Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: superzelda skrivet 21 jul-07 kl 16:47

Titel: Helt off angående kolhydrater
Skrivet av: superzelda skrivet 21 jul-07 kl 16:47
Hej! :)
Jag försöker ställa om min kost för att förbättra min hy och tappa några kilon men förstår mig inte på det här med kolhydrater ( som tydligen betyder sockerkedjor).
Potatis och pasta och sånt har ju blivit bojkottat av både paleoanhängare och sådana som äter low cab, men ett päron tex innehåller ju mer/högre kolhydrater än potatis? En potatis verkar ju inte innehålla så fruktansvärt höga kolhydrater?
Borde man ge upp frukt då också?
Och omvandlas det verkligen till socker av kroppen?
Jag menar, de allra nyttigaste grönsaker och grovaste bröd verkar ju innehålla skyhöga mängder kolhydrader? Ska man behöva känna sig onyttig när man käkar nåt grovt fiberrikt torrbröd?
Jag fattar inte, är fibrer ( vete, havre osv) bra eller inte?

 ??? ???


Titel: Re:Helt off angående kolhydrater
Skrivet av: Edgar skrivet 21 jul-07 kl 17:38
Hej!

Enligt livsmedelsdatabasen http://192.121.81.11/livsmedelsok/?epslanguage=SV  innehåller päron 11 g kolhydrater/100 g och potatis 16 g kolhydrater. Förutom sockerarter omfattar begreppet kolhydrater även t. ex. stärkelse och cellulosa.

Edgar

Titel: Re:Helt off angående kolhydrater
Skrivet av: Edgar skrivet 21 jul-07 kl 17:46
Glömde!   Stärkelse bryts ner i kroppen med hjälp av enzymer till glukos. Glukos är den enklaste sockerarten. I kroppen kan glukos användas till diverse saker, bl a bildas i levern något som kallas glykogen som sparas som reserv till dåliga tider.

De som är intresserade av låg kolhydratdiet kan ju titta på http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika

Edgar
Titel: Re:Helt off angående kolhydrater
Skrivet av: ChristinaR skrivet 21 jul-07 kl 19:25
Ingen expert alls på sånt här... men problemet är väl inte kolhydraterna i sig utan de snabba och hårt raffinerade, såna som finns i siktat mjöl, vitt socker etc., d.v.s. de som går rakt ut i blodet och snabbt höjer blodsockerhalten. Om jag förstått rätt, så påverkar detta insulinproduktionen, vilket i sin tur hänger samman med kroppens förmåga att lagra in kolhydrater som fett. Vissa människor ska vara speciellt känsliga för detta och går lätt upp i vikt av snabba kolhydrater. Vet inte om detta är sant, eller en av alla bantningsmyter som florerar...

Men långsamma kolisar i kombination med fibrer är väl inget problem:  frukt, grovt bröd, fullkornsprodukter, grönsaker, rotfrukter... Att potatisen fått dåligt rykte beror nog på att den innehåller en del del snabba kolisar.
Titel: Re:Helt off angående kolhydrater
Skrivet av: IsaIrina skrivet 24 jul-07 kl 10:25
Om det är så att du vill "banta" utan kolhydrater är en bra tumregel att hålla sig till livsmedel med under 5g kolhydrater bra.

Jag och min sambo har använt oss av denna metod och har tappat 35 kilo sammanlagt på 1 år( och då har vi gjort lite avstickare på vägen... ;) ).

Vill du veta mera finns en bra sida......

http://www.kolhydrater.ifokus.se/

Lycka till!
Titel: Re:Helt off angående kolhydrater
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 30 jul-07 kl 14:28
många är idag lite maniska ang att inga kolhydrater ska intas. och olika dieter avlöser nya dieter...och så kommer det alltid att vara då nutides människor är mer medvetna om hälsa och utseende. Men alla dieter är ju inte bra. Och det finns många som är bra. Men jag tror mer på att ploca lite här och lite där för att få ihop något som passar varje person. vi är lite olika, främst beroende på var i världen vi kommer ifrån.
Och visst äter vi på tok för mycket kolhydrater idag, alldelles för mycke för hälsan. främst vi här uppe har inte förmågan att ta hand om alla kolhydrater vi smäller i oss.
men att HELT utesluta kolhydrater, jag menar nu att helt maniski gå i för att ha noll i kolhydatintag, är inte så smart.
Om man stryper helt på kolhydrater reagerar krppen som att den är inställd på svält och att då försöka bunkra upp, samla, ifall det skulle bli kris igen...Det är iallafall vad jag fått lära mig då jag läst t kostrådgivn.
jag tänker mer så här då jag försöker att hålla kolhydratintaget lågt: inget vitt! vitt ris, vit pasta, socker, vitt mjöl m.m.m. Då kommer man en bra bit på väg. Och visst får man  sig kolhydrater ändå fast man tar bort allt det vita.
Men i bantningssyte tycker jag att man ska rådgöra med en dietist.