Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Be skrivet 15 aug-25 kl 18:48
-
Har länget velat göra vin av svarta vinbär och har nu, tror jag, tillräckligt med råvara. Finns en massa recept på nätet förstås, men skulle gärna hitta ett som någon kan gå i god för. Så förslag? Tänker mig svarta vinbär och aronia för att få balans mellan syra, sötma och tanniner. Men är öppen för bra förslag!
-
Har inget recept, men skulle också gärna prova. Vi har fått sätta nya svartvinbärsbuskar så det lär ta ett tag innan vi får tillräckligt med bär och kan prova.
-
I början av 1900-talet förekom vintillverkning av en blandning av vinbär och krusbär.
Men vin av surkörsbär får en högre kvalité.
-
Har druckit en väns körsbärsvin som varit mycket gott, lite som ett efterrättsvin (dvs relativt sött). Tror överlag det är lättare att göra söta viner eftersom de andra smakerna då inte framträder lika tydligt, men föredrar själv lite torrare vin så försöker få till sådana som ändå ska vara genuint goda.
Har en sats vinbärsvin på gång. Uppskattningsvis 3 delar svarta vinbär, en del aronia och en bråkdel mixade röda bär (röda vinbär, hallon och lingon). Vinet är ännu mycket 'rått' och har en skarp smak (sådär som svartvinsbärssaft har när man har ont i halsen, fast utan sötman som gör den lite mjukare). Rekommendationen var tydligen att vinbärsvin ska lagras minst ett år, gärna längre.
Men redan nu verkar vinet ändå väldigt lovande, eller är åtminstone i min smak :). Lite som ett billigt rödvin - låter kanske inte så bra men är tvärtom ett mycket gott omdöme, dvs man känner redan nu potentialen. Om skärpan minskar, tror jag det kommer att bli riktigt bra.