Alternativ.nu

Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: Sally skrivet 02 jul-07 kl 22:42

Titel: röda vinbär
Skrivet av: Sally skrivet 02 jul-07 kl 22:42
Min röda vinbärsbuskar bär massor av bär i år. Saft och gele brukar det bli, men finns det nåt annat spännande man kan ha dem till? Ge mig inspiration, snälla!

Sally
Titel: Re:röda vinbär
Skrivet av: Edgar skrivet 02 jul-07 kl 22:51
Likör?

E
Titel: Re:röda vinbär
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 02 jul-07 kl 23:05
vinbärssylt på röda eller svarta är mums  ;D
Titel: Re:röda vinbär
Skrivet av: Jyden skrivet 05 jul-07 kl 14:34
Jeg fryser röda vinbär ned i portioner på 250 gram. Ved optøning i køleskabet blandes de med 50-100 gram sukker. Sukkeret trækker vand ud af bären til en rå syltetøj. Det tager 24 timer. Før servering røres atter. I Danmark hedder det ryste-ribs (ribs = röda vinbär). Rysteribs benyttes som lingonsylt til mad.

I bärtiden er det ikke nødvendigt at fryse bären ned først.

Jyden
Titel: Re:röda vinbär
Skrivet av: Månblomma skrivet 05 jul-07 kl 21:43
VIN!
Lätt och jättegott! Sen är det lite kul att kunna få bli lite lullig på egen dryck, laglig är den också...

Anna
Titel: Re:röda vinbär
Skrivet av: Sally skrivet 05 jul-07 kl 23:29
Tack alla- nu kan jag bli både smålullig och mätt ;D!

Sally
Titel: Re:röda vinbär
Skrivet av: Skågedalen skrivet 17 jul-07 kl 15:10
vinbärssylt på röda eller svarta är mums  ;D

Vi brukar göra vinbärssylt på Röda OCH svarta... det är Jättegott med den blandningen :D
Titel: Re:röda vinbär
Skrivet av: AnnaPanna skrivet 17 jul-07 kl 15:32
Jag gör alltid gele och saft, precis som du.
Men sedan gör jag väldigt många smulpajer också. Väldigt gott och syrligt. Hitta rätt nivå på sockret - så det passar er.
Gör gärna pajen lite knaprig med havregryn i och ta fram i kallaste vintern, väldigt gott!

Om du har mycket hallon är det gott att blanda i, då behövs mindre socker med...

/A
Titel: Re:röda vinbär
Skrivet av: Anso1971 skrivet 07 aug-07 kl 17:14
Färska röda vinbär med vaniljsås. Mums!
Titel: Re:röda vinbär
Skrivet av: Nettus skrivet 07 aug-07 kl 20:26
Baka en Tuppakaka.

75 g margarin
3 dl socker
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
1½ dl röda vinbär
flagad eller hackad mandel

Sätt ugnen på 200. Smörj och mjöla en rund kakform, ca 25 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Smält margarinet i en kastrull. Dra kastrullen från värmen och tillsätt sockret och äggen. Rör hastigt ihop till en slät smet. Tillsätt sist vetemjölet och rör åter smeten slät. Bre ut smeten jämnt i bakformen, strö över vinbären och sist mandeln. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20 – 25 min.