Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Om_Kring skrivet 12 jul-07 kl 22:42

Titel: Saltlake
Skrivet av: Om_Kring skrivet 12 jul-07 kl 22:42
Jag sitter här och funderar ifall man kan ta t.ex ett badkar och göra en storsats med saltlake. Hur länge kan man räkna med att laken är då användbar?
Jag brukar jämt tömma bort laken när fisken är saltad och klar. Men vilket jäkla slöseri egentligen. Det är ju salt och i stora mängder dessutom, borde det inte hålla rätt så länge. Att man alltid kan ha en saltlake ståendes.
Någon som provat? eller blir saltsmaken konstig?
Titel: Re:Saltlake
Skrivet av: Moumolia skrivet 13 jul-07 kl 10:02
det blir ju en stinkfaktor pga fisk eller kött, samla ihop ett större byte och rök mer sällan

jag hade en 20liters hink lake i kylskåpet men max en vecka, sen härdade jag inte ut mer
Titel: Re:Saltlake
Skrivet av: Om_Kring skrivet 13 jul-07 kl 11:29
Undra om det kanske går om man silar vattnet efter saltningen av kött eller fisk. Fast det kanske fastnat kvar någon odör ändå.
Titel: Re:Saltlake
Skrivet av: Moumolia skrivet 13 jul-07 kl 15:00
svårt och sila fiskslemmet bara och lukten stannar ändå kvar 8)

köp en 25kgs säck med havs salt. think big :)
Titel: Re:Saltlake
Skrivet av: Om_Kring skrivet 13 jul-07 kl 15:08
Det sånt slöseri. Gillar det inte  :(
Titel: Re:Saltlake
Skrivet av: Moumolia skrivet 13 jul-07 kl 16:40
om du funderar vad som inte är slöseri så hittar mycket få saker
Titel: Re:Saltlake
Skrivet av: Valiant skrivet 13 jul-07 kl 23:26
Hej

Saltlaken måste bytas efter varje gång en enzym som finns i fisken jör att den blir dålig pga Vatten!

Vatten kan mögla också om det är en saltlake!!!

Hoppas jag kunna hjälpa  :) :) :) :) :)
Titel: Re:Saltlake
Skrivet av: Om_Kring skrivet 14 jul-07 kl 05:32
Nog hjälper du, men inte till det bättre.
Titel: Re:Saltlake
Skrivet av: Fred skrivet 14 jul-07 kl 06:26
Salt är ju inte så dyrt.
Men vill du ändå spara in på saltkostnader så är det nog billigare att torrsalta.
Vilken sorts fisk är det du saltar och i vilket syfte?
Ska du lägga in den eller torka/röka den?
Är saltningen i smaksyfte eller bevaringssyfte?

/Fred
Titel: Re:Saltlake
Skrivet av: Om_Kring skrivet 14 jul-07 kl 15:49
Det är inte en ekonomisk fråga som är grunden, utan mer en miljöfråga.
Misstänker det kommer bli mest fetfisk som kommer varmrökas och givetvis så saltar man för smakens skull.
Men när jag väl kommer skaffa hus så lär man nog röka fisk en gång i veckan. Och det blir ett himlans slöseri om kastar bort en 25 liter prima saltlake, som dessutom kommer blandas på nytt veckan efter.
Vore det inte smidigt att ha ett badkar för hela årets saltande...
Titel: Re:Saltlake
Skrivet av: Valiant skrivet 14 jul-07 kl 16:28
OK

men varför ta du inte torksaltning med salt och salpeter?

 ??? ??? ??? ??? ???
Titel: Re:Saltlake
Skrivet av: ollebolle skrivet 22 aug-07 kl 22:26
Det borde gå att finna en lämplig avvägning av salt och vatten så att det mesta saltet och vattnet sugs upp av köttet. Man kan t.ex lägga köttet i plastpåse så det trots den ringa vätskemängden omsluter hela köttstycket.

På så vis kommer du inte att slänga något salt (eller vatten).

Har testat med skinka och lyckats rätt bra med fläskstek som efter torkning inomhus på vintern (c:a 50 % RH) smakar lite som parmaskinka.