Alternativ.nu
Allmänt => Boktips => Ämnet startat av: Johan.S skrivet 13 jul-07 kl 12:06
-
Hem-Konservering, Modern handbok i konservering av Bär*Frukt*Grönsaker.
Nämnda handbok har jag i två olika upplagor. Det är ingen tjock bok, men ack så lärorik och användbar. Själv brukar jag koka sylt och konservera burkarna, en teknik jag lärt mig genom denna. Hållbarheten för burksteriliserad hallonsylt uppgår till mer än halvannat år.
- Hem-Konservering, upplaga 3 (tryckt på Göteborgs Litografiska Aktiebolag, 1937)
- Hem-Konservering, upplaga 11 (tryckt på Esseltes Göteborgsindustrier AB, avd. Svenska Hushållsböcker, 1942)
Man kan konstatera att bokomslaget är detsamma, men att innehållet både utökats och justerats. Läser i förordet att revideringen och utökningen huvudsakligen skett i och med framtagningen av upplaga 10.
Boken i fråga är koncentrerad till tekniken att konservera på konservglas genom hermetisk inkokning (med traditionell konserveringsapparat), men man tar även upp råkonserevering, ättiksinläggningar, torkning och saltning.
I boken finns även tips om vilka sorters hallon, jordgubbar, äpplen, plommon, björnbär, vinbär, rabarber, etc. som bör föredragas i samband med tillexempel sylt och saftberedning.
Man tar även upp tillexempel olika former av sylt, saft och marmeladberedningar. Där finns bland annat beskrivningar av saftframställning genom ångning, (senare tid benämnt "Saftmaja").
En märklig form av saftframställning redovisas också ("Gammaldags körsbärssaft", samt "Gammaldags rönnbärssaft").
Där kokas saften i tillsluten lerkruka, med en vakuumtätning av rågmjölsgröt.
I de senare upplagorna av boken beskrivs även utförligt torkning i olika elektriska ugnar, samt gaseldade ugnar. Dessutom beskrivs en metod att konservera på vanliga konservglas i ugn.
Noterar även att man rejält utökat kapitlet om frukt och bärsort-rekommendationerna. Särskilt intressant är att den päronsort (Holländskt fikonpäron) som i så ovanligt varma ordalag förordas i de äldre upplagorna, helt och hållet försvunnit ur motsvarande kapitel i de nyare upplagorna.
(http://img164.imageshack.us/img164/5193/hemkonserveringks6.jpg) (http://imageshack.us)
-
den boken har varit uppe till diskussion flera gånger....Har för mej att vi väntar på att någon scannar den o lägger in den här så att alla kan ta del av den?men då måste det ju funka med copyright-lagen.
Det finns t.o.m en avhandling om denna bok,och liknande böcker
http://www.studentlitteratur.se/files/sites/svensksakprosa/Mardsjo_rapp05.pdf
och självklart Petters ypperliga beskrivning hur man konserverar
http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=46;action=display;threadid=13736
-
Här:
http://gullringe.se/Hemkonservering
Enligt uppgift saknas några sidor på slutet.
-
Här: [url]http://gullringe.se/Hemkonservering[/url]
Enligt uppgift saknas några sidor på slutet.
Länken är intressant, dock kan jag konstatera att det inte rör sig om samma bok.
-
Länken är intressant, dock kan jag konstatera att det inte rör sig om samma bok.
Inte? Omslaget ser identiskt ut med bilden från ditt inlägg ovan.
-
åååå....
......den har jag också!
....min mamma köpte den åt mig på en loppis.......
-
Inte? Omslaget ser identiskt ut med bilden från ditt inlägg ovan.
-Förlåt... :-[
Jag bläddrade bara i den första inscannade boken, av någon underlig anledning missade jag den andra. -Visst är det samma bok.
-
En intressant notering angående denna bok är att urvalet av recept skiljer sig så markant mellan de olika upplagorna. När man lagt in nya recept har man bibehållit bokens omfång genom att gallra bort andra recept. Om man tillexempel söker recept på Rönnbärsgelé, Kungsgelé, eller Drottninggelé, kan man förslagsvis söka i upplaga 2, men finner inget i upplaga 15. Omvänt är det ingen ide att söka efter recept på tillexempel citrusgelé, eller kryddgelé i upplaga 2, men gärna i upplaga 15.
Så här ser upplagorna ut, såvitt jag förstår (se nedan).
Sidantal angivet, exklusive register.
Hemkonservering, Modern handbok i konservering av Bär*Frukt*Grönsaker. Från och med upplaga 12 ändrades bokomslagets layout första gången. Från och med upplaga 14, eller 15 ändrades bokomslagets layout andra gången. I och med Upplaga 20 byttes undertexten till "Handledning i modern konservering av bär, frukt och grönsaker."
- Upplaga 1 - 1935 - 136sid. Göteborgs Litografiska AB, Göteborg. (http://websok.libris.kb.se/websearch/search?SEARCH_ONR=1355721)
- Upplaga 2 - 1936 ("79-104 tusendet" / "105-130 tusendet") 141sid. Göteborgs Litografiska AB, Göteborg.
- Upplaga 3 - 1937 ("131-180 tusendet") 141sid. Göteborgs Litografiska AB, Göteborg.
- Upplaga 4 - 1938 ("181-230 tusendet") 141sid. Göteborgs Litografiska AB, Göteborg.
- Upplaga 5 - 1938 ("231-255 tusendet") 141sid. Göteborgs Litografiska AB, Göteborg.
- Upplaga 6 - 1939 ("256-280 tusendet") 141sid. Göteborgs Litografiska AB, Göteborg.
- Upplaga 7 - 1940 - 141sid. Göteborgs Litografiska AB, Göteborg.
- Upplaga 8 - 1940 - 141sid. Göteborgs Litografiska AB, Göteborg. (http://websok.libris.kb.se/websearch/search?SEARCH_ONR=1371452)
- Upplaga 9 - 1941 ("336-385 tusendet") 172sid. Esseltes Göteborgsindustrier AB.
- Upplaga 10 - 1941 - 172sid. Esseltes Göteborgsindustrier AB.
- Upplaga 11 - 1942 ("436-500 tusendet") 172sid. Esseltes Göteborgsindustrier AB. (http://gullringe.se/Hemkonservering/Hemkonservering%20(1942))
- Upplaga 12 - 1942 Esseltes Göteborgsindustrier AB.
- Upplaga 13 - 1943 Esseltes Göteborgsindustrier AB.
- Upplaga 14 - 1944 Esseltes Göteborgsindustrier AB.
- Upplaga 15 - 1946 ("590-665 tusendet") 171sid. Esseltes Göteborgsindustrier AB.
- Upplaga 16 - 1947 Esseltes Göteborgsindustrier AB.
- Upplaga 17 - 1948 ("715-765 tusendet") 171sid. Esseltes Göteborgsindustrier AB. (http://websok.libris.kb.se/websearch/search?SEARCH_ONR=1400169)
- Upplaga 18 - 1951 ("765-815 tusendet") 171sid. Wezäta förlag.
- Upplaga 19 - 1954 ("815-827 tusendet") 171sid. Wezäta förlag.
- Upplaga 20 - 1955 ("927 tusendet") 160sid. Wezäta förlag. (http://websok.libris.kb.se/websearch/search?SEARCH_ONR=1452870)
Under 1972 kom en ny och helt omarbetad utgåva från Wezäta förlag.
Hemkonservering, Hur man kokar sylt, saft, mos, gelé och marmelad, fryser ner och lägger in... (http://websok.libris.kb.se/websearch/search?SEARCH_ONR=7745249)
-
Jag har precis blivit lycklig ägare t ett ex av boken, ska vara från 1938. Den har inte kommit i brevlådan ännu, väntar med spänning :D Ibland har man tur.... tackar Tradera och min lyckliga stjärna för fyndet.
-
Jag har två olika upplagor av bl.a. böckerna Hemkonservering med ute på annonser om böcker här på alternativ, under övrigt finnes.
Har även andra böcker ute med gammal klokskap i. Har två långa listor med böcker på två ställen :-[ och ännu fler böcker hemma...
Om någon är intresserad så kan ni skriva i tråden eller skicka PM.
Hälsningar Tummelisa
-
"Jag har två olika upplagor av bl.a. böckerna Hemkonservering med ute på annonser om böcker här på alternativ, under övrigt finnes..."
Hej!
-Har du dem kvar?
-Vilka upplagor rör det sig om?
// Johan
-
Hej!
-Har du dem kvar?
-Vilka upplagor rör det sig om?
// Johan
http://www.bokborsen.se/page-start?issearch=1&sall=1&scat=0&maincat=1&extendedsearch=0&mediatype=1&sallstr=hemkonservering&screator=&stitle=
Hej hoppas lanken till bokborsen kommer med, dar fanns olika upplagor av denna bok
-
Här:
[url]http://gullringe.se/Hemkonservering[/url] ([url]http://gullringe.se/Hemkonservering[/url])
Enligt uppgift saknas några sidor på slutet.
the book is gone : (
does anyone know where to?
-
the book is gone : (
does anyone know where to?
Here:
http://bilder.gullringe.se/Hemkonservering/ (http://bilder.gullringe.se/Hemkonservering/)