Alternativ.nu

Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Fordson skrivet 08 jul-07 kl 10:04

Titel: Slaktvikt eller köttvikt?
Skrivet av: Fordson skrivet 08 jul-07 kl 10:04
Hej.
På Swedish Meats hemsida finns PDF:er med avräkningsnoteringar för bla får.
Är det nån som vet om priserna gäller slaktvikt eller köttvikt?
Också: vad innebär dom olika spalterna E U R+  etc.?
Titel: Re:Slaktvikt eller köttvikt?
Skrivet av: vallhunden skrivet 08 jul-07 kl 10:33
Viktklasserna gäller slaktkroppen när den är urtagen och färdig (alltså minus huvud, ben, skinn, tarmar, testiklar mm)

E, U, R  etc är slaktklassning på kroppen, dvs formen och mängden kött på kroppen. Klassningen görs i 3 steg på varje bokstav t ex R+, R och R-.

För att du ska vara någesånär säker ska tacklammen väga 42 kg levande och bagglammen 45 kg. Sedan kan de ändå gå under viktgränsen om kroppsformen är dålig.  Tänk på att dra av vikten för hornen om du har sådana på djuren.

Slakteriet ger även avdrag för fettansättning... Alltså kan det bli en avvägning åt båda hållen beroende på om lammen är magra eller feta. Dvs skicka feta djur lite tidigare och ta en chansning, eller behålla magra djur lite längre även om levandevikten är OK.

När man skickar lammen är olika på grund av ras. Gutefår är jobbiga nog att bara få upp i slaktvikt, medans t ex texel lätt rasslar förbi den ultimata slakttiden och blir för stora/feta.

Detta är en halv vetenskaps ;-). Det finns slaktmognadsbedömningskurser som man kan gå, då man får komma till slakteriet och känna på slaktdjur och sedan se hur de klassade sig efter slakt.

Lycka till!
Titel: Re:Slaktvikt eller köttvikt?
Skrivet av: Rosa skrivet 08 jul-07 kl 19:54
Också: vad innebär dom olika spalterna E U R+  etc.?

På lamm och nötkreatur bedömer man slaktkroppens form och fettinnehåll enligt EU:s klassificeringssystem E.U.R.O.P.E.

Här i Sverige bedöms kroppens form....
E+
E  Extremt svällande
E-
U+
U  Mycket svällande
U-
R+
R  Svällande
R-
O+
O Välutvecklad
O-
P+
P  Tunn
P- (allra sämsta klassen..)

Och fettklasserna är....
1-
1  Mycket liten fettansättning
1+
2-
2  Liten fettansättning
2+
3-
3  Ordinär fettansättning
3+
4-
4  Riklig fettansättning
4+
5-
5  Mycket riklig fettansättning
5+
där 5+ är den sämsta för att inte säga katastrofalt sämsta klassen: dvs görfeta djur...

Priset man får per kilo för djuret... avgöra alltså av tre saker: formen - fettklassen - viktklassen. Som sedan blir x djurets vikt.

Mvh Rosa  
Titel: Re:Slaktvikt eller köttvikt?
Skrivet av: Falin skrivet 09 jul-07 kl 09:48
Jag hakar på den här tråden, för nu börjar det bli dags att leta bagge för mig. Mina lamm fick jag inte riktigt upp i den slaktvikt jag ville, de landade mellan 16 och 20 kg. De första gick i R+3, och de slaktades som vårlamm. Nästa lilla gäng skickades tre veckor senare, och gick i R+4-. Inte så konstigt, eftersom de egentligen var "för gamla."

Så hur ska jag nu tänka när jag planerar för nästa års lamm? Är det utfodringen som ska förändras, eller baggen som ska bytas? Tackorna är finull/dorset, och årets lamm hade texelpappa. Finns det någon annan faderras som skulle passa bättre?
I första hand skulle jag vilja ha upp vikterna, och behålla klassningen. I andra hand förbättra även klassningen, naturligtvis.

Med tanke på att jag har så få tackor vill jag helst inte köpa någon bagge, utan funderar på att försöka få hyra en under den tid jag behöver. Jag tänkte helt enkelt leta reda på en uppfödare och helt fräckt ringa och fråga om jag får hyra en bagge. Kan man göra det?  :-[
Titel: Re:Slaktvikt eller köttvikt?
Skrivet av: Henning skrivet 09 jul-07 kl 16:13
Jag gissar på att du med intensivare utfodring kan nå ditt mål. Tacklammen får du dock vara belåten med en vikt på 16-18 kg. Med den raskombinationen du beskriver tar proffsen fram fina slaktlamm på tre månader. Inte behöver du byta bagge. Texel är det säkraste alternativet som faderras. De andra köttraserna ger lätt lite mera fett.
Jag utgår från att dina tackor är till lika delar finull och dorset. Med högre dorsetandel kan det vara svårt att få upp vikterna, speciellt på tacklammen.
Titel: Re:Slaktvikt eller köttvikt?
Skrivet av: Falin skrivet 10 jul-07 kl 06:48
En  av tackorna ser ut att vara mer dorset än de andra, i alla fall till utseendet, men enligt säljaren ska de vara hälften av vardera.
De fick fri tillgång på Fiol Vital i år, och på ett bra grovfoder. Är det läge att byta kraftfoder, och till vad i så fall? Lantmännens är inget alternativ, dels säljer de bara Lammfor 500 i bulk och dels var de så jäkla nonchalanta och o-serviceminded i vintras när jag var i kontakt med dem.  >:(
Titel: Re:Slaktvikt eller köttvikt?
Skrivet av: Rosa skrivet 25 jul-07 kl 13:50
Kul att veta kanske?

Genomsnittlig slaktvikt=18kg och formklass=6,7 och fettklass 6,3 på slaktlammen i Sverige.