Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: grannäsarn skrivet 17 sep-04 kl 18:57
-
Har sett att tillgången på rönnbär ser ut att bli mer än skaplig i år. Enligt uppgift blir rönnbärsgelén bättre om bären är "frostnupna", något som kan åstadkommas genom att ge dem ett dygns vistelse i frysen. Min fråga är: Om man nu har plockat så mycket rönnbär, att man inte hinner ta dem tillvara inom något dygn, försämras egenskaperna vid längre tid (veckor, månader) i frysen?
-
Det finns en bok som heter Sylt och Marmelad av Jan Hedh som är superbra. Han har recept på allt som kan syltas och saftas. T.o.m Mjölk!! Han gillar inte E-nummer så alla recept är gedigna och bra presenterade. Han skriver om detta med frostnupna rönnbär och enligt honom gör frysen samma tjänst som en frostnatt! Skaffa boken, där finns en stor kunskapskatt dokumenterad( inkl. mycket fakta). Jag har gjort saft enligt ett recept ur bokenoch då man ställer saftgrytan i ugnen och det blev jättebra!! Gelé gör man med varmt socker t.ex. //Marianne