Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Elektra skrivet 25 jul-07 kl 19:55
-
I år har jag fått en massa moreller/körsbär som jag inte vet vad jag ska hitta på för gott att göra med. Saft, sylt eller vad? Kan man göra saft i saft-maja?
Fram med alla recept och tips, jag har aldrig gjort något med körsbär tidigare så alla förslag är välkomna. :D
-
Är inte säker på om det var samma sort, men vi gjorde likör på surkörsbär som blev helt underbart god !
Hällde på socker och skakade om, sen vodka upp till toppen på burken.
Har kvar bären eftersom jag tänkte stoppa dom i en chokladkaka, men har inte blivit av ännu.
De som blir över när likören är slut alltså,
dom verkar helkonserverade och har legat i en glasburk ett bra tag utan att bli dåliga.
-
Hur mycket hade du av bär, socker och sprit? :D
-
Det här är inget riktigt recept utan man gör det lite på känn, mina körsbär var frusna men det gick bra ändå.
Normalt, stoppar man burken nästan full med bär, (går även bra med andra bär, kråkbär blir jättegott och häggbär) häller sen på socker och skakar så att sockret ramlar ner,
håller på så tills man inte får i mer socker, häller sen på sprit ända upp.
-
Ok, låter värt att testa. Hur länge har du låtit bären ligga i och lagrade du likören innan du drack av den?
Jag gör nog en Emil, äter upp bären efteråt. ;D
-
Glömde att säga att man kan krossa ett par kärnor (gäller även häggbären) så får man mera god "mandelsmak" på likören, det ska nog stå minst en månad med dagliga skakningar/vändningar på burken.
Ett tätt och bra lock så man kan vända burken uppochner är bra för det tar ett tag innan allt sockret lösts upp.
Jag lagrade den inte kan jag säga ;D
Däremot så hällde jag inte av all spriten första gången jag silade utan sparade lite och fyllde på med ny sprit och socker,
nästan lika god som den första omgången blev den.
-
Hjortron blir också supergod likör, Lakka, släng dig i väggen 8)
-
Jodå, förrädiskt god till och med. ;)