Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: trillingen skrivet 06 jul-07 kl 22:50
-
Hej.
Jag och sambo kom in på te, och jag frågade honom om han inte tyckte vi skulle prova det.
Nej tyckte han, fast jag blev så otroligt sugen ändå!
Hur gör ni och kan man få det sådär riktigt gott och smakrikt!
-
Enligt en kinesiska på mitt jobb går det inte att odla tebuske hemma i Sveriga, vilket ju är synd. Av henne fick jag lite färskt te från kina och det var, för en anhängare av tereligionen, himlagott!!! *blundar och jublar...
Dock kan man ju göra sitt eget örtte av olika örter, speciellt gott av mynta, som även går att köpa torkad i orientaliska butiker billigt.
Jag blandar oxå till kryddteer med kryddor jag köper i sådana butiker, tex. kanel, kardemumma, ingefära, ginseng, lakritsrot etc etc.
Bara att börja sniffa sig till den godaste blandningen!
Kinesiskt råd: Värm vatten till 70 grader innan du slår på det över teet och låt dra ;D
-
Smaksättning och blandning av eget te fungerar däremot.
Dvs köp vanlig svart te och blanda med svartvinbärsblad och aromer efter tycke. Det blir rätt mycket experimenterande innan det blir riktigt bra. Men de är rätt kul!
Nässelte och granskottste och liknande är väl helsvenska alternativa 'te', men inget som jag har erfarenhet av.
-
De är goda!
/En som gjort te av det mesta :-[
-
Jag brukar samla blåbärsblad på våren, det blir ett gott te. Bara att låta bladen torka och sedan förvara i burk med lock. Detta teet är svagt blodsockersänkande. Hjälper dessutom vid öindriga inflammationer i svalg, mage, tarm, urinblåsa och njurar.
Förkylningste: häll ca 2 dl kokande vatten över 1 tsk anisfrön, låt dra i 10 min med lock över. Slem-och kramplösande mot hosta och luftrörsbesvär, samt gynnar matsmältningen.
-
Hej.
Jag och sambo kom in på te, och jag frågade honom om han inte tyckte vi skulle prova det.
Nej tyckte han, fast jag blev så otroligt sugen ändå!
Hur gör ni och kan man få det sådär riktigt gott och smakrikt!
jag plockar hallonblad,vinbärsblad,jordgubbsblad mm och torkar.
även blommor går att använda.
skaffa gärna vegetariska kokboken, där finns massa tips!!
-
Citronmelissblad torkas mörkt och svalt och blanda runt flera gånger /dag eller klipp av stänglarna med blad och bunta med gummisnodd i miniknippen (gummisnodd för att stängeln krymper) När bladen är snustorra behöver man inte smula ner dem utan kan med fördel lägga dem direkt i en glasburk...Detta te blir gulgrönt till färgen i koppen när det dragit... ca10 blad brukar räcka till 1-2 muggar.
Jag tycker det blir godast och ser fräschast ut om man har i råsocker eller vanligt raffinerat vitt socker, för har man honung blir teet brunsvart i färgen och ser inte kul ut.
Citronmelliss kan man även lägga mellan plattfiskfiléer även om bladen är torra... eller som alternativ till gurk/apelsinvatten frys in blad av citronmeliss med vatten runt i iskuber. Som färska kan du även dekorera tårtor och bakverk. Denna växt ska vara lugnande och rogivande och dessutom smärtlindrande vid mensvärk... Den finns att köpa på liten kruka i vanliga affärer och om du planterar en sådan planta så snart du kommit hem kan den övervintra i många år, sprider sig lite lagom, väl värt att ha i blomkruka eller i blomsterlåda på balkong om man inte har friland eller rabatt...
Smultronblad kan man torka också men då går det åt så mycket mer/ mugg.
-
Tänkte testa att göra egna teer av svart vinbär, hallon och blåbär. Hur torkar man dessa bäst? Jag har ingen torkapparat e.dyl.
-
Lindblommor ger gott te också :)
-
Svartvinbärs bladen kan du torka i ugnen.Sen är det bara och krossa lite lätt ner koppen.
-
Jag läste någonstans att man i Finland har sålt te av mjölkört som "äkta kinesiskt te". Det upptäcktes när försäljningen visade sig överstiga importen...
-
Gottfrid: På vilken temperatur och hur länge? Jag är total nybörjare... vill veta allt! ;D
Övriga blad från hallon och blåbär, kan man torka dem i ugnen också eller hänger man upp dem i knippen som jag gjort med nässlorna... eller lägger ut dem på papper...??
-
Kommer inte ihåg hur jag bar mig åt,men jag la in löven i ugnen tills dom torkat till sig.Skulle tro att det räcker med en ca 100 gr. Höll på med mycket olika expriment då jag va yngre.Lika så humle.Tog tre st kottar i en kopp och hällde på hett vatten.Har en lugnande effekt som passar innan man lägger sig.Skulle ju naturligt testa och överdosera vilket gjorde teet bäskt och man vart snarare illamående .Kan rekommendera Erik & Sigvards recept som finns i bokform efter en dokumentär om två bröder som i ett torp i Skåne nånstans.
-
Tackar för tipsen! Ska passa mig för överdos alltså ;D