Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Nettus skrivet 21 jul-07 kl 12:17

Titel: Aluminiumgryta
Skrivet av: Nettus skrivet 21 jul-07 kl 12:17
Funkar aluminium till all slags mathantering, från saltning till saftkokning?
Titel: Re:Aluminiumgryta
Skrivet av: Vitis skrivet 24 jul-07 kl 12:30
Man brukar rekomendera att undvika aluminium till sura saker, t.ex. frukt och bär. Fruktsyrorna löser ut metall.

Rostfritt stål är det som gäller. Alt. (oskadad) emalj.

Man bör inte heller använda förzinkade/galvade redskap eller bunkar/hinkar i kontakt med frukt och bär.
Titel: Re:Aluminiumgryta
Skrivet av: Nettus skrivet 24 jul-07 kl 14:38
Man brukar rekomendera att undvika aluminium till sura saker, t.ex. frukt och bär. Fruktsyrorna löser ut metall.
Hade för mig det. Men saltlake ska väl inte vara några problem?
Titel: Re:Aluminiumgryta
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 24 jul-07 kl 16:49
Det känns lite otrevligt med saltlösning i sammanhang med metall, men du kanske har rätt. Aluminiumcyklar rostar ju inte i saltat snömodd, eller?
Titel: Re:Aluminiumgryta
Skrivet av: Spraka skrivet 24 jul-07 kl 23:05
Mig veterligen är det inte bra med aluminiumgrytor i matlagningen över huvud taget, om man har problem med metallallergier eller drabbats av kvicksilverförgiftning till följd av amalganplomber i munnen.  :-\
Titel: Re:Aluminiumgryta
Skrivet av: Nypålandet skrivet 03 aug-07 kl 18:35
om man har salt i aluminiumkärl utfälls en del aluminium. Man ska se till att koka upp vattnet (eller vad man nu har i) innan saltning för att minska risken.