Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: bondelinda skrivet 15 jun-07 kl 09:59

Titel: Grönkål
Skrivet av: bondelinda skrivet 15 jun-07 kl 09:59
Nu börjar plantorna bli så stora att det går att plocka lite blad här och där ;D

Men några bra recept? Och kan man lagra, frysa in?
Titel: Re:Grönkål
Skrivet av: sivan48 skrivet 15 jun-07 kl 11:05
Gud så gott!!!Denna underbara,vitamin/mineral-rika grönsak som nästan bara äts som soppa...lärde mej äta den när jag bodde i Holland...Boerekool met worst,är lika vanligt som ärtsoppa hos oss...typisk vintermat.
Man klipper,(eller skär) kålen -utan mitt-nerven-ganska fint, o kokar den till är klar...blanda med färskpressad potatismos(s+p+smör) o blanda ihop...till brukar man äta en rökt korv(hittade en liknande på Willys)men nåt annat går ju oxå bra...
Att bevara den går ju genom att strimla o förvälla,o sen frysa,eller möjligen att TORKA(rekommenderas,för då har du torkad grönkäl i många år !)
Sen kan du ju äta den i sallad,i soppa,igrytor av alla slag... ja experimentera!Mums!
Om du bara har lite grann,blanda den då i en sallad,kanske med nån citrus, o nötter...
Titel: Re:Grönkål
Skrivet av: evasiri skrivet 20 jul-07 kl 08:42
Hej!
Du kan göra lasagne av den.Jag brukar hacka den fint och blanda den i salladen.Det går bra att göra stuvning av den.Om du har en mixer kan du göra en uppfriskande, stärkande dryck av den. Blanda ut den med vatten om du tycker att den är för stark.
Evasiri
Titel: Re:Grönkål
Skrivet av: evasiri skrivet 20 jul-07 kl 08:47
Jag glömde det här med förvaring.Det går bra att förvälla den och sedan frysa ner den. Den är frosttålig och kan stå ute hela vintern och du kan skörda den eftersom.
E
Titel: Re:Grönkål
Skrivet av: rebec skrivet 08 aug-07 kl 00:27
Ett bra recept med grönkål en slags rotfruktsgratäng - jag gjorde den första gången får några år sedan till det vegetariska julbordet (och som sedan dess är ett stående inslag på detsamma - en favorit!), men som funkar lika bra oavsett årstid/högtid (och definitivt även till vardags).

På ett ungefär såhär (det ursprungliga receptet kom, om jag minns rätt, från Arla, av alla... men, det är som sagt super och är fullt modifierbart, även åt vegan-hållet, så att säga - dock gör en ost med lite mer "karaktär" att det blir väldigt gott..):

- Skala och skiva (eller skär i stavar) potatis, kålrot och ev. morot (och/eller andra rotfrukter efter tycke och smak). Koka lätt (några minuter räcker) i lättsaltat vatten.
- Lägg ovanstående i en smord, ugnsfast form. Rensa grönkålen och lägg över rotsakerna. Häll över en burk (lätt)crémefraiche (el. alternativ), salta och peppra, rör litegrann så att cremefraichen når ner i botten. Strö över hackade hasselnötskärnor och strö till sist över riven Västerbottenost (eller annan ost med lite mer smak. Eller ost-alternativ som t ex soja-ost om så föredras).
- Sedan är det bara att köra in i ugnen (200 grader på't ungefär..) och låta få fin färg!
Titel: Re:Grönkål
Skrivet av: mistel skrivet 08 aug-07 kl 00:30
Grönkål hör till de få grönsaker som faktiskt funkar att frysa rå så man måste inte förvälla, rå grönkål tar dock större plats än förvälld.

Grönkålspaj är gott.
Titel: Re:Grönkål
Skrivet av: Rafiki skrivet 24 sep-07 kl 10:39
Förutom att grönkålen kan stå kvar under vintern för bladskörd eftersom, så kommer den att producera en massa blomskott till våren (den är ju tvååriga). Dessa skott är supergoda! Bra dessutom med saker som kommer på våren när man längtar efter egna färska grönsaker. Vi lärde oss detta av en person som själv just odlar grönkål för skottens skull.
Titel: Re:Grönkål
Skrivet av: signe skrivet 02 okt-07 kl 17:03
Min grönkål har tyvärr aldrig överlevt vintern men jag bor ju längre norrut. Att torka grönkål går bra och det är lätt att smula ner några nävar i bröd, soppor, såser m.m.