Alternativ.nu
Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: silverjuggler skrivet 19 apr-25 kl 07:33
-
Glad påsk!
Känns som att det var mer än 10 år sedan den senaste tråden om vad en kan ta betalt för ägg...
Jag tänker på den enklare försäljningen, vid stallet, på marknad eller dörr till dörr.
Legendariska odlarna Harald o Sonja Speer på Uppmälby i Sörmland (Demeter-godkända) tog typ 8 kr/st i höstas.
Jag tog samma pris nu av en granne. Vi bor ganska urbant.
Det är lite olika storlekar.
Vi har bara ett dussin höns.
Häpp!
-
Glad påsk!
Känns som att det var mer än 10 år sedan den senaste tråden om vad en kan ta betalt för ägg...
Jag tänker på den enklare försäljningen, vid stallet, på marknad eller dörr till dörr.
Legendariska odlarna Harald o Sonja Speer på Uppmälby i Sörmland (Demeter-godkända) tog typ 8 kr/st i höstas.
Jag tog samma pris nu av en granne. Vi bor ganska urbant.
Det är lite olika storlekar.
Vi har bara ett dussin höns.
Häpp!
Med den prisnivån behöver kanske inte hobbyhönshållning (med inköpt foder?) uppvisa röda siffror i bokföringen precis varje månad;)
-
Vi ser ju hur prisbilden på ved varierar kraftigt beroende på alla möjliga faktorer, så det är väl samma grej med äggen.
3-4 kr ägget i affären nu om jag drar mig till minnes de senaste priserna jag sett. Frun tar 2 kr ägget för överskott när det finns, men det är ju av närmsta grannarna och hon tog det även för några år sedan då ägg gick att köpa i affären för 2 kr styck. Vi bor ju heller inte urbant, och ger inga överpriser om vi köper något av grannarna. Lite av skogsbygdens inre marknad.
-
Bra idé med äggprisuppdatering!
Har också liten flock. Har själv ingen lust att sälja under 6 sek.
Grannarna tar 5/st, (de har liten flock, konventionella pellets från granngården, frigående).
Bor på landsbygden, dock MKT sommar-gäster.
Eko-ägg i butik på Gotland kostar runt 4- 4,50 sek.
Tror producenterna i rekoringen Visby också tar ca 4/st, lite blandat med hönstraktor, hobbyflockar och konventionell eko-produktion i rekoringen.
Blir att jag undviker att sälja p.g.a. orkar inte jiddra om ett äggs värde. Då använder jag hellre äggen mer själv, eller har i lager om någon blir ruv-sugen..
Har frigående höns som får leva på i sin takt med naturligt ruvande och utan värp-stress-faktorer, som får vara i livet länge även efter 2 år då produktionen gått ner (några blir mat till oss) är inte dyra per se, men gör var ägg till en stor investering i tid och energi och pengar.
Ekologiskt, närodlat foder i form av div. spannmål och linser, väl omhändertagna (daglig städning, uppsikt över klor, fjädrar etc, träckprov vid behov), visst svinn till hök och räv, ja allt tickar på...
Men man har ett trevligt liv i symbios med djur vars ägg och kött smakar gott och som jag kan äta med gott samvete.
Så tack silverjuggler för reality-checken, 8 sek är faktiskt ett helt rimligt pris!
Är nu mkt motiverad till att sätta ett mer rimligt pris (högre) på ev överskott i vår/sommar!
-
Ett svar från andra hållet, konsumentens.
Bor på landet, har folk med höns omkring mig. I affären kan jag köpa EKO-ägg för 5 kr/st. Då har hönseriet fått sitt, leverantörskedjan fått sitt, handlaren fått sitt och staten fått sitt. Å ena sidan är det värt att ha hönshållare i sin närhet, det gör att jag kan betala dem lite extra. Å andra sidan slipper de som säljer direkt till mig både leverantörskedjans påslag och handlarens påslag - alltså borde deras ägg vara billigare än de i affären.
Ägge i affären kommer från anläggningar med god kontroll på kvalitén och jag vågar äta rå äggula från de äggen. Nån tjomme som låter hönsen springa fritt och dra på sig salmonella från vildfåglar - då litar inte jag lika mycket på äggen.
Slår jag ihop de olika synsäten är jag beredd att betala samma som i affären men avrundat uppåt till hela kronor.
-
Ja, det är mycket man kan/ska ta med i beräkningen. När man har självförsörjningshöns så ökar ju livskvaliteten något enormt för hönsen (i normalfallet) men det är en del annat vi är sämre på jämfört med de som kör enligt boken med allt vad det innebär. Så om vi skulle ta höga priser för våra ägg så skulle vi vara tvungna att verkligen trycka på hönsens perspektiv, och så att vi har udda färger på äggen. Att vi har en så liten produktion att den är olönsam om vi inte höjer till 30 kronor ägget är ingen ursäkt, för vi har inte hönsen för att sälja äggen. Och har någon köpt ett ägg som de blir sjuka av så lär det bli en helt annan visa om det var en stadsbo som trodde han/hon köpte ett lyxägg från en i alla avseenden bättre produktion än om det är grannen som själv har haft höns på samma premisser som vi.
-
Härom året hade vi äggbrist i Sverige lagom till påsken.
Orsaken var en massiv utslaktning på grund av utbrott av salmonella i de stora och välkontrollerade hönserierna.
I stora hönserier är det vanligt med döda höns genom att flockarna är så stora. Sjuka höns blir kanske inte upptäckta i mängden.
Ekologiska höns får man hålla i flock med upp till 3000 djur. Vanliga höns är 10 000 per flock normalt. Inte så lätt att överblicka.
Självhushållaren däremot reagerar direkt om någon individ börjar se konstig ut med diarré.
Därför tror jag att en noggrann och ansvarsfull person med hobbyhöns är säkrare att köpa ägg från.
Resultaten från kontrollerna hinner inte alltid bli klara innan livsmedlen når butiken utan det sker återkallelser när kunden redan hunnit både handla och äta.
De stora äggleverantörerna har mycket billigare produktion än den lilla hönsägaren där ingenting sker automatiserat och rationellt.
Det är ju för att hålla ner kostnaderna som vi fått våra "djurfabriker".
Grannens ägg är färska - kanske värpta samma dag. Butiksäggen kan vara upp till två månader gamla. Hönseriet får lagra en månad och packeriet en månad till.
-
Jo, djurfabrikerna har definitivt gått för långt.
Men hade alla ägg som säljs producerats i små enheter som vår (2 grupper med ca 15 hönor i vardera), och med den kontakt med vilda fåglar de har, så skulle fler människor bli sjuka. Visserligen inga stora utbrott eftersom det endast vore några få som fick sina ägg från den drabbade besättningen, men fler helt klart. Och mörkertalet skulle också vara större. Vi, och de grannar som använder våra ägg, vet att det kan komma med ett ägg som inte är bra, och det ingår i hela konceptet. Men gemene man är så fjärmad från naturen att de inte har samma förståelse för det, de ser bara lyckliga hönor och tror att äggen inte kan påverkas negativt. Att äggen smakar bättre eller har gulare gula, det uppmärksammas, Men att det kan gå åt andra hållet också, det är nog inte så självklart. Jag ser bara på dottern som klagar på sin mammas äggkontroll när hon knäcker ett dåligt ägg i sockerkakssmeten... Men ungarna ska ju lära sig, hon kommer nog knäcka i en kopp bredvid.
-
Härom året hade vi äggbrist i Sverige lagom till påsken.
Orsaken var en massiv utslaktning på grund av utbrott av salmonella i de stora och välkontrollerade hönserierna.
I stora hönserier är det vanligt med döda höns genom att flockarna är så stora. Sjuka höns blir kanske inte upptäckta i mängden.
Ekologiska höns får man hålla i flock med upp till 3000 djur. Vanliga höns är 10 000 per flock normalt. Inte så lätt att överblicka.
Självhushållaren däremot reagerar direkt om någon individ börjar se konstig ut med diarré.
Därför tror jag att en noggrann och ansvarsfull person med hobbyhöns är säkrare att köpa ägg från.
Resultaten från kontrollerna hinner inte alltid bli klara innan livsmedlen når butiken utan det sker återkallelser när kunden redan hunnit både handla och äta.
De stora äggleverantörerna har mycket billigare produktion än den lilla hönsägaren där ingenting sker automatiserat och rationellt.
Det är ju för att hålla ner kostnaderna som vi fått våra "djurfabriker".
Grannens ägg är färska - kanske värpta samma dag. Butiksäggen kan vara upp till två månader gamla. Hönseriet får lagra en månad och packeriet en månad till.
Om de har äggen kvar hos dem i två månader borde de hinna återkalla eventuella dåliga ägg innan dem når konsumenten!
-
Nja, de FÅR lagra två månader, det betyder inte att de alltid blir lagrade så länge.
På köpesägg sägs det att bästföredatumet är två månader efter värpdatum, och det är sällan man ser ägg i butik som har mer än en månad kvar till bästföre.
-
Salmonellaproven tas var 15e vecka. Det hinner värpas mycket mellan provtillfällena.
Nu blir lyckligtvis de flesta människor inte så sjuka och tillfrisknar efter ett par dagar på muggen.
Det är klokt att alltid knäcka äggen i en kopp och ta sig en titt. En del hönsägg är lite svåra att lysa pga skalens tjocklek och färg.
-
Salmonellaproven tas var 15e vecka. Det hinner värpas mycket mellan provtillfällena.
Nu blir lyckligtvis de flesta människor inte så sjuka och tillfrisknar efter ett par dagar på muggen.
Det är klokt att alltid knäcka äggen i en kopp och ta sig en titt. En del hönsägg är lite svåra att lysa pga skalens tjocklek och färg.
Ser man salmonella? Hur ser det ut?
Har en bekant som håller koll på varningar från livsmedelsverket om salmonella, han låter alltid äggen stå tre veckor i kylen när han köpt så det hinner komma larm innan han äter dem.
-
På äggen ser du ingenting. Proven tas i hönsens avföring och skickas till lab.
Jag knäcker ägg till bakning för att kolla utseende och lukt.
Gamla ägg kan få den minst kräsmagade att gå i strejk.
Sverige är för övrigt snart enda land som bekämpar salmonella.
Salmonella dör vid 65 grader så kokta ägg med krämig gula och vändstekta är helt OK.
Bakverk blir också smittfria av värmen.
Dessutom blir de allra flesta människor inte speciellt sjuka så det finns ett stort mörkertal över smittan då bara de riktigt dåliga söker vård.
Du kan för övrigt hälsa din bekant att mesta salmonellasmittan har hittats i rucolasallad, importerade jordgubbar och kött.
Rekommendationen för frysta bär som importerats var för något år sedan att koka dem. Kladdig garnering på jordgubbstårtan...
-
Ok. Om de har anställda kontrollanter och om de tar prover var 15de vecka och om de har äggen kvar hos dem i ca 5 veckor från värp datum för att vara säker på innan de släpps ut till konsumenten och om det ändå upptäcks något i senare skede skulle de återkallar och kompenserar konsumenten. Och om svenska ägg industrin är det enda som bekämpar salmonella i hela världen kan det inte vara så himla dåligt.
Dessutom gynnar denna industrin landets ekonomi betydligt mer i form av arbetstillfällen, arbetsgivaravgifter, skatt och under leverantörer så som foder industrin transport, återförsäljare etc än någon tjomme som har hobby höns och matar sina fåglar med mer eller mindre exakt samma foder som industrin. Så hur kan äggen från hobby höns kosta många gånger högre?
-
Dessutom gynnar denna industrin landets ekonomi betydligt mer i form av arbetstillfällen, arbetsgivaravgifter, skatt och under leverantörer så som foder industrin transport, återförsäljare etc än någon tjomme som har hobby höns och matar sina fåglar med mer eller mindre exakt samma foder som industrin. Så hur kan äggen från hobby höns kosta många gånger högre?
Den som har hobbyhöns betalar allt hönorna behöver med färdigskattade pengar, och köper så små kvantiteter så att priset blir högre än det stordriften ger. Men framför allt så skall kostnaderna täckas av avkastningen från kanske 20 höns istället för 20 000 höns. Och det är skillnad på hur mycket ägg en fabrikshöna producerar per levd tid och förtärt foder än vad en hobbyhöna kommer undan med.
Så vill man äta ägg från hönor som har ett drägligt liv så kan man säga att man betalar för det. Jag tycker för min del att jag vill ha lite fler höns än vad den egna familjen klarar att äta ägg ifrån under hönornas bra månader, och då kan lika gärna grannarna få köpa billiga ägg när vi har fler än vi behöver. Vi har ju höns för att vi trivs med det, och inte gillar den stordrift som de flesta köpeäggen kommer ifrån, inte för att tjäna pengar.
-
Den som har hobbyhöns betalar allt hönorna behöver med färdigskattade pengar,
Varför då? Har man en lantbruksfastighet och säljer ägg tar man väl upp alla hönsens intäkter och kostnader i deklarationen även om man bara har 20 höns
-
Ägare av hobbyhöns har det just som hobby och försörjer sig på andra sätt. Du behöver inte heller betala skatt på en hobby som går med förlust vilket hobbyhönsen med största sannolikhet kommer att göra.
Kvar står frågan om det egna samvetet. Vill du betala mera för ägg värpta av ett litet gäng frigående hobbyhöns än för äggen från höns som levt sitt korta liv i grupper från 3000 (ekologiska ägg) upp till mångdubbelt flera i vanlig äggproduktion. Det är alltid konsumentens val som styr produktionen. En vara som ingen vill köpa har ingen butik råd att ha på hyllan speciellt länge. Det syns på andra områden i samhället. Helt utanför ämnet om ägg så hoppas jag att Marabou tappar marknadsandelar både för sin produktion i ett ovänligt sinnat land österut och sin krympflation. De kan behålla sina chokladägg och övriga produkter också.
-
Ägare av hobbyhöns har det just som hobby och försörjer sig på andra sätt. Du behöver inte heller betala skatt på en hobby som går med förlust vilket hobbyhönsen med största sannolikhet kommer att göra.
Hålls "hobbyhönsen" på en näringsfastighet( som en lantbruksfastighet brukar vara) lär det vara skattepliktigt likafullt.. håller man hönsen på en villatomt må de kunna räknas som skattefria hobbyhöns, (men bokföring lär ändå krävas om man säljer ägg)
Momsen på fodret lär vara avdragsgill om man håller höns i näringen, det borde innebära att hobbyhönsägaren får tillbaka moms årligen även om höns hållningen går back ekonomiskt.
-
Jag äter hellre upp hönsen än bokför dem.
-
Och där tar det drägliga höns livet förbipasserande wannabe lantis sponsrade genom att betala överpris för ägg slut.
-
Jag äter hellre upp hönsen än bokför dem.
Jag räknar bokföring som människoplågeri
-
Du måste ha över 300 höns innan en massa lagar och förordningar tar vid.
Att bo på en lantbruksfastighet hindrar dig inte från att tjäna lite skattefria pengar på en hobby. Du kan till och med hyra ut drängstugan för 40 000 per år skattefritt.
Ska du momsregistrera dig och skaffa F-skatt vill Skatteverket ha in lite uppgifter.
Verkar det som om du bara är ute efter momsavdrag och inte kommer att driva företaget med beskattningsbar vinst inom rimlig tid vill de inte veta av dig.
Sälj rena och färska ägg från några dussin hobbyhöns under den tid på året som de värper mer än du själv kan konsumera och sov gott utan samvetskval.
De som inte vill köpa äggen är ju inte tvungna. De kan köpa sin låda på ICA eller COOP och få medlemspoäng på köpet.
-
Du måste ha över 300 höns innan en massa lagar och förordningar tar vid.
Att bo på en lantbruksfastighet hindrar dig inte från att tjäna lite skattefria pengar på en hobby.
Bokföringen kommer du ändå inte ifrån om du vill följa reglerna.
-
Du måste vara minst enskild näringsidkare för att omfattas av bokföringslagen.
Privatpersoner som bedriver en hobby är inte näringsidkare.
De räknas som konsumenter utan skyldighet att bokföra, fakturera, redovisa moms och betala vinstskatt.
-
Du måste vara minst enskild näringsidkare för att omfattas av bokföringslagen.
Privatpersoner som bedriver en hobby är inte näringsidkare.
De räknas som konsumenter utan skyldighet att bokföra, fakturera, redovisa moms och betala vinstskatt.
Nu är det så att du redan från ditt första inlägg i tråden har gått en annan sväng gång på gång till och med mot ruccola. Tråden handlar inte om att sälja ägg på hobby nivå utan den handlar om priset på ägg om 8 spänn är ett rättvist pris eller inte? Om du tycker att det är ett rättvist pris får du motivera varför? Det är det det handlar om.
-
Som alltid handlar det om vad köparen vill betala och hur billigt säljaren har lust att sälja.
I USA där fågelinfluensan tagit livet av över 50 miljoner värphöns har det vita guldet som smugglas från Mexico gått från att vara knark till att bli ägg.
Rättvist kan aldrig användas som argument när det gäller prissättning. Producenten vill ha oftast tjäna mera och konsumenten vill betala mindre.
Man brukar prata om en smärtgräns. Bristvaror får också priset att skena.
På Coop kan man köpa ägg från 3 kr upp till närmare 6 kr. Vill någon betala mig 8 kr per ägg så inte mig emot.
Förmodligen försöker köparen pruta om de tycker det är för dyrt eller skiter helt enkelt i att köpa.
Ruccolan kom upp i svaret på "torpjens" fråga om salmonella.
-
Så är det ca 33 procent högre än marknadens dyraste ägg priset och köparen får inte heller någon garanti som på affären dessutom får köparen ofta ta ett par kilometers avstickare fram och tillbaka för att köpa äggen, ingen hänsyn verkar tas till det heller.
Saken är ju att självhushålls hönsen kan inte hållas på en sämre levnadsvillkor nivå än vad de normalt erbjuds av självhushållaren, oavsett om man väljer att sälja överskottet eller inte. Det är den normala nivån på självhushållnings sammanhang så varför tar ett överpris för det?
Fru själv är bäste dräng är ju ett gott exempel verkar som vill bara bli av med överskottet för en symbolisk summa utan att försöka mjölka någon eftersom deras höns uppenbarligen har samma levnadsstandard oavsett försäljningssiffror. Men skulle någon istället ta åtminstonde nästan samma högsta pris som på övriga marknaden kan möjligen fortfarande vara rättvist och allt annat är bara överpris och taskig mot köparen.
-
Du kan jämföra med Coop eller ICA och deras extrapriser. Tillämpar de överpriser och är taskiga mot köpare eller...
Den som ena veckan behöver köpa exempelvis Arlas Edamerost får betala 129 kr kilot för att några dar senare se samma ost till priset av 85 kr kilot.
Reser du i Siljanbygden under semestertider eller Vasaloppet kommer du att upptäcka stor skillnad i priset på allt från dagens rätt till övernattning jämfört med lågsäsong.
Vissa turistorter tillämpar dubbel prissättning och håller lägre pris till lokalbefolkningen. Rättvisa och pengar befinner sig på olika breddgrader.
-
Den som ena veckan behöver köpa exempelvis Arlas Edamerost får betala 129 kr kilot för att några dar senare se samma ost till priset av 85 kr kilot.
Arlas fyrkantostar kommer det regelbundet extrapriser på med några månaders mellanrum. När det väl blir en extraprisperiod, så kommer den ungefär samtidigt i alla butikskedjor. Ostarna håller ju sig länge, så man får handla så det räcker till nästa gång det är bra pris.
-
I USA där fågelinfluensan tagit livet av över 50 miljoner värphöns har det vita guldet som smugglas från Mexico gått från att vara knark till att bli ägg.
Var det fågelinfluensan som dödade av värphönsen i USA, eller var det sedvänjan att avliva hela besättningar – för "säkerhets" skull? Istället för att gallra sjuka individer, som normalt folk.
"Bäst vi avlivar hela beståndet på gården, så inte sjukdomen sprider sig och...dödar hela beståndet"?
För att nu hålla mig till ämnet så har jag tagit 50 kr för ett tolvpack så länge jag haft höns. Eller 30 för ett sexpack. Men säljer nästan uteslutande 12-p. En variabel prissättning således, som ligger i paritet med det övre prissegmentet i butik. Mer än så tycker jag inte att jag kan motivera, då andelen prinsessägg alltid är betydande.
-
Var det fågelinfluensan som dödade av värphönsen i USA, eller var det sedvänjan att avliva hela besättningar – för "säkerhets" skull? Istället för att gallra sjuka individer, som normalt folk.
"Bäst vi avlivar hela beståndet på gården, så inte sjukdomen sprider sig och...dödar hela beståndet"?
För att nu hålla mig till ämnet så har jag tagit 50 kr för ett tolvpack så länge jag haft höns. Eller 30 för ett sexpack. Men säljer nästan uteslutande 12-p. En variabel prissättning således, som ligger i paritet med det övre prissegmentet i butik. Mer än så tycker jag inte att jag kan motivera, då andelen prinsessägg alltid är betydande.
Får man in fågelinfluensa i besättningen så slaktar man ut alla.
Det är det absolut säkraste sättet att stoppa spridningen.
-
Det är problemet med att ha stordrift. Flockar på tiotusentals djur blir avlivade här i Sverige vid sjukdomsutbrott av salmonellan.
Snacka om att lägga alla ägg i en korg. Vår storskaliga djurhållning kommer inte att sluta väl. Sjukdomar muterar lättare bland många individer.
Sen får man ju i dessa tider tänka på oron i omvärlden. Då invasionen i Ukraina startade dog många lantbruksdjur då elen försvann. Fläktar och vattenförsörjning slogs ut.
-
Du kan jämföra med Coop eller ICA och deras extrapriser. Tillämpar de överpriser och är taskiga mot köpare eller...
Den som ena veckan behöver köpa exempelvis Arlas Edamerost får betala 129 kr kilot för att några dar senare se samma ost till priset av 85 kr kilot.
Reser du i Siljanbygden under semestertider eller Vasaloppet kommer du att upptäcka stor skillnad i priset på allt från dagens rätt till övernattning jämfört med lågsäsong.
Vissa turistorter tillämpar dubbel prissättning och håller lägre pris till lokalbefolkningen. Rättvisa och pengar befinner sig på olika breddgrader.
well! Det första är så att de levererar sina varor och tjänster året runt så de har en viss rätt att se till att det går runt för dem under hela året och kunna betala för sina anställda och under leverantörer oavsett hur det vänder på marknaden, medan självhushållar äggen finns bara under ljusa perioden på året så köparen måste ändå vända sig till industrin för att ha ägg åter runt. De äggen är också tvättade.
Köparen egentligen anstränger sig här för att få en annan känsla när det ändå är möjligt. Att utnyttja den "svagheten" hos köparen och tänka kaxig är ju inget vidare.
Kolla @Dha87 är ju också ett annat gott exempel, tar ett helt rättvist pris alltså halva priset än på TS, Dre och ditt pris.
-
Mina höns värper hela året. De nya kläcks under våren och startar sin värpning på hösten när de äldre börjar rugga och tar sin välbehövliga paus. Största produktionen sker förstås under våren i enlighet med naturen.
Vi har blivit lite bortskämda med att alltid kunna köpa allting oavsett säsong. Det är inte hållbart i längden att förvänta sig att alltid kunna äta det man är sugen på om man tänker på hur mycket utsläpp det orsakar.
När det gäller tvätt av ägg så ska det i mesta möjliga mån undvikas. De nyvärpta äggen har en skyddande hinna. Nyvärpta känns fuktiga. Den ska man inte skada för då förkortas hållbarheten avsevärt.
Det gäller alltså att se till att pullorna har det rent och snyggt. Man kan torka av med torr trasa men använd aldrig vatten. Butiksägg måste märkas med att de ät tvättade om så skett just för den kortare hållbarheten.
Prisvärt är väl köparens val. Jag ser fördel med många små aktörer även om stordrift är lönsammare i det korta perspektivet.
När det för några år sen var äggbrist till påsk på grund av ett utbrott av salmonella så hade de som brukade handla hos grannen ägg att sätta på bordet. Det hjälper inte hur mycket pengar du har i plånboken när hyllan i butiken är tom. Då kanske det är bättre att betala lite mera och veta att man har tillgång även i dåliga tider.
-
Säger du att du har ett överskott på ägg mellan november och februari som räcker till för att tillgodose efterfrågan hos hela din vår/sommar kundkrets?
Tvättade ägg som har ett par veckors bäst före datum som de säljer på butiken räcker ju. Det finns ju ingen anledning att ha en så himla lång hållbarhet nu för tiden. Jag känner faktiskt en person som vägrar att äta otvättade ägg av hygieniska skäl och enligt henne är det en hel del andra människor som också är så.
Hur många gånger har det hänt en landsomfattande ägg brist på affären under senaste 25 åren?
Dina skäl som du anger för att ta ett överpris eller rättfärdig göra ett överpris är ganska svagt. Om du själv läser alla dina inlägg igen skulle du också hålla med.
-
Min bekantskapskrets blir aldrig utan ägg. Vissa tider är tillgången lägre beroende på hönsen biologi och det har de accepterat. De föredrar även andra livsmedel i säsong och avstår vattniga importtomater framför solmogna.
Om du tar dig tid att läsa Livsmedelsverkets instruktioner så kommer du att se att äggtvätt i grunden är förbjudet eftersom bakterier typ salmonella och listeria kan tränga in då den skyddande hinnan försvinner.
Dock tvättas starkt nedsmutsade ägg för att så många som möjligt ska kunna tas tillvara som livsmedel. De förpackningarna måste märkas med "tvättade ägg". Denna text är alltså i grunden en varning och ska inte tolkas som högre kvalité. Sverige vägrar för övrigt importera klortvättade kycklingar från USA och de är ju verkligen rena.
Enligt Hasse och Tage var kärnkraftsolyckan i Harrisburg så osannolik att den troligtvis aldrig hänt. (Gamla ståuppare för er yngre). Lika osannolikt var gigantiska strömavbrottet i veckan och tsunamin i Thailand.
Enligt samma resonemang kommer vi aldrig att drabbas av tomma hyllor i butikerna. Tror inte om du frågat USAs befolkning för något år sen att de då hade trott att de skulle få betala flerdubbla priset för ägg som dessutom smugglats från Mexiko. Det är alltid kunden som avgör om de vill köpa en vara eller avstå. Om de gör det på grund av priset eller att kartongen saknar texten "tvättade ägg" måste var och en själv få avgöra.
-
Det finns troligen några tusen medlemmar på detta forum och utav de är gissningsvis ca ett par hundra som håller höns och utav de ett par hundra höns hållande medlemmar har kanske hälften tillräckligt nog överskott att sälja till övriga i form av grannar, folk som ständigt har vägarna förbi etc så är det ca högst några hundra människor i det lilla Sverige det handlar om. Och de få kronors skillnad gör inte heller någon skillnad hos det ena eller andra. Men det har med princip att göra.
Det är det handlar det om! Du pratar om allt annat från hela världen förutom det. Och du kommer troligtvis att fortsätta i samma linje så därför väljer jag att hoppa av här. Ha en fin söndag in the valleys!