Alternativ.nu
Djur => Grisar => Ämnet startat av: Tord skrivet 11 jul-07 kl 07:57
-
Hej jag undrar om man får föda ett svin hemma vid, för att sedan
slakta det själv för att nyttja köttet?
TK
-
Om man har kunskaper till det.
-
Javisst får du slakta dina egna djur hemma. MEn du skall ta upp det i din deklaration som naturaförmån...
o naturligt vis skall man kunna avliva och slakta djuren annars får man höra med någon som kan... tex någon jägare..
-
Nu kanske jag är lite trög men om man köper allt foder tillo grisen för skattade pengar, ska man ändå ta upp det i deklarationen som en naturaförmån?
-
Nu kanske jag är lite trög men om man köper allt foder tillo grisen för skattade pengar, ska man ändå ta upp det i deklarationen som en naturaförmån?
Foderkostnaden är avdragsgill. Gissningsvis kommer det inte att bli någon skatt alls eftersom grisen skall tas upp till "marknadsvärdet", dvs vad du fått om du sålt den. Från det dras alla kostnader du haft för att föda upp den vilket torde bli mer än intäkten.
-
Tur att man är jägare då!
Krånglig med massa papper eller hur?
TK
-
Krånglig med massa papper eller hur?
Inte för att föda upp en gris till sig själv.
-
Nu kanske jag är lite trög men om man köper allt foder tillo grisen för skattade pengar, ska man ändå ta upp det i deklarationen som en naturaförmån?
Det beror på om du har en bondgård eller ej. Har du ingen bondgård så behöver du inte ta upp värdet.
-
får inte heller dra av foder och andra kostnader om du inte är bondgård..
men man måste alltid ta upp natura förmåner..
ett antal kg kött, mjölk om du har mjölkkor osv...
men de uppskattar du ju själv..
-
men man måste alltid ta upp natura förmåner..
ett antal kg kött, mjölk om du har mjölkkor osv...
Det där tror jag försvann för minst tjugo år sedan.
-
Det beror på om du har en bondgård eller ej. Har du ingen bondgård så behöver du inte ta upp värdet.
Det var det jag trodde, men ni menar väl jordbruksfastighet för bondgård är väl ingen myndighetsterm?
-
Det där tror jag försvann för minst tjugo år sedan.
icke sa nicke!!!
nu finns det schabloner som du kan använda... hur mycket en "normal familj" äter kött o mjölk osv...
-
Det var det jag trodde, men ni menar väl jordbruksfastighet för bondgård är väl ingen myndighetsterm?
Stämmer.
-
Slakt utan veterinärbesiktning, nån som har bra råd?
Ska slakta till husbehov/lite svartförsäljning och har inte tänkt använda godkänt slakteri. Nu har min ena gris blivit halt å jag är helt velig om jag ska skynda mig att slakta henne eller ta hit veterinär.
Pratade med vetr idag och de sa att om hon har en infektion så brukar det betyda att köttet "kasseras" när det gäller kontrollslaktat.
Troligen har hon "bara" skadat benet/foten, men kanske dumt å chansa?
-
Usch inte ska du väl sälja kött från en gris som kan ha en infektion i kroppen :-\
Den tycker jag ska besiktas så allt är fräscht!
-
Usch inte ska du väl sälja kött från en gris som kan ha en infektion i kroppen :-\
Den tycker jag ska besiktas så allt är fräscht!
Instämmer med Rosa.
-
Vetrinären var här och sa att hon har släppt igenom bra mycket sjukare djur till slakt å rekommenderade att skita i behandling och försöka slakta henne så fort som möjligt istället så att grisen slipper lida.
Men, hur ska jag ta tillvara allt? Jag har en helg på mig och är ensam i mitt hushåll, gäller alltså både arbete och takten jag kan äta upp den..
Behöver mycket påläggsmat och tänkte göra en hel del pastej. Å så blir det blodpudding av blodet. Men.. sidfläsk är ju inget jag gillar, vad kan jag göra med det? Det som är "redigt" kött kan jag väl frysa in tänkte jag. Men.. skinkan skulle vara kul att göra något vettigt med. Har ingen rök så sånt avancerat är uteslutet.
-
Lite här och var brukar det finnas små rökerier där man kan lämna in köttbitar för rökning.
-
hur ser skadan ut?
har hon bara vrickat sig ?
äter hon normalt?
Hur beter hon sig ligger hon bara i nyddan o verkar ha feber?
Om hon bara skadar foten så får de ju inte infektion o feber direkt..
men blir hon hängig o inte äter då har hon säkert feber.
nu är deet ju inte så lätt att ta tempen på en lös gris ute...
men vi har då slakat flera grisar som tex har haft ben brott... men det syns ju... o då gör man ju det diret då man upptäker olyckan..
Men om grisen blir halt så bukar man kunna avvakta några dar o se om grisen blir bättre.. Blir den inte de så får man välja.. vetrinär eller slakat / avlivning
ofta blir de ju bra av sig själva..
Våra erfarenheter är att de oftast inte har feber om de är halta. utan äter o är ganska pigga ändå..
så det går mycket väl att slakta o äta köttet från en halt gris..
OM grisen inte har feber.. då kasserar vi köttet och du kan ju ringa kadaver hämtaren i så fall.. kostar några hundra... att skicka en avlivad gris med honom.
Men hur mår grisen??
-
OBSS....
jag så inte att du redan skrev att vetrinären varit där...
Ja då skulle då jag slakta grisen ... problemet så här års är ju att köttet egentligen behöver ligga är det 2 dygn innan man fryser ner det så likstelheten går ur... annars blir det kanske segt..
Men man kan ju stycka upp köttet och lägga det på ett svalt ställe förpackade i påsar...i några dar o sen frysa..
Rökt sid fläsk är ju Bara SÅÅÅ gott...
eller stekt fläsk med lök sås!!! :)
vi brukar alltid steka lite fläsk när vi slaktat... det är ju så himla gott med eget nyslaktat kött..
Vill man kan man ju skiva upp det mesta i kotletter och typ biffar ...om du inte tror att du kommer äta så mycket stekar...
av sidfläsket kan du ju också mala köttfärs..
Hoppas du har en bra frysbox...
Lycka till.. :)
-
Jag kan köpa lite kött av dig om du vill...
Är nyfiken på hur Linderöd smakar.
Men gillar inte sidfläsk och fläskfärs.. men gärna någon kotlett eller så.
PM:a mig om du är intresserad.
/A
-
Hej Lollo,
Om du vill röka kött så kan du lämna in på Kooperativa i Hajom.
Vet inte vad det kostar eller när de tar emot, men det blev väldigt gott förra året då vi lämnade in rådjur för rökning. T.o.m. en exvego som jag gillade det... :)
Jag har inte för mig att det var så dyrt heller.
-
30 kr/kilot. Höll på å baxna, men det kanske inte är så dyrt trots allt. Men jag unnar nog inte mig själv det, skulle vara om jag sålde kött och la på 40 kr/kilo på priset..
-
Skinkan kan du lägga i saltlake o göra 'julskinka' av senare. Det är jättelätt. Många år se'n jag gjorde det sist, men vi körde nå'n salpeterblandning o skinkan låg 10-14 da'r vill jag minnas. Se'n vattnar man ur den o kokar o griljerar. Mums :P Finns säkert recept i kokböcker eller på nätet eller "HALLÅ alla grisalternativare, hjälp" Vi gjorde rullsyltor på samma sätt, av fläsksidorna. Kryddade med olika pepparsorter, lite salt, rullade ihop hårt o knöt ett nät runt av bomullstråd=mattvarp. Se'n ner bredvid skinkan i laken, fast inte lika länge, upp med den o koka, av med tråden o skära i skivor. Mumsmums.
-
hurra för recept! Tack tack! När man köper julskinka, hur färdig brukar den vara då? Kan man sälja kokt skinka? Eller köper folk helst bara saltad? Har redan fått inspiration till grisslakten dec 2008.
Å hur gör man bacon? Funderar på det där sidfläsket, det tilltalar mig inte alls. Vaad ska jag göra med det?
-
Bäst du kollar upp ett 'riktigt' recept så du får exakta mängder, det är viktigt, så skinkan inte ruttnar istället. Jag har för mej att vi först gned in skinkan med salpeter/salt-blandning också.
Julskinka kan man köpa både färdigkokt o saltad men inte kokt. Har ingen aning om huruvida det är lätt att sälja efter 'förädlingen'. Vi sålde grisar i halvor o kvartar före jul, men då fick ju folk göra iordning dom själva. Vi saltade bara för eget bruk.
Bacon? Då får du röka fläsket. Man kan visst bygga egen rök ganska lätt eftersom det är dyrt att lämna in för rökning. Men det vet jag inte hur man gör. Pröva annars den där rullsyltan av sidfläsket, den brukar bli uppäten ganska omgående...
-
Bäst du kollar upp ett 'riktigt' recept så du får exakta mängder, det är viktigt, så skinkan inte ruttnar istället. Jag har för mej att vi först gned in skinkan med salpeter/salt-blandning också.
Julskinka kan man köpa både färdigkokt o saltad men inte kokt. Har ingen aning om huruvida det är lätt att sälja efter 'förädlingen'. Vi sålde grisar i halvor o kvartar före jul, men då fick ju folk göra iordning dom själva. Vi saltade bara för eget bruk.
Bacon? Då får du röka fläsket. Man kan visst bygga egen rök ganska lätt eftersom det är dyrt att lämna in för rökning. Men det vet jag inte hur man gör. Pröva annars den där rullsyltan av sidfläsket, den brukar bli uppäten ganska omgående...
Jag röstar för Kallrök!
Pratade med en som sysslar professionellt med rökning, och han sa att Kallrökning är det bästa för en fin bit fläskkött, dock är det inte ekonomiskt försvarbart ut till konsument, så oftast så blir det varmrökt som går snabbt ( och billigare) ;D