnspecialisten. Det fungerar jättebra, i alla fall om man inte behöver så mycket. Jag tycker det är skönt att veva för hand, det känns som att man får jobba lite för brödfödan  :P I bland maler jag kikärter eller bönor och blandar i när jag bakar bröd, det blir jättegott. Jag har aldrig provat att sikta mjöl, det jag maler blir som bäst gramhamskvalitet. Så siktat mjöl får vi köpa.

Kvarnen vi har heter Porkert 150 stål och den hittar du här: http://www.kvarnspecialisten.se/
Titel: Re:mala eget mjöl
Skrivet av: Erik Röde skrivet 27 jul-07 kl 22:01
Tack för hjälpen. Det verkar vara något att gå vidare med. Säd att mala finns i överföd. Vi bor omringade av spannmålsbönder. ;)
Titel: Re:mala eget mjöl
Skrivet av: Orbio-Samapkvarnen skrivet 28 jul-07 kl 15:49
Hej Erik Röde!

Ser att du funderar på en kvarn att mala mjöl på. Du hittar den bästa kvarnen - SAMAP-kvarnen - hos Orbio. Du kan få all information på www.orbio.se  hör gärna av dig så får du broschyr och mjölprover samt referenser till användare av våra kvarnar.

hälsningar
Ingrid Andersson
08-767 08 85
www.orbio.se[/b]
Titel: SV: mala eget mjöl
Skrivet av: sorenhall skrivet 09 sep-14 kl 15:18
Hej
Tips!
Jag beställde en kvarn förra veckan från www.bythemill.se (http://www.bythemill.se)
Dom går klockrent. Köp en sikt till bara.
Tyska kvarnar tror jag (:)