Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Iliana skrivet 07 jul-07 kl 22:12
-
Är på jakt efter ett lämpligt recept.
För ett par år sedan bakade jag ett riktigt "mördarbröd", det var riktigt mörkt, kompakt och med sådan kraftig skorpa att man skulle kunna använda det som vapen.
Dessvärre skrev jag aldrig av receptet innan jag lämnade tillbaka boken. Så nu är jag på jakt efter något likvärdigt.
Till det bröd jag bakade användes "fusk-surdeg" eller vad jag nu ska kalla det. Man ställde en bunke med mjöl, vatten och jäst (om jag inte minns fel) som fick stå över natten och bubbla. Och sedan användes detta på något sätt.
Någon som kan hjälpa mig? Jag har inte tid att sätta en surdeg som tar ett gäng dagar för att bli användbar.
/Sofie - som är väldigt irriterad över att hon inte skrev av det där receptet.
-
Ibland har man tur. Gjorde en sista sökning på google efter att jag hade skickat in det här vilket resulterade i att jag hittade precis det recept jag var ute efter. Mer tur än så kan man knappast ha.
Här är det om någon annan är sugen att pröva.
Surdeg:
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
4 dl grovt rågmjöl
------------------------------------------------
5 dl fingervarmt vatten
1 1/2 msk salt
19 dl grovt rågmjöl
Gör så här:
Smula 1/3 av jästen i en bunke. Rör ut med 5 dl vatten och rör ner 4 dl rågmjöl. Täck bunken med plastfilm och låt den stå i två dygn.
Rör ut resten av jästen med ytterliga 5 dl vatten och blanda med surdegen. Tilsätt salt. Knåda in så mycket rågmjöl att det blir en fast deg. Det blir en ganska tung deg!
Jäs degen i ca 1 timme.
Knåda degen på mjölat underlag. Dela den och forma två runda bröd. Lägg dem på plåt och låt dem jäsa i 40-50 minuter.
Sikta lite rågmjöl över bröden. Grädda dem i nedre halvan av ugnen i ca 50 minuter, 200 grader.
Slå in dem i bakduk och låt svalna på galler. Skär inte bröden förrän nästa dag.
Vill du ha ett lite mer fuktigt inkråm, kan bröden - inslagna i bakdukar - stoppas i en plastpåse för att svalna.
-
Mums! Det ska jag prova!
Sally
-
Här är ett annat recept på mörkt "mördarbröd". Kommer ihåg det som mycket gott och bakat av min mamma när jag var liten...själv ska jag bara införskaffa en lergryta sen blir det baka av.
Honung-salt-bröd
Ur Dagligt bröd, Annelies Schöneck
Detta recept bygger på ett urgammalt tillvägagångssätt, där all jäskraft måste utvecklas i själva degen genom en sk spontanjäsning. För att lyckas med honungs-salt-bröd måste man iaktta följande:
Mjölet ska helst vara färskmalet och inte allt för fint
Degen måste ha temperatur 23 grader men gärna högre
Genom den långa gräddingstiden sker en omvandling av stärkelse till socker. Brödet blir mörkt och lite sötaktig i smaken. Det utmärker sig genom en mycket god hållbarhet.
250 g grovmalet rågmjöl
500 g grahamsmjöl
6-7 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk honung
2 tsk kryddor
2 msk olja
1. på kvällen blandas
250 g rågmjöl
3 dl 40 gradigt vatten
½ tsk salt
½ tsk honung
Degen täcks med en duk och ställs på ett varmt ställe
2. På morgonen tillsätt
250 g grovt grahamsmjöl
3 dl 40 gradigt vatten
½ tsk salt
½ tsk honung
3. På middagen tillsätt
250 g grahamsmjöl
2 tsk kryddor
2 msk olja
Degen måste vara mjuk i konsistensen – ibland behövs lite mer vatten. Den här degen knådas inte, den rörs bara ihop. Därefter läggs den i en smord form, hemlst glasform med lock eller lergodsgryta. Med vass kniv görs några snitt i degen, innan den ställs att jäsa med lock på.
Efter några timmar, när snitten börjar vika ut sig ställs formen i kall bakugn och gräddas vid 125 grader under ca 4-5 timmar. Låt brödet kallna i ugnen.
Brödet ska helst ligga i två dagar innan man börjar äta av det.
För att det ska fungera bäst ska brödet bakas före fullmåne, helst några dagar innan
lycka till!
-
Dags att kolla månen alltså ;D!
Sally