Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: annaco skrivet 07 jul-07 kl 14:07
-
Hej!
Är det någon som har ett bra recept på senap?
Den får gärna vara grov och ganska stark.
Tack på förhand!
Mvh Anna
-
Här är ett recept, men jag har inte provat det själv!
Mal bruna senapsfrön grovt i en kvarn eller i mortel. Tillsätt drygt hälften så mycket honung och späd sedan med grädde till något lösare än lagom konsistens, den tjocknar lite. Senapen blir mildare och fylligare ju äldre den blir.
-
Det finns ett recept i Handboken. Tror att det var det jag gjorde i julas. I så fall var det helt okej, kanske bara lite stark - jag gillar söt senap.
-
Inte grov, om man inte byter ut pulvret mot stötta senapsfrön, men här kommer min julsenap.
-5 dl Colmans senapspulver (= 2 burkar)
blandas med
-1,2 dl vetemjöl.
Tillsätt sedan
-4 dl kokande vatten
vispa samman så att den blir slät
tillsätt
-1½ dl honung
-1 tsk salt
-½dl wisky
Låt svalna och burka sedan.
Söt, god och stark
Det blir rätt mycket, jag gjorde tillräckligt för att ge bort 4 burkar förutom det jag själv använder.
Man kan med fördel blanda i lite vispad grädde vid serveringen om man tycker den är för stark, men då minskar hållbarheten.
-
Enklaste receptet är ca 1 dl bruna senapsfrön (eller hur mycket senap man nu vill ha), rulla med kanonkula i bunke och späd med lite vatten efter behov. När konsistensen är lagom lägg i en burk, förvara i kyl, ta fram efter ett par dagar och njut. Rensar näsan rejält. ;)
-
Inte grov, om man inte byter ut pulvret mot stötta senapsfrön, men här kommer min julsenap.
-5 dl Colmans senapspulver (= 2 burkar)
blandas med
-1,2 dl vetemjöl.
Tillsätt sedan
-4 dl kokande vatten
vispa samman så att den blir slät
tillsätt
-1½ dl honung
-1 tsk salt
-½dl wisky
Låt svalna och burka sedan.
Söt, god och stark
Det blir rätt mycket, jag gjorde tillräckligt för att ge bort 4 burkar förutom det jag själv använder.
Man kan med fördel blanda i lite vispad grädde vid serveringen om man tycker den är för stark, men då minskar hållbarheten.
Ungefär hur länge håller sig denna senap om man inte har grädde i?
-
Det undrar jag också, hållbarheten alltså.
God som attan är den :)
-
Vet inte, jag gör en ny sats varje jul och då har den gamla satsen börjat torka och se lite "använd" ut. Men annars gissar jag att hållbarheten är rätt obegränsad om man bara lagrar den rätt och inte slår hela satsen i en stor burk som man sedan håller på och "sölar" i, som jag :-[.
Går säkert att förvara i frysen också.
-
God blev den och stark som attan :)
-
I min familj är det traditionsenlig senapsmalning dagarna innan jul med klot och skål. Allt vi använder är bruna senapsfrön, vatten och salt. Man måste vara försiktig med vattnet eller helt enkelt se till att man har så mycket frön att man kan fylla på... Ett tips om man maler med kula är att inte ha en för stor mängd i skålen åt gången för då kan det bli väldigt tungt och ta onödigt lång tid. Med i receptet kommer en del tårar och svettpärlor som säkert gör sitt till smaken! ;)
Senapen förvarar vi oftast i rena och kokta barnmatsburkar. Ett alternativ är att blanda i vispad grädde men det bör bara göras en stund innan den ska ätas om man vill ha en lite längre hållbarhet. Har man ingen kula att mala med kan man köra med mixer eller matberedare.