Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Erik F skrivet 04 jul-07 kl 09:37
-
I går gjorde vi slut på de sista bondbönorna. Vi fryser ner 50 påsar
varje höst. Sen äter vi bondbönssoppa en gång i veckan hela året.
Underbart gott, tröttnar aldrig på det.
Måste vara perfekt mat för alla alternativare.
Tycker Erik F
-
Hur fryser du bönorna ? Ska dom förvällas först ?
Har du nåt recept på din soppa ?
-
Här kommer recept.
Bönorna förvälles innan de fryses.
Bondbönssoppa (4-6 personer)
6-8 dl spritade bönor färska eller frysta, - 5 små morötter i tunna skivor
5 dl vatten - 2 buljongtäringar (kalv, kött el. höns)
kokas tillsammans i 20 min.
5 dl mjölk - salt - peppar - 1 msk smör - 2 msk vetemjöl - 2 msk persilja
Kokas ihop till sås och rörs försiktigt ner tillsammans med grönsakerna
Strö över persiljan
Tag en hårdmacka med ost till och NJUT!
-
Hur vet man när det är dags att skörda bondbönorna?
-
Hur vet man när det är dags att skörda bondbönorna?
Jag plockade in några häromdagen för att kolla, men det var alldeles för tidigt. De ska vara rejält stora och välmatade när de är klara, bönorna blir 1-2 cm stora. Augusti-september kan man ta in de flesta, men det beror ju lite på var du bor förstås.
Ska du torka dem till vinterförvaring kan de vara kvar på plantan tills skidorna börjar torka och svartna. Men tänker man äta dem färska kan man ju ta dem tidigare.
-
Blir soppan lika bra om man gör den vegetarisk?