Alternativ.nu
Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: Krusmynta skrivet 01 okt-04 kl 13:08
-
:'( Nu har räven ätit upp 13 Svarthöns, 4 Ölandsgäss och 2 Myskankor på bara några veckor!!!
What to do?
Man vill ju att ens raringar ska få gå löst och ledigt och sprätta och bada osv.
Jag unnar verkligen räven en och annan höna, nån gång då och då, det får man lixom räkna med, men inte utplåna hela ens population! :'(
Är det bara jag som har problem med rovdjur?
Är det inte räven, så är det höken, grävlingen (minsta problemet, då han mest är vaken nattetid) lösspringande hundar och fan och hans moster!
Trist!
-
Har räven varit dit dagtid?
Jag har alltid mina djur instängda på natten så får de gå lösa under dagen eftersom jag är rädd om dem och vill behålla alla. Att någon någon gång blir tagen är en sak men att så många under så kort tid...
Mina kycklingar blir ofta tagna av skator, men de vuxna brukar peppar, peppar, klara sig bra.
-
Hej!
Jag har oxå mina höns inlåsta nattetid. Jag tror att detta är en ungräv, de brukar bete sig lite övermodigt så här års. Tidigare har jag haft skabbrävar, och de blir ju lite koko i huveet, och kommer gåendes närsomhelst på dygnet.
Jag åker dessutom till jobbet strax innan 06 på morgonen, och är tvungen att öppna åt djuren då, och nu är det ju mörkt ute då.
Hönsen brukar inte gå ut då, om det är mörkt, men gäss och ankor brukar.
Mvh Linda
-
Jag har också blivit av med en del höns, tröttnade och byggde en hönsgård (ganska stor), där hönsen får vara när ingen är hemma. Den förste som kommer hem öppnar dörren och sedan får hönsen välja om de vill gå ut eller vara kvar. Så vitt jag kan se så mår inte hönsen sämre nu än tidigare och en fördel är att risken för att hitta ett gammalt ägg, är minimerad..
-
Även här har rovdjuren tagit en del. 14 höns (allt mellan kycklingar och upp till en vuxen höna) och 3 ankor har hittills i år fallit offer för räv, hök och mink. Ankorna strök dessutom med i deras rastgård som jag trodde var rovdjurssäker och som egentligen ska vara djurens trygga borg. :'( Men rovdjurens list är ibland människan övermäktig. Ligger man steget efter så får man ändå försöka göra sitt bästa och åtgärda när bristen uppdagas. Problemet med rastgårdar är att OM rovdjuren lyckas ta sig in så blir rastgården en dödsfälla utan möjlighet att komma undan. Men i allmänhet så håller väl de flesta rovdjurssäkra rastgårdar fler rovdjur på utsidan än dem som lyckas överlista systemet och ta sig in.
Just nu har jag en synnerligen envis ung hökhona på dagliga besök som är så fräck att hon till och med skulle kliva in i hönshuset om dörren stod öppen. I nuläget vågar inte heller jag låta hönsen gå fritt. De får hålla tillgodo med rastgården. Men till skillnad mot Anders höns så protesterar mina när de måste vara inhägnade. Min rastgård är heller inte stor, bara pluttiga 35 kvm.
Förutom rovdjurens skörd så har även ett mikroskopiskt litet djur skördat sin del, vilket var alla mina tre ällingkullar. En parasit som smittas via knott enligt SVA:s obduktion.
Till och med mitt hönshus har fått ta en smäll från naturens krafter i år, och måste renoveras.
Ett tufft år för fåglarna med andra ord...
Men ger jag upp fåglarna?!
NEJ!
Naturens nycker, vare sig det är i form av rovdjur, parasiter, eller översvämningar, är sånt som händer. En del år är värre än andra. Förra året förlorade jag t.ex. bara ett enda höns till höken.
Man får hänga läpp, men sen är det bara att rycka upp sig!
-
Tack för peppningen!
Jag vet ju innerst inne, att jag snart har ett nytt gäng fjäderfä hemma, kan lixom inte vara utan dom. Men just nu känns det segt! Man lyckas lixom bara få dom halvvuxna, sen stryker de med på ett eller annat vis.
Jag har varit lite emot rastgård, men det är klart, man kan ju släppa ut dom när man är hemma. Men min erfarenhet av djur som får gå ut i bland, är att de står och längtar ut hela tiden de är inlåsta.
Min dröm är ju att ha dom sprättandes hemma på tomten, mötandes när man kommer hem från jobbet etc.
Håhå jaja!
-
Javisst så föredrar höns friheten när de är vana vid den. Mina vill inte alls vara i rastgården, men denna hökhona är helt hopplös, så sedan förra veckan när hon kom på en alldelens ypperlig strategi för att plocka mina höns så måste de vara inhägnade. Annars hade hönsen bara räckt så många dagar som jag har antal höns... Det brukar fungera att ha dem i rastgård några dagar när höktrycket blir stort, för då ger sig höken för ett tag. Men denna hona är envis till tusen och har dessutom ett oändligt tålamod att sitta och vänta helt blickstilla i ett strategiskt valt träd.
Återstår att se om min taktik att vänta ut henne fungerar, eller om hon överlistar mig än en gång på något sätt.
Går inte att känna annat än ödmjukhet inför denna mäktiga och otroligt smidiga rovfågel och se hur misslyckanden omvandlas till nya jaktstrategier som så småningom leder till fullträffar.
-
Ett sätt kan ju också vara att eliminera problemet med räven, och då inte nödvändigvis genom "dödande jakt".
Sätt ut en fälla med något smaskigt i. Förhoppningsvis blir du "med räv" och kan köra iväg den till en lugnare plats där den på ett bättre sätt kan utöva sitt naturliga beteende.
Min åsikt är nämligen att det inte kan vara bra för varken människa eller räv att räven ständigt har ett "smörgåsbord" att plocka ifrån.
-
Den räven tror jag snart är hemma igen, men tanken är i alla fall god. Jag håller med Susanne - inte ger jag upp heller fastän saktorna tar häften av mna kycklingar , Neej - jag biter ihop och letar lösningar att överlista de rackarna med och accepterar att alla små inte klarar sig undan dessa rovdjur.
Mitt råd: bygg en säker hönsgård där de kan vara då du jobbar och njut av att ha dem lösa då du är hemma!
Lycka till.
-
Nån som har provat sånt däringa El-staket som ser ut som fårstängsel?
Håller de fåglar inne och andra ute?
-
vi har också våra höns & ankor lösa ute hela dagarna.
vi löste problemet med rävar och rovfåglar på ett väldigt enkelt sätt. på morgonen när det är dags att släppa ut djuren, så sätter vi på radion. den får sedan stå på under hela dagen när de är ute.
det behöver inte vara så hög volym, för både fåglar och rävar har väldigt bra hörsel.
vi har aldrig blivit av med något djur.
detta förutsätter förstås att man inte har en alldeles för stor tomtyta. :)
mvh
-
:D Vilken bra ide´!
-
Jag använder samma metod som hanzzon - mina höns går lösa i trädgården och i dörröppningen till stallet/hönshuset står radion på med hög volym, en det är P1 som gäller. Den fungerar bäst eftersom det är mycket prat där och skator m.fl. kan inte avgöra om det är människor i hönshuset hela dagen som pratar eller vad det är, därför får mina djur numera också vara ifred. De andra kanalerna med mest musik fungerar inte lika bra, i varje fall inte på skator. Jag har ju haft jättestora problem med skator som tagit kycklingar, men sedan jag började med radion har de hönor som hållit sig i skaplig närhet till hönshuset (vi har stor trädgård)fått ha sina små kvar.
-
:DDet låter ju toppenbra!
Men undrar just om det funkar på skabbrävar oxå, som är lite kokko i huveet. Det är främst sånna jag haft problems med. Fälla har icke funkat, bara en massa katter som går in i den hela tiden!
-
Jag hade samma problem som du. Räven hälsade på varje dag. Han kom mitt på blanka dagen även om vi var hemma och tog en höna. Till slut var det inget annat att göra än att stänga in hönsen i hönshuset annars hade det inte blivit en enda kvar.
Detta hände en höst för ca 5-10 år sedan. Våren därpå köpte jag ett elektriskt hönsnät och nu är det bara höken som hälsar på ibland men tack vare att hönsgården är så stor, jag har nu 2 elnät seriekopplade, så hinner hönsen för det mesta gömma sig under ladugårdsgolvet eller i täta busksnår 8)inne i hönsgården och jag har i år bara förlorat en enda höna (peppar peppar).
Kycklingar däremot vet jag inte för jag har inte någon exakt koll. Men det är inte mer än någon enstaka i varje kull i alla fall. Skator och kråkor tar säkert om de kommer åt men det verkar som om kycklingarna är relativt säkra i närheten av hönsmamman.
-
Amen de låter ju toppen, jag funtar starkt på ett sånt där elstängselnät. Det och kanske en radio dåra, så kanske man klarar sig lite bättre, och det skadar ju inte räven heller!
-
Hehe, du Kerstin har tur om du har så snäla skator hemma hos dig! Hos mig tar de kycklingarna som är hos mamman. En skata framför och en bakom. Då hon reser sig för att jaga iväg den som är framför henne tar den som är bakom en kycking och då hon vänder på sig för att försvara den tar den andra en och så håller de på tills det rä slut på kycklingar.
Jag hjälpte vid ett tillfälle en höns som låg ute mitt under ett oväder med åska och stormbyar med häftigt regn. Jag såg henne ute på gräsmattan, vattnet bara rann om henne men hon låg kvar. Då jag kom ut till henne såg jag att hon hade säkllskap av två skator och bedvid henne låg en kyckling utan huvud. Hon visste så väl att hon inte kunde göra något annat alls än att bara ligga still för så fort hon reste sig skulle de ta en kyckling till, en till o.s.v. Jag jagade iväg skatorna och tog en del av de kycklingar hon hade under sig så de skulle hinna med, då reste hon sig och vi sprang tillsammans in i hönshuset så allt gick bra den gången men skatorna är vidriga jägare som gör hönorna chanslösa!
-
Kicki,
Vad kan jag säga, otur att du har så elaka skator. I ditt fall är nog enda lösning att skjuta och hänga upp några döda skator i hönsgården.
Eller nog kanske det är så att dina kycklingarna får gå ut för tidigt?
-
Krusmynta,
Jag är väldigt nöjd med el-stängslet. Fördelarna är att det skyddar till 100% mot räv, hund, katt, grävling och att det är mycket enkelt att sätta upp. Hönsen flyger inte över om de trivs och det är alltid grönt tack vare att hönsgården är så stor.
Nackdelen är att det inte ger 100% skydd mot hök och så måste nog platsen ha rätt förutsättningar, en helt öppen gårdsplan eller gräsmatta duger inte. Samt att det är dyrt c:a 1000 kr per nät och 2000 för el-aggregatet. Man bör också rensa bort gräs som växer mot stängslet 2-3 gånger per säsong.
Om man har otur måste man kanske också hålla kycklingarna inne :)
-
Tyvärr har det inte hjälp med att hänga ut döda skator. Det provade vi förra sommaren och det hjälpte bara i några dagar, sedan var allt som vanligt igen. Tyvärr spelade det heller ingen roll när hönorna började gå ut med kycklingarna för skatorna jagade och tog de små även inne i hönhuset. De har även flera gånger tagit större kycklingar som varit 1-1½ månad gamla.
Nej, det enda som haft effekt för mig är radion stående i dörröppningen med P1 på - högt så nästan hela byn hör. Då vågar de sig inte nära så hönorna får en fristad i och i närheten av hönshuset där de kan vara med sina kycklingar. De större som inte längre går med mamma och även går längre bort från hönhuset har ju ändå en större chans att klara sig. Dels är de snabbare och klarar oftast att springa undan dels är de inte lika attraktiva som byten som de små är.
-
Kicki: Usch vad hopplöst?
Inte vill man väl ha radion på så att det dånar över hela byn. Jag vill ha det tyst och rofyllt omkring mej.
Men om skatorna kan flyga in till kycklingarna så är de inte instängda enligt min mening.
Jag tycker att ni verkar ha för många skator där ni bor. Det vore en välgärning att skjuta av dessa skator med tanke på det övriga fågellivet.
Det är underligt att det kan vara så olika, jag har sett att skator flyger ner bland mina höns men kycklingarna klarar sig ändå. Undrar vad som är vanligast ditt elller mitt fall. Vad har ni andra för erfarenheter?
-
Det är underligt att det kan vara så olika, jag har sett att skator flyger ner bland mina höns men kycklingarna klarar sig ändå. Undrar vad som är vanligast ditt elller mitt fall. Vad har ni andra för erfarenheter?
Kerstin, här beter sig skatorna likadant som hos dig. Tidigare har vi inte haft mycket skator här, men i år har det varit gott om dem. Jag var väldigt orolig i början, just eftersom jag hört att de kan ta kycklingar, men "mina" skator har hittils varit mer intresserade av hönsfodret än av kycklingar/ankungar. Skönt!
-
Nej, jag skulle också vilja ha tyst på gården men vad gör man...
Hehe - skjuta av, ja det har vi minsann försökt. Det är bara det att skator är smarta och dessutom kan räkna. Vi har provat att sätta skytt uppe på vårt höloft, där det finns bra springor att kika ut och skjuta genom = inte en skata inom synhåll så länge han satt där (4 timmar) men då han gav upp hann han inte ens in förrän de var där igen. Då provade vi att gå ut dit allihop och sedan gick vi andra in medan skytten stannade kvar, men neeej då. De gick inte på det heller. De fanns inte där så länge han satt därinne, men så fort han gick därifrån kom de igen!
-
Det är underligt att det kan vara så olika, jag har sett att skator flyger ner bland mina höns men kycklingarna klarar sig ändå. Undrar vad som är vanligast ditt elller mitt fall. Vad har ni andra för erfarenheter?
Mina erfarenheter av både kråkor och skator är att de är utmärkta skyddsvakter mot hök. Problemet är väl snarare tvärtom, att de inte håller till på gården jämt och kan larma när höken anländer. För de gånger som kråkor och skator finns i närheten så har höken inte en chans at "smyga" sig på mina höns. Kråkor och skator är effektiva "mobbare" som med sitt skränande och skenattacker klart och tydligt avslöjar var höken sitter. Och mina höns är inte dummare än att de exakt vet vad hökskränandet betyder och då sätter de sig såklart i säkerhet.
Bara en enda gång har det hänt att en kråka har försökt ge sig på kycklingar men det var inte det lättaste så han var tvungen att ge upp. Först kom den ena mamman farandes för att jaga bort kråkan, och sedan kom den andra mamman farandes som skjuten ur en kanon. Två ilskna hönsmammor, den ena argare än den andra, var mer än kråkan klarade av, så han flydde helt enkelt.
Alltså, alla har inte negativa erfarenheter av dessa listiga fåglar, men det är ju inte mindre tråkigt ändå för dem som har det.
-
Det var intresannt Susanne, det har jag aldrig tänkt på att det kanske är skatornas och kråkornas förtjänst att hönorna klarar sig så pass bra trots att jag inte har något tak över hönsgården.
-
Ja, och så har ju även tuppen en viktig funktion som larm och skyddsvakt, oavsett om hönsen går i rastgård eller fritt på gården. Förra sommaren hade jag två tuppar, som fördelade arbetsuppgifterna mellan sig så att den ranghöge agerade som "familjefar" och förde hönor och kycklingar i säkerhet, medan den ranglägre tuppens uppgift var att stå kvar i stridposition i fronten och tackla rovdjuren. Han räddade bl.a. en höna som duvhöken slog.
I år har "familjefadern" varit ensam tupp, så han har fått ta på sig rollen som skyddsvakt också. Men han har skött uppgiften bra, och även han har räddat en höna som blev slagen av duvhök. Dessutom samma höna som blev slagen förra året...
Men på min gård är det ett styvt jobb som ensam tupp att sköta både familjebestyr och att samtidigt hela tiden vara på sin vakt och skydda flocken mot alla faror, så min förhoppning är att kunna behålla ett par av ungspolingarna som kan backa upp honom. ;D
Just nu är ungtupparna inte modigare än att de lägger benen på ryggen och flyr, men nästa sommar kanske en hönas skrik i dödsångest väcker helt andra känslor.
-
två tuppar, som fördelade arbetsuppgifterna mellan sig så att den ranghöge agerade som "familjefar" och förde hönor och kycklingar i säkerhet, medan den ranglägre tuppens uppgift var att stå kvar i stridposition i fronten och tackla rovdjuren.
Det var en intressant iaktagelse. Handjuren verkar annars inte ha så mycket uppgifter i livet. Mer än reproduktionen och att överlevnadsförmågan/råstyrkan ibland är bäst för denna - ibland för att det inte skall bli för mycket (som när den starkaste inte hinner med att betäcka för att den mesta försvara sitt "harem" mot alla andra intressenter (som då får betäcka).
Om tuppen har jag bara noterat att han gå och hitta något foder någonstans (inbillat eller verkligt) och locka till sig resten av flocken.
Hos nötkreaturen har jag bara hittat en enda sak som tjuren gör som inte korna utför/gör bättre. Tjuren försvarar inte sin flock. Korna försvarar gemensamt sina kalvar. Visserligen har jag haft en tjur som satte fart mot en som en kanonkula om man kom närmare flocken än 200 meter, men han upplevde nog mig som rival och det var därför attacken startade. Går ett djur bort sig, och skriker hjärtskärande (eftersom nöt är extrema flockdjur) så flyttar sig resten av hjorden tyst och långt bort från djuret har tappat bort sig från hjorden. Man offrar detta djur till ett rovdjur för att hjorden skall överleva.
-
Det finns bra fällor som man kan använd för att fånga kråkfåglar .
Jag hade bra problem en gång med en familj skator som tog ägg men efter att jag fick tag på tre av dem försvann resten.
Ett tag hade vi problem med räv hos min sambos föräldrar, vi använde då en grävligfälla för att försöka fånga den, men de ända som gick i fällan var våra blåankor :)
-
Vad är det för fällor?
Köper man, i så fall vart, eller får man tillverka själv?
-
Önskar att jag hade en bild, de finns fler olika modeller ritningar bruker finnas i olika jakt tidninger, om man inte har jakttidninger hemma sök på internet eller gå till biblioteket de har tidingarna.
Man kan bygga den själv av 2 tums reglar och 6 kantigt hönsnät.
-
Den model jag tängte på heter Norsk kråkfälla.
Andra alternativ är Kråkbåset eller dansk skatfälla.
ritningar fins om man söker på dessa namnen.
-
Men är verkligen skatorna så lättlurade att de går in i en fälla?
Vi försökte med avskjutning men de kunde räkna så längt som till fem så det hjälpte inte att vi gick ut ur stallet en och en, hela familjen. De visste ändå att jägaren var kvar därinne med bössa. han satt i 4 timmar coh inte en skata fanns inom synhåll. Då han gav upp och gick in hann han bara över halva gårdsplanen innan skatorna var tilbaka
-
Jag tror att de skall fungera, den norska har varit med det bra tag och jag har inte hört att den inte skulle funger.
Jag har inte provat själv, man fångar nog inte alla skator men de flesta.
-
Nej, det kanske räcker att fånga några för att skärmma resten. Försöka duger! Tack för tipset.
-
Lite hönsaskrock
Min sambos mormor brukar säja" Om man inte skadar skatorna så skader inte skatorna hönsen."
De funkade inte på skatorna hemma hos oss.
-
På tal om skator så var här en gubbe och köpte höns.som berättade.
Han hade klättrat upp i skat boet och bytt ut skatans ägg mot dvärghöns ägg och det blev kycklingar :D/Anna.D
-
Hmm, undrar just hur det gick då skatföräldrarna skulle lära de små kycklingarna att flyga....
-
Jag har hört eller snarare läst samma historia, fast då var de Vita Leghorn ägg.
Innan kyklingen skulle kläcks hämtade man hem äggen och kläckte dem under en lampa.
Resultatet blev en ilsken tupp ;)
-
Ja han klättrade upp och hämtade kycklingarna när de var ny kläckta. :)De har boet i ett äppelträd utanför köks fönstret :)/Anna.D
-
Tips om kråkfällor finns på Svenska Jägarförbundet www.jagareforbundet.se
-
En gubbe hemma hos oss har byggt en meter hög hönsgård , 20 kvm stor, med nät på alla sidor, även "taket". På så sätt får hönorna gå ute, är helt skyddade mot både hök och räv utan att det kostar för mycket nät. "De behöver ju inte flyga" som han säger.
Han har tom byggt en liten nättub ner till en närliggande bäck, så att de får simma.
Som rastgården på Hall, ser det ut..
-
Han har tom byggt en liten nättub ner till en närliggande bäck, så att de får simma.
Simmar hönsen?!
-
Simmar hönsen?!
Fråga trafiktrolle. ;-)
Badar gör de i vart fall
-
Hej. skator är smarta djur, men de går ganska lätt att fånga när man lär sig tänka som en ... ;D Jag byggde en fälla efter modellen "kråkbåset" http://www.jaktguiden.se/fallor/L2-krakbaset.pdf jag bytte ut gillret mot en pinne som de sätter sig på istället... Den har fungerat jättebra .. Fångsten under de 2 första veckorna blev: 15 skator, 2 kråkor och grannens katt.. ;)
/ Simon