Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: linn. skrivet 19 jun-07 kl 11:09
-
Hejsan,
Jag är överkänslig mot socker och sötningsmedel men vill ändå laga/baka någon kul dessert till midsommarbordet. Någon som har några tips? Mindre mängder socker/sötningsmedel går an men gärna om någon vet något alternativ sätt att söta. I dagsläget undviker jag söta produkter och när jag måste söta något använder jag mig av fruktos eller råsocker som i alla fall känns lite nyttigare.
Tack tack!
//linn.
-
Jag är också överkänslig för framförallt raffineratt (vitt) socker och brukar använda råsocker till allt jag bakar. Det går åt lite mer och smaken blir inte lika intensiv men det är en vanesak. Jag har även gjort kanelbullar med honung och råsocker istället för vitt socker och det gick också bra.
-
Vem är inte överkänslig mot socker :-[ :-[
En enkel o supergod dessert, midsomrig dessutom är vispad grädde med kesella o färska bär!! (En gnutta vaniljsocker i gräddkesellan..)
-
Min mormor hade diabetes och kunde alltså inte äta sockriga saker. Därför brukade jag och min mamma baka petit-chouer som vi fyllde med frukt och bär. Själva petit-chouerna är helt osötade, luftiga små bröd som görs på vatten, smör och ägg. Supergott! De små bakelserna är så lätta och puffiga att man kan äta mååånga ;D. Extra fräscht blir det med en fyllning gjord på jordgubbar, lite rivet citron eller limeskal och en gnutta socker.
Skickar med receptet ifall någon vill ha :).
Till 15 stora eller 25 små petit-chouer
2 dl vatten
50 g smör
2 dl vetemjöl (gärna special)
3 ägg från lyckliga hönor
Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten och fett i en kastrull. Tillsätt lite mjöl i taget och rör riktigt ordentligt med ex. en träsked till smeten släpper från botten och kanter. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt ett ägg i taget under kraftig omrörning.
Spritsa eller klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper, välj själv vilken form de ska ha ;). Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. För de större kan 25 minuter vara lagom. De ska ha fått en fin färg och blivit lätta och höga. Låt kallna på galler.
Lägg i fyllning strax innan servering och njut :D!
-
Man kan också söta med stevia. Jag odlar egen stevia och plockar blad som jag torkar och maler till ett pulver. Det är mycket sött!
Banan använder jag att söta med i t ex naturell yoghurt, passar jättebra ihop med annan frukt/bär.
-
vrf inte bara ta bort allt socker o frsätta det med bär saft,det mesta blir saftigare o godare..
-
har gjort en kaka av pulpen,som blev över efter att jag gjorde saft o läsk på röda vinbär
http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=3;action=display;threadid=22989
lämpar sig för en sockersjuk oxå
2dl fruktpulp
1 banan
2msk fructos
blandas
sen blanda ihop följande
2ägg vispas
med 1dl fructos
1kopp kokos
några dl fiber-havregryn
en gnutta bakpulver
några msk mjukt bregott
bre ut smeten i en form
fruktmoset ovanpå
grädda på låg värme till klart
täck gärna över första ½timmen
ät med lite glass,eller varför inte med 10%youghurt
-
Om man inte har tillgång till Stevia och inte vill ha socker i baket (säg kladdkaka, sockerkaka) kan man byta ut vattnet mot äppeljuice då kanske? fast då kanske man. för volymens skull, måste ändra receptet för att sockret "faller bort".
Börjar bli sugen på att baka men testar just nu socker-fri kost..
/aino
-
kanske lite sent att svara på den här tråden nu ett halvår efter midsommar, men ändå :)
jag var på ett eritrianskt bröllop och där serverades små, trekantiga, inbakade "bakelser". jag tror de använde samma deg som i wienerbröd för de var som i massa papperstunna lager. i mitten hade de en ganska osöt men väldigt smakrik vaniljsås.
detta är jättegott och man äter massor för det blir aldrig för sött (fast det är ju ganska fett :) ). jag antar att man bakar dem på samma sätt som wienerbröd, och man kan ju använda nåt lättsötat eller helt osötat som fyllning.