Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: Loulou på Nybacka skrivet 18 jul-07 kl 20:37
-
Min kille har ifrågasatt allt jobb det kommer att bli om jag tar hem en mjölkkossa men för mig känns det självklart. Vi har ju katt, hund, höns, snart lite får och mark, tid och kärlek att föda dem på så varför inte någon ko också. Mitt stora problem :-\ är att jag först vill visa en bra planering på vad jag ska göra av all mjölken. Har ni bra ideer eller recept att dela med er så att jag kan få över honom på min sida. Hjälp mig snälla :)
-
Köp först mjölk från en bonne. Bjud sen karln på filbunke m. ostmacka till frukost, kanelbullar till kaffet, fetaostsallad till lunch, ostkaka till eftermiddagsfikat och potatisgratin till middag med glass till efterätt. Kläm in en ostkaka någonstans där emellan, om du orkar själv ;D Säg sen att du gjort allt själv och att kossan kommer till nytta. OM han inte ger sig då, köp kossan ändå. För ditt egna höga nöjes skull. En karl ska väl inte få neka någon en sån glädje heller! ;)
-
Helt riktigt Gruff. ;)
-
Dom säger ju "Vägen till en mans hjärta går via magen" Men jag vill påstå att man når halvvägs in i hjärnan på dom den vägen också. Om inte annat, så är han då för mätt för att försvara sig ;)
-
Fast jag måste få tillägga, tänk på att du får mjölk VARJE dag (kanske iaf 15 liter, det är mycket), inte bara de dagar du har lust att fixa och greja med en massa bak och matlagning.
-
Tack så hemskt mycket för svaren. Jag tror nog att det räcker om jag bara läser upp Gruffs tillägg sen har han jäklar i det inte mycket att säga emot :)
-
Fast jag måste få tillägga, tänk på att du får mjölk VARJE dag (kanske iaf 15 liter, det är mycket), inte bara de dagar du har lust att fixa och greja med en massa bak och matlagning.
Håller med Anna !
15 liter mjölk om dagen är mycket mjölk...!
och
Det kan kosta mycket att ha en mjölkande ko...
slarv med utfodringen leder till acetonemi och det kostar :-\
liksom juverinflamation..
Någon i bekantskapskretsen bör kunna handmjölka 15 liter om dagen om man ska få vara ledig ibland.
En "hushållsko" kan bli mycket mindre skoj än vad det var tänkt
att bli.
/Rosa
-
En hushållsko kan hjälpa till att föda en hushållsgris eller två. Reder du mjölken så äter hönsen den. Blir det sen ändå mjölk över så med med lite "marknadsföring" har du snart några grannar eller vänner som gärna kommer och hämtar några liter då och då.
Har man kossan enbart för att dra ner på kostnaden för mjölkprodukter så inser man förstås snart att det inte är sååå lönsamt, men om man räknar i andra värden så har du snart tjänat in din ko ;).
Och en vackrare, trevligare gödselproducent till dina odlingar får du leta efter ;D
-
Rosa, du vet ju faktiskt allt om djur. Det där med tillgång till en handmjölkande bekant är såklart väldigt viktigt, för man blir ju lika bunden av ett eller ett par djur som av många. Hade långväga besök nyligen, men de kunde inte stanna så länge för farmor kunde inte förväntas sköta barnens kanin mer än ett par dagar.
-
Hade långväga besök nyligen, men de kunde inte stanna så länge för farmor kunde inte förväntas sköta barnens kanin mer än ett par dagar.
Nej, det är ett jäkla pill att mjölka kaniner.
-
När det gäller mängden så är det smdigare med geterna. Får man för lite så tar man in en till. Behöver man mindre en period, så sinar man någon. Och så kan man ysta var 48:e timme, d.v.s. var tredje mjölkning om man mjölkar en gång och dagen. Två dagar är det altså inget jobb alls förrutom mjölkning och silning. Ja, det glömde jag....kossan måste man mjölka två ggr. Getterna en gång. Fast man kan mjölka två ggr. där med. Bara det att man MÅSTE inte, bara man håller sig till det ena eller andra.
-
Läste förresten någonstans att kaniner mjölkar 3 dl om dagen :)
-
Hej!
Jo, det kan de göra. Mängden varierar lite under digivningsperioden, likaså mjölkens sammansättning. Kaninmjölk har mellan 65 och 75 % vattenhalt, ko och getmjölk runt 87 % vattenhalt.
Såg någonstans att det byggts en mjölkmaskin för kaniner!! Tror jag har en bild nånstans i datorn.
Det finns mycket underligt här i världen.
Edgar
-
När det gäller mängden så är det smdigare med geterna. Får man för lite så tar man in en till. Behöver man mindre en period, så sinar man någon. Och så kan man ysta var 48:e timme, d.v.s. var tredje mjölkning om man mjölkar en gång och dagen. Två dagar är det altså inget jobb alls förrutom mjölkning och silning. Ja, det glömde jag....kossan måste man mjölka två ggr. Getterna en gång. Fast man kan mjölka två ggr. där med. Bara det att man MÅSTE inte, bara man håller sig till det ena eller andra.
Mja... nu tänker jag sticka ut hakan och påstå att man inte alls behöver mjölka kor 2 ggr per dygn. I länder som Nya Zeeland, Storbrittanien och Irland, har en hel del övergått till att mjölka en gång om dagen. Då ska man dock veta att korna där i prinsip går på ren betes/grovfoder-foderstat och att de normalt kanske ger 4-5 kg mjölk/år. Övergången till att mjölka en gång om dagen innebär visserligen att korna mjölkar ännu mindre, men det är ingen dramatisk nedgång. Korna verkar inte ta någon skada av detta, det blir inte fler mastiter men celltalen ökar en del.
Fördelen med det hela är att man även som mjölkbonde får möjlighet att ha ett nogorlunda normalt socialt liv. För svenska förhållanden blir nog det ekonomska utfallet betydligt sämre om man skulle börja mjölka en gång om dagen. Man måste ju ha betydligt fler kor för att få samma mängd mjölk och det är dyrt att hålla en ko med föda och husrum, men det kan ju kanske vara en möjlighet om man har kor för skojs skull. Jersey är visst den ras som fungerar bäst om man vill prova...
Den som vill kolla upp det hela kan söka på "OAD milking" på google.
-
Korna verkar inte ta någon skada av detta, det blir inte fler mastiter men celltalen ökar en del.
Inget att fundera på när det gäller Fjällkor alltså... :-\
Dom har ju ofta hög cellhalt av födseln och sen är det ju så att de som kommer ut till salu är ju just de som har för hög cellhalt=dålig juverhälsa.
För att klara kraven för att få skicka mjölk till mejerierna...
-
Kom ju långt från det ursprungliga ämnet nu...
Jag kände inte till att fjällkor skulle ha högre celltal än andra raser. Menar du föresten fkällkor eller SKB? :D
Enlig en tabell jag hittade här http://srb-foreningen.se/doks/download.pdf (http://srb-foreningen.se/doks/download.pdf) så kan man väl inte säga att SKB utmärker sig med höga celltal i alla fall. De ligger bättre till än både SLB och jersey.
-
Jag kände inte till att fjällkor skulle ha högre celltal än andra raser. Menar du föresten fkällkor eller SKB? :D Enlig en tabell jag hittade. De ligger bättre till än både SLB och jersey.
Fjällkor har alltid haft höga celltal :) säger min far som växt upp med dom.
Men kul för SKB gruppen att dom var bättre än SLB o Jersey ifjol i alla fall.
SKB är ju gruppbeteckningen på Rödkullor och Fjällkor, och korsningar därimellan o med annat. Som vi yrat om i an annan tråd. ;)
Men jag kollade i lite statistik och det här kan ju vara intressant att fundera på:
2006 slogs 20,5% av SKB, 17% av SLB, 15% av SRB ut pga Juversjukdom.
2005 slogs 20,0% av SKB, 17% av SLB, 16 av SRB ut pga Juversjukdom.
2004 slogs 20,4% av SKB, 18% av SLB, 17% av SRB ut pga Juversjukdom.
Mvh Rosa
-
Har hört nånstans att kor som handmjölkas (dvs aldrig maskinmjölkas) "alltid" har ett högre celltal, oavsett ras. Att det skulle ha att göra med den mer "ovarsamma" spenhanteringen att göra.
Stämmer det, vet nån?
-
Spannen är ju öppen då, så det dimper lätt ner ett hårstrå eller två och ytan är mer mottagligt för luftburna bakterier. Men det finns dom som säger att osten gjord på handmjölkad mjölk blir godare. Och med rätt hantering (och kunskap) är ju den mjölken minst lika fin som någon annan.
-
Spannen är ju öppen då, så det dimper lätt ner ett hårstrå eller två och ytan är mer mottagligt för luftburna bakterier. Men det finns dom som säger att osten gjord på handmjölkad mjölk blir godare. Och med rätt hantering (och kunskap) är ju den mjölken minst lika fin som någon annan.
Det som ev kan dimpa ner i spannen vid handmjölkning har inget med kons/mjölkens celltal att göra. Celler och bakterier är helt skilda saker i detta fallet.
Celltal är ett mått på kons juverstatus.
-
Så sant. Tänkte fel :-[
-
Hej du måste ha en mjölkmaskin 15 -20 l handmjölkning på nykalvad ko med otränade händer är orealistiskt .Köp handtränings prylar kör stenhårt tempo 10 min så ser du.låt kalven gå kvar osh handmjölka några liter till husbehov.
-
Inte alls orealistiskt. Det beror mer på om kon är svår eller lätt-mjölkad.
Just efter kalvningen släpper hon dessutom mjölken lättare, och mjölkningen går snabbt.
Svårare då att dra ur henne de litrarna som hon ger mot slutet av sin laktation.
Menar Anette, som inte hade mjölkat sen barnsben då Fina Fjällko kom hem till oss och gav 15 liter handmjölkad mjölk vid första mjölkningen.
-
Jag tror nog vi kan komma överens om att det finns olika lättmjölkade djurindivider. Och att upplevelsen, hur jobbigt vi tycker att det är att mjölka också kan skilja sig. En person kan mjölka 10 kor med ett leende, medans nästa grinar illa inför att mjölka en enda get. Allt beror på.
-
Jag tror nog vi kan komma överens om att det finns olika lättmjölkade djurindivider. Och att upplevelsen, hur jobbigt vi tycker att det är att mjölka också kan skilja sig. En person kan mjölka 10 kor med ett leende, medans nästa grinar illa inför att mjölka en enda get. Allt beror på.
Det finns nog inte många i Sverige idag som HAND-mjölkar 10 kor med ett leende :o
Att skaffa en ko som ska handmjölkas är ett stort åtagande. Ett tips kan ju vara att åka till nån som har kor och träna. Åk dit morgon och kväll, mjölka kon och gör det en vecka eller två. Är det fortfarande kul så kan man ju fundera på att skaffa kon !
RaggarBonden 8)
-
Det finns nog inte många i Sverige idag som HAND-mjölkar 10 kor med ett leende :o
Att skaffa en ko som ska handmjölkas är ett stort åtagande. Ett tips kan ju vara att åka till nån som har kor och träna. Åk dit morgon och kväll, mjölka kon och gör det en vecka eller två. Är det fortfarande kul så kan man ju fundera på att skaffa kon !
RaggarBonden 8)
*applåderar* åk oxå varje julafton, nyårsafton, midsommarafton, födelsedag osv osv.............så in i h**vete romantiskt och underbart är det inte varje dag.....*veta*
-
Det var väl det som menades med den vita piskan på den tiden det begav sig för statarhustrurna.
-
Öh, klart det finns. Jag pratar om uppgiften nu. Inte om geografiska företeelser. Kanske inte här i fina "moderna" Sverige kanske nej. Men det finns även några här och i Norge. Du kanske bara inte känner just dom personerna.
Att handmjölka en ko (eller 6 getter) går bra för vissa. Och sämre för andra. Men uppgiften är inte omöjlig. Och lite "prova på" hos någon, kan ju ge en lite skinn på näsan om vad det handlar om. De som vill prova, ska få bilda sin egen uppfatning. Tycker jag.
-
Min farmor handmjölkade 3-4 kor morgon och kväll i 30 år :o...puh! Så det är klart att det går!
Hon tyckte visserligen att det var skönt när de lade ner och sålde korna...men det kan man ju förstå! ;)
Men hon pratade mycket gott om korna också!! Hur de kom hem vid samma tid varje kväll (de hade korna lösa på skogen sommartid) för att bli mjölkade 8)...och så blev det så fina stigar upptrampade i skogen...
-
Såg ju nu att tråden faktiskt handlar om vad man ska göra med mjölken...inte hur jobbigt det är att få ur den ur kon! ;)
Pannkakor är mycket gott! Kalvdans (väldigt tidsbegränsad tillgång men GOTT!) Mannagrynspudding!! mums, baka bröd, bullar etc. katten vill säkert ha lite... :D
Grädde kan man få och efter utbildning så kan man göra goda ostar... ;D
Har du en drös halvvuxna barn så går det åt mycket mjölk!
-
men alltså...måste man ta hand om/dricka upp all mjölk själv?
det går väl att sälja till bekanta som ystar/smörar osv
-
men alltså...måste man ta hand om/dricka upp all mjölk själv?
det går väl att sälja till bekanta som ystar/smörar osv
Har också försökt att få fram det budkapet här, att sälja av överskottet. Har själv både köpt av en en-kos-bonne och sålt mjölk, från min enaste ko.
-
men alltså...måste man ta hand om/dricka upp all mjölk själv?
det går väl att sälja till bekanta som ystar/smörar osv
..självklart inte! Det var bara några tips på goda saker man gör på mjölk..
-
Blir helt besört o förvånad,över hur ni så kallade altrnativa resonerar,ang mjölkningen!Mina föräldrar hadde ett förhållande stort jordbruk i västerbottens inland.Min mor mjölkade 9-13 kor dagligen FÖR HAND, samt ett antal getter för kaffeosten.!958 satte min far in en mjölkmaskin,men efter en veckas strul beslutade min mor att det fick vara nog.Har själv mjölkat 7-8 kor för hand samt lite getter o åkt 4 mil till arbetet, i alla väder,o fått det bästa ord om kvaliteten.Men med en mjölkmaskin så får du ju in ALLT som vi inte vill ha i mjölken;pga diskmedlen för mjölkmaskinerna.Men det är ju bedrövligt om man nu ska ha maskin för att mjlka en eller två kor?Då är det frågan om man ska skaffa sig kor+
-
Villola, det var bland andra dig och din släkt jag tänkte på när jag sa att det visst finns sånt folk :) Tack för att du gör dig hörd.
Margit, för att inte tala om killingdans ;) Och brylépudding Eulalia ;D Egen keso är hur bra som helst. Och jisses, ostkakan. Chevre, vitost och caprin står och mojsar sig i ostkylen. Fetan likaså. God som den är tillsammans med tomat och basilika. Eller smulad i en quiche. Nä, att "bli av med" mjölken är inte svårt. Det svåra är att få något kvar till sig själv i kylen efter att man haft besök. Tjockpannkaka, tunnpannkakor, yorksire pudding, mousaka. Idag vart det fylld aubergine med feta i och vitsås med riven vitost över. Och så dricker jag runt en liter, mot kramper och ledbesvär. Det enda jag inte gör ännu är getsmör. :-[ Ja, och så fryser jag så det räcker genom sinperioden.
-
Den här diskussionen är nog väldigt grundläggande. Alla argument för och emot är jätteviktiga. För visst var det naturligt förr att fixa handmjölkningen morgon och kväll (och det ser ju så romantiskt ut på TV), men numera är det dels en kunskap som inte är särskilt utbredd och dels är det andra saker som anses vara naturliga - som att inte binda sig, att ha tid och råd att flyga över till Thailand, att unna sig sovmorgon ibland - och det är något som man ska vara medveten om. Så tråden kan både ge en övertygad ny-bonde kraft och mod att sätta igång och hindra en mindre motiverad mjölkare från att köpa en ko som han/hon inte orkar med.
-
Men med en mjölkmaskin så får du ju in ALLT som vi inte vill ha i mjölken;pga diskmedlen för mjölkmaskinerna.
??? ??? ??? ???
Detta skulle jag gärna vilja ha utvecklat för mej...........
-
Den här diskussionen är nog väldigt grundläggande. Alla argument för och emot är jätteviktiga.
Det är också viktigt HUR informationen uttrycks, för att den som, förhoppningsvis, får tillräckligt med stöd att våga skaffa sin ko, också skall VÅGA be om råd vid de problem eller oklarheter som dyker upp, efter anskaffningen.
Detta oavsett vad man tycker om oss "romantiska småbönner" ;).
-
Det är också viktigt HUR informationen uttrycks, för att den som, förhoppningsvis, får tillräckligt med stöd att våga skaffa sin ko, också skall VÅGA be om råd vid de problem eller oklarheter som dyker upp, efter anskaffningen.
Detta oavsett vad man tycker om oss "romantiska småbönner" ;).
Det är bättre att man avskräcker en för mycket än att nån skaffar sig en ko och sen inte klarar av det !
Det är ett MYCKET stort ansvar att ta på sig.
En mjölkko är bland det svåraste av husdjur man kan skaffa sig. Det krävs mycket kunskap inom en hel massa olika områden för att handha en mjölkko. Vare sig den ska mjölkas för hand i en trädgård eller skötas i en vanlig lagård.
Romantiska personer brukar inte se de vardagliga situationerna i sin rätta färg utan ser allt i ett rosa skimmer..... Och den som råkar illa ut i slutändan är ju den oskyldiga kon om något blir fel.
Sen är man inte bonde för att man skaffat sig en ko i trädgården som man ska mjölka för husbehov !!
RaggarBonden 8)
-
Blir helt besört o förvånad,över hur ni så kallade altrnativa resonerar,ang mjölkningen!Mina föräldrar hadde ett förhållande stort jordbruk i västerbottens inland.Min mor mjölkade 9-13 kor dagligen FÖR HAND, samt ett antal getter för kaffeosten.!958 satte min far in en mjölkmaskin,men efter en veckas strul beslutade min mor att det fick vara nog.Har själv mjölkat 7-8 kor för hand samt lite getter o åkt 4 mil till arbetet, i alla väder,o fått det bästa ord om kvaliteten.Men med en mjölkmaskin så får du ju in ALLT som vi inte vill ha i mjölken;pga diskmedlen för mjölkmaskinerna.Men det är ju bedrövligt om man nu ska ha maskin för att mjlka en eller två kor?Då är det frågan om man ska skaffa sig kor+
Det finns en hel massa argument emot ditt resonemang men jag tar de jag kommer på så här direkt.
* Dina föräldrar hade detta som Jobb och Livsstil i en helt annan tidsålder med helt annorlunda förutsättningar än vi har idag.
* De kor de hade på den tiden var annorlunda i både Juver och Psyke än de vi har idag.
* Dina föräldrar hade vanan frånbarnsben att mjölka kor och sköta om dem på rätt sätt. Vilket de flesta idag inte har.
* Dina föräldrar levererade mjölken till ett mejeri och behöll bara den mjölk de själva behövde.
* Att mjölkmaskinen skulle tillföra en massa saker i mjölken är BS. Den blir mycket mer hygienisk med mjölkmaskin. Vid handmjölkning kommer mjölken i kontakt med stallmiljön och det kommer ned smuts från korna i hinken.
* Diskmedlet sköljs bort lika bra i mjölkledning/mjölkspann som den sköljs bort från den rengjorda hinken.
Som svar till de som tycker att det är lätt att bli av med överskottet säger jag detta :
Att när man fär 10 liter mjölk över VARJE dag så blir man evigt trött på att behöva göra ostkaka, keso, fil mm mm. Efter en vecka eller två så stär mjölken en upp i halsen. Det blir i praktiken ett heltidsjobb att bereda överskottet till något användbart. Och dessutom surnar den opastöriserade mjölken otroligt snabbt så allt måste lagas till eller användas direkt.
Och Ja ! Jag vet vad jag pratar om, Jag har en fjällko som diko och mjölkar av henne överskottet den första månaden :-\
RaggarBonden 8)
-
RaggarBonden: Du är klok du och jag håller med dej till 100% !!
-
Ulric, som inte har någon ko, undrar: hur lång tid tar det att handmjölka en ko?
-
Hur lång tid det tar att mjölka en ko för hand, det beror på kon omhon står still, brunstig, bitska flugor, trög/lätt att mjölka, hur fullt är ljuvret om hon har kalven på, hur mycket mjölkar hon. när det flyter så tar det ca. 10-15 min just nu, ca10 l. sedan är det lite pyssel runt i kring som också tar tid.
-
Ulric, som inte har någon ko, undrar: hur lång tid tar det att handmjölka en ko?
Kan bara svara utefter min erferenhet. Ca 30-40 minuter inklusive allt, dvs lite mat åt kossan som skall mjölkas+ev mockning/avtvättning av juvret/mjölkning/silning/över till förvaringskärl o in i kyl/disk/ev.dusch/omklädning. (Själva mjölkningen, för en långsam, som mig, ca 15 minuter.)
M.a.o. drygt en timma per dag.
Nu är detta EN ko, tiden för själva mjölkningen ökar med antalet kor, men för och efterarbetet är ju detsamma oavsett en eller flera(man duschar ju inte mellan varje kossa ;)).
-
Ulric, som inte har någon ko, undrar: hur lång tid tar det att handmjölka en ko?
Ulric du kan få komma hem till mig och handmjölka lilla Josefinas mamma, jag kan ta tiden.... :D
-
Ulric du kan få komma hem till mig och handmjölka lilla Josefinas mamma, jag kan ta tiden.... :D
Rosa din fresterska. :D
-
Ulric du kan få komma hem till mig och handmjölka lilla Josefinas mamma, jag kan ta tiden.... :D
*asg* Jag har 35 st du kan få mjölka vi kan ta tid på allihopa om du vill och jämföra.
-
Om man tröttnar eller inte är väl ändå individuellt? Men pratade vi inte om en HUSHÅLLSKO nu? D.v.s. en ko som ska ge allt ett hushåll behöver i mejerivaror? Då är det väl meningen att man ska göra allt man vill och kan med sina 5-10-25 liter mjölk. Inte se det som ett straff i livet. Jag gör i alla fall allt mitt med glädje. Det är bara den där disken som....*mutter mutter*
-
Heh. Det skulle göra tråden "vad håller ni på med" rätt enahanda. Vad har ni gjort idag? Mjölkat kor. Hela dagen. Idag också.
Egentligen frågar jag för att somliga i tråden ihärdigt hävdar att kohållningen inte är särskilt besvärlig medan andra lika ihärdigt hävdar att det är mer eller mindre ogörligt att ta hand om en ko. Om det tar en kvart gånger två att mjölka (för någon med vana) kan det ju inte vara det som är problemet: folk ägnar mer tid än så åt att se på Amerikas Dummaste Bovar på TV varje dag. Så vad är det? Den fysiska ansträngningen? Den svåra tekniken?
-
Jag tror absolut att problemet ligger i att man blir så bunden. Aldrig kunna åka bort spontant över helgen, inte kunna sitta uppe om kvällarna för man måste ju upp igen tidigt, tidigt. Nästan inte ens kunna bli sjuk om man inte har någon pålitlig avbytare att ta till.
Och viljan att binda upp sig sjunker hela tiden, t ex när det gäller att anmäla sig till en kurs som går regelbundet, att svara på om man kommer på en fest (för det kan ju dyka upp något bättre alternativ). Samtidigt som det har blivit svårare att få folk att lova att hjälpa till och sen dessutom hålla sitt löfte. (Efter flera års föreningsarbete har jag fattat att de enda riktigt pålitliga är pensionärer.) Fast det kan ju vara annorlunda bland lantbrukare och självhushållare än i stan. ??? Så man ska nog tänka efter riktigt noga innan man skaffar sig ett djur som är större än att det går att ta med sig på släktträffen i handväskan.
-
En ko vill bli mjölkad vid samma tid varge dag vare sig det är vardag, helg,grillparty,julafton eller migränen har slagit till och inte förglömma magsjuka när man kanppt kan sitta upprätt på pallen. Men jag gillar det för mig är det terapi att få den stunden på dagen( inte alltid kl.6. påmorgonen, men) sedan är det ju ett intresse att ta tillvara på mjölken och göra det mesta möjliga själv. Sedan får resten av djuren överskottet är ok för mig.
-
En ko vill bli mjölkad vid samma tid varge dag Men jag gillar det för mig är det terapi att få den stunden på dagen( inte alltid kl.6. påmorgonen, men)
Tänk om man kunde förmedla känslan av att sitta ute o mjölka, under en gnistrande stjärnhimmel, en januarimorgon kl 5, kallt, men med händerna instuckna i den varma pälsen på juvret. Det knäpper i träden, annars är det tyst, kossan som mumsar på lite hö, mjölken som strilar ner i spannen............. ;D ;D ;D
För någon kan detta förefalla romantik ::), i negativ bemärkelse, för mig är det ren och skär lycka. Något jag önskar att många fler fick uppleva.
(Att sedan en halvtimma senare krypa ner i en varm säng igen, det är inte illa det heller ;))
-
Om det tar en kvart gånger två att mjölka (för någon med vana) kan det ju inte vara det som är problemet. Så vad är det? Den fysiska ansträngningen? Den svåra tekniken?
Om jag tittar på "dom som misslyckats" med sitt hushållsko "projekt" i närheten...
(själva inte så medvetna om att de har just misslyckats.. :-\ det går sååå bra..... )
t.ex
- vadå ska det inte vara en knöl i juvret och inte gör det väl nått att det bara kommer liksom vatten ur några spenar...
(långt gången juverinflamation def.djurpålågeri)
- nej nu orkar vi inte mjölka mer nu får kalven äta istället, den kan ju säkert dricka 20 liter om dan...
(nej det kan den inte, stor risk för juverinflamation på kon speciellt om hon redan har hög cellhalt, inte är det bra för kalven heller)
- visst är hon mager men det beror på att hon slutat äta säden hon fått, hon kan väl äta gräs istället..
(kossan är svältfödd behöver kraftfoder och har acetonemi)
"Mjölkko" är mycket mer än att handmjölka....
/Rosa
-
Tänk om man kunde förmedla känslan av att sitta ute o mjölka, under en gnistrande stjärnhimmel, en januarimorgon kl 5, kallt, men med händerna instuckna i den varma pälsen på juvret. Det knäpper i träden, annars är det tyst, kossan som mumsar på lite hö, mjölken som strilar ner i spannen............. ;D ;D ;D
För någon kan detta förefalla romantik ::), i negativ bemärkelse, för mig är det ren och skär lycka. Något jag önskar att många fler fick uppleva.
(Att sedan en halvtimma senare krypa ner i en varm säng igen, det är inte illa det heller ;))
Jag har ingen ko (tyvärr), men förstår preeeecis vad du menar. :D Det är samma känsla jag har, när jag går ut och ger fåren hö på morgnarna (och kvällarna). Mången kall januarimorgon har jag stått och njutit i tystnaden (med undantag av tuggandet av hö från fåren) och varit tacksam för att jag både kan och får uppleva detta livets under. :-[
Sommartorparn. Det är klart att man blir "bunden" av att ha djur, alla djur mer eller mindre. Jag ser det inte som en nackdel. Man är väl lika "bunden" av att barn ska till skolan en viss tid, ska lämnas/hämtas vissa tider osv. Även det är väl ingen nackdel. Vill man var helt fri ska man väl inte ha varken det ena eller det andra. Själv tycker jag livet är värt "bundenheten".
-
Om jag tittar på "dom som misslyckats" med sitt hushållsko "projekt" i närheten...
(själva inte så medvetna om att de har just misslyckats.. :-\ det går sååå bra..... )
t.ex
- vadå ska det inte vara en knöl i juvret och inte gör det väl nått att det bara kommer liksom vatten ur några spenar...
(långt gången juverinflamation def.djurpålågeri)
- nej nu orkar vi inte mjölka mer nu får kalven äta istället, den kan ju säkert dricka 20 liter om dan...
(nej det kan den inte, stor risk för juverinflamation på kon speciellt om hon redan har hög cellhalt, inte är det bra för kalven heller)
- visst är hon mager men det beror på att hon slutat äta säden hon fått, hon kan väl äta gräs istället..
(kossan är svältfödd behöver kraftfoder och har acetonemi)
"Mjölkko" är mycket mer än att handmjölka....
/Rosa
Ja, just det!
-
Jag förstår inte det där med bundenheten. Om man inte vill, men måste. Då först är man väl "bunden"? "Men tänk så mkt. annat du kunde göra!" får jag ofta höra. Men.......men.....jag gör ju det jag vill! Jag vet att jag inte skulle komma någon vart med det, men jag tänker tyst "Tänk så mkt. fint du går miste om där du jagar efter allt du MÅSTE hinna med."
Fast, det samma hör jag om "Va? har ni ingen tvättmaskin?! Tänk så mkt. annat du skulle.....o.s.v." Eller "Va? bakar ni allt själva? Hur hinner ni?" Då brukar jag svara något som "Ja, vi lever."
Men visst, en avbytare.....en enda gång nu efter 3 år. Vore rätt skönt. Bo borta en natt och få duscha på riktigt. Det var 2 år sen. Det hör inte hit, jag vet. Men det ger en iblick i hur jag tänker i allt. D.v.s. även mjölken. "Vi behöver mat, alltså mjölkar jag." Och är tacksam för möjligheten.
Nu svamlar jag......var är mitt kaffe?
-
Om jag tittar på "dom som misslyckats" med sitt hushållsko "projekt" i närheten...
(själva inte så medvetna om att de har just misslyckats.. :-\ det går sååå bra..... )
t.ex
- vadå ska det inte vara en knöl i juvret och inte gör det väl nått att det bara kommer liksom vatten ur några spenar...
(långt gången juverinflamation def.djurpålågeri)
- nej nu orkar vi inte mjölka mer nu får kalven äta istället, den kan ju säkert dricka 20 liter om dan...
(nej det kan den inte, stor risk för juverinflamation på kon speciellt om hon redan har hög cellhalt, inte är det bra för kalven heller)
- visst är hon mager men det beror på att hon slutat äta säden hon fått, hon kan väl äta gräs istället..
(kossan är svältfödd behöver kraftfoder och har acetonemi)
"Mjölkko" är mycket mer än att handmjölka....
/Rosa
Jag hoppas du kan tala om för dem som misslyckas vad de gjort för fel...det låter som att de är mindre begåvade och inte månar om sina djur! Om de inte förstår att något är fel när djuret har knölar i juvret och är magert... >:(
De fall av vanskötsel jag har sett har INTE varit nybörjare utan "gamla bönder" som på något sätt inte längre klarar/orkar sköta om sina djur, men de inser inte heller djurets bästa och blundar för brister och ohälsa.
Och OM man nu misslyckas med sin dröm - exempelvis att skaffa sig en hushållsko - , trots att man har läst på, tänkt efter och besökt bönder för att lära sig att mjölka etc. så är det väl inte hela världen så länge man är klok och inser när djuret inte mår bra. ??? Kon går ju att sälja (eller i värsta fall att slakta).
För mig är djur livskvalitet, och hur är det de säger...kärt arbete...om man nu vill kalla det för att bli "bunden" så blir man ju det även av en katt eller hund ;).
-
Som jag sagt tidigare, och fler med mig, att ha djur är livskvalitet. :D
-
Sannerligen.
-
Jag vet inte hur ni har det på andra ställen... men jag har en kvigkorsning och för henne får jag betala dels för bvd provtagning samt en registreringsavgift varje år till Semin (ca 1000 kr). Dessutom så kostar det i år (2100 kr) för en miljö och djuravgift till kommunen (återkommande vart tredje år). Denna avgift är samma oavsett om man har en ko eller flera (eller tex hästar) Då är inte foder och veterinäravgifter medräknat eller el om jag nu väljer att maskinmjölka. Och jag känner att för de pengarna så kan jag köpa en hel del mjölk att göra ostkaka mm av när jag har lust och inte för att jag måste. Jag undrar jag om jag inte har en spannmjölkmaskin här.... den är inte komplett men är någon intresserad så skall jag gå upp på rännet o titta efter om den är kvar. OBS skickas ej !
-
Jag vet inte hur ni har det på andra ställen... men jag har en kvigkorsning och för henne får jag betala dels för bvd provtagning samt en registreringsavgift varje år till Semin (ca 1000 kr). Dessutom så kostar det i år (2100 kr) för en miljö och djuravgift till kommunen (återkommande vart tredje år). Denna avgift är samma oavsett om man har en ko eller flera (eller tex hästar) Då är inte foder och veterinäravgifter medräknat eller el om jag nu väljer att maskinmjölka. Och jag känner att för de pengarna så kan jag köpa en hel del mjölk att göra ostkaka mm av när jag har lust och inte för att jag måste.
Ja jisses ;D, när man sitter där med deklarationen varje vår, det är då man inser hur mycket det kan kosta att leva i ett paradis, med djuren omkring sig, och dessutom få mjölk, ägg, honung o annat av dem.
Så visst kostar det, men det är värt varje krona :-*.
-
Hejsan köp kon ledsar du har du provat (bättre lyss till den sträng som brast än alldrig spänna sin båge) sen äter du upp kon och allt är frid och fröjd.
-
Hej Tokan för att få mjölk krävs en kalv.
Det går ju att låta kalven sköta mjölkningen och när du önskar mjölk tar du vad du behöver sen tar kalven resten det klart lindrigaste alternativet. Ha det så gutt på landet.
-
Låt kalven dia kon.När du sedan behöver lite mjölk bara mjölkar du.Så gör vi.