Alternativ.nu
		Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: von tratt skrivet 06 sep-25 kl 10:54
		
			
			- 
				Säkert bekant för många, nytt för mig. Det en smula komplicerat... (Varifrån ska man köpa hårdosten?)
 
 https://www.wwf.se/konsumentguider/kottguiden/ (https://www.wwf.se/konsumentguider/kottguiden/)
 
 Alltså OK och mindre OK länder och märkningar enligt WHO (och SLU) - hållbarhet.
- 
				Fint med dessa guider, men denna var en smula rörig.
 
 Hårdosten ska alltså vara svensk och dessutom antingen KRAV märkt eller märkt med EU-ekologiskt
 saxat från guiden:
 "märkt med KRAV"
 "märkt med EU-ekologiskt, från Sverige"
- 
				Dock drogs jag med en definition av hårdost från skolåldern, då det betydde typ parmesan.
 
 Intressant hur som helst att Krav överlag håller stilen!
 
 Edit: den definitionen tycks inte ha varit allmän, till min överraskning! Jag fick lära mig att "mjukost" heter smältost, vanlig smörgåsost är mjukost och som sagt hårdost ~ hard cheese.
- 
				Dock drogs jag med en definition av hårdost från skolåldern, då det betydde typ parmesan.
 
 Edit: den definitionen tycks inte ha varit allmän, till min överraskning! Jag fick lära mig att "mjukost" heter smältost, vanlig smörgåsost är mjukost och som sagt hårdost ~ hard cheese.
 
 
 aha! alltid räknat allt hyvelbart/rivbart som hårdost. spännande när språket lever sitt eget liv :) är det en regional definition tro?