Alternativ.nu

Bygga & Bo => Övrigt om bygga & bo => Ämnet startat av: Wairam66 skrivet 17 maj-25 kl 15:28

Titel: Försäkring/sopor/el på mitt blivande torp
Skrivet av: Wairam66 skrivet 17 maj-25 kl 15:28
Det ser ut som om jag ska bli torpägare om någon vecka  Yess och nu hopar sig frågorna...
Tanken är att jag ska bo i torpet från maj till sen höst/tidig vinter. Övrig tid kommer jag att tillbringa i södra europa boendes i min husbil.
Jag är idag skriven på kommunen då jag kör samma upplägg som ovan fast jag bor i min husbil året runt och alltså inte har någon fast adress där jag har min huvudsakliga vila.
Jag har förstått, efter ihärdigt googlande att jag kan va folkbokförd på mitt torp men kalla det för fritidshus då min huvudsakliga vila utslaget på ett år kommer vara där.
Jag tänker att jag inte ska ha en fritidshusförsäkring utan en vanlig hemförsäkring ändå. Eller?  ???
Torpet har el, mulltoa (inget avlopp) och rinnande vatten in i köket (någon slags samfällighet). Jag tänker mig också att jag ska komma undan med fritidshusabonnemang på avfall (maj-sept) och godkänd varmkompost så att tömning sker endast av restavfall.
Elen kan man väl också stänga av tillfälligt? Tänker att jag ska kallställa huset innan jag beger mig. Uppvärmningen när jag är i torpet kommer ske med de rörspisar som finns, en i rummet, en i sovrummet och järnspis i köket.
Finns det någon här på Alternativ med liknande upplägg som kan ge lite tips och råd på vägen?  ;D
Titel: SV: Försäkring/sopor/el på mitt blivande torp
Skrivet av: torbjorn skrivet 17 maj-25 kl 19:36
Ta inte för givet att samma lösningar blir mest fördelaktiga överallt.

När det gäller att komma undan fasta avgifter till elnätbolaget för att stänga av el delar om året, så är reglerna mycket olika beroende på vilket nätbolag det är. På en del håll är avgiften för återinkoppling så dyr att det inte lönar sig att stänga av strömmen för ett halvår.

Avgifterna för sophämtning och under vilka förhållanden fritidshusabonnemang är tillåtet, kan variera mycket mellan olika kommuner. Där får man läsa på hos aktuell kommuns avfallsbolag för att få klar för sig vad som gäller.

Hemförsäkringen täcker vanligen bara lösöre, en sådan försäkring har man om man inte äger sin bostad utan bor i hyreslägenhet.  För ett eget hus brukar försäkringen kallas villaförsäkring eller fritidshusförsäkring. Detaljerna kan variera mellan olika försäkringsbolag så även där måste man läsa det finstilta.

En del kommuner kräver att man har en godkänd avloppslösning om det överhuvudtaget finns rinnande vatten indraget, andra gör inte det. På vissa håll kan det variera beroende på läget inom kommunen (känslig natur eller skyddsområden i närheten, detaljplan eller inte osv).