Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: AMJ skrivet 17 jan-25 kl 13:41

Titel: Rödbetsjuice som tjocknat, vad har hänt?
Skrivet av: AMJ skrivet 17 jan-25 kl 13:41
Förra veckan gjorde jag rödbetsjuice i råsaftcentrifug, supergott!

Men sen har den legat i kylen sen i lördags (alltså 6 dagar) och konsistensen har ändrats, den luktar och smakar som innan, men den har liksom tjocknat.

Jag undrar om någon vet vad har hänt med den?

Antar att det bara är att slänga nu, men hur länge kan man ha råsaft i kylen sådär, funkar det att frysa eller kan man göra något annat för att den ska hålla längre?
Det är ju lite meckigt att skala och juica den, så kanske inte något man vill göra varje gång man vill ha rödbetsjuice! (eller morotsjuice med mera heller)


Titel: SV: Rödbetsjuice som tjocknat, vad har hänt?
Skrivet av: Be skrivet 17 jan-25 kl 17:38
När jag skulle syra riven rödbeta blev det nämligen precis så, att den började tjockna och blev slemmig. Inget fel på lukt och smak. Sen efter några månader var den "normal", dvs. ungefär som surkål i konsistens och känsla. Gissningsvis någon (förhoppningsvis ofarlig) bakterie som kanske brukar trivas på just rödbeta. Kanske går det att pastörisera juicen för att förebygga?
Titel: SV: Rödbetsjuice som tjocknat, vad har hänt?
Skrivet av: wazi skrivet 17 jan-25 kl 18:00
rödbetor innehåller pectin. Helt naturligt att det tjocknar när det möter syra efter det rivas eller centrifugeras.
Titel: SV: Rödbetsjuice som tjocknat, vad har hänt?
Skrivet av: wazi skrivet 17 jan-25 kl 18:23
När jag skulle syra riven rödbeta blev det nämligen precis så, att den började tjockna och blev slemmig. Inget fel på lukt och smak. Sen efter några månader var den "normal", dvs. ungefär som surkål i konsistens och känsla. Gissningsvis någon (förhoppningsvis ofarlig) bakterie som kanske brukar trivas på just rödbeta. Kanske går det att pastörisera juicen för att förebygga?

pastörisera inte varor som ska syras, eller har syras, det dödar mjölksyra och andra nyttiga bakterier direkt.

Citerat av Annelies Schöneck: "Mjölksyre Jäsning Av Grönsaker"

- "Syrar man enbart rödbetor, bildas det lätt en tjock, dimmig saft, som är mycket aromatisk och utomordentligt välsmakande. En sådan inläggning är njutbart redan efter några veckor. Tyvärr är hållbarheten begränsad. Därför är det klokt att inte lägga in för stora mängder rödbetor åt gången. Bländande med vitkål, lök, och ev äpple ger det däremot en hållbar inläggning"- 
Titel: SV: Rödbetsjuice som tjocknat, vad har hänt?
Skrivet av: AMJ skrivet 17 jan-25 kl 22:38
rödbetor innehåller pectin. Helt naturligt att det tjocknar när det möter syra efter det rivas eller centrifugeras.

Nu förstår inte jag riktigt  :laugh: Menar du syre? Jag har inte gjort något annat med saften än att hälla den i flaska och lagt i kylen...  Eller blir den syrad automatiskt? (jag vet inte hur man syrar grönsaker heller!)


Är den då ofarlig att dricka ändå?

Titel: SV: Rödbetsjuice som tjocknat, vad har hänt?
Skrivet av: torbjorn skrivet 17 jan-25 kl 23:01
Alla sylter, marmelader mm som tjocknar "naturligt", gör det pga pektin. Och pektinhalten kan variera i en och samma sorts bär/frukt/grönsak beroende på mognadsgrad, växtförhållanden mm.
Ett bra exempel är att lingonsylt som kokas av bär plockade i början av säsongen när de just så pass har mognat, blir tjockare än sylt av senare plockade bär. Och gör man lingondricka av tidigt plockade lingon, händer det ibland att det blir gelé av den. Men det är inget farligt.

Lågt pH-värde, alltså sur miljö, får pektinet att tjockna mer än annars. Exempelvis kan man tillsätta citronsaft, som har lågt pH pga innehållet av citronsyra, till sylt som annars riskerar bli för blaskig. Och kokar man av någon växtdel som naturligt är sur, så kommer ju sakerna att tjockna ändå.
Titel: SV: Rödbetsjuice som tjocknat, vad har hänt?
Skrivet av: wazi skrivet 18 jan-25 kl 01:04

Nu förstår inte jag riktigt  :laugh: Menar du syre? Jag har inte gjort något annat med saften än att hälla den i flaska och lagt i kylen...  Eller blir den syrad automatiskt? (jag vet inte hur man syrar grönsaker heller!)


Är den då ofarlig att dricka ändå?

Visst, syre....luften.
Helt ofarligt, nyttiga även.
Att syra ska alla vet om!

https://hiddeningrains.se/wp-content/uploads/2020/11/annelie-schoneck_mjolksyrning_bok.pdf
Titel: SV: Rödbetsjuice som tjocknat, vad har hänt?
Skrivet av: Be skrivet 18 jan-25 kl 10:45
pastörisera inte varor som ska syras, eller har syras, det dödar mjölksyra och andra nyttiga bakterier direkt.

Nej, men frågeställaren ville ju ha juice som håller mer än några dagar i kylen och då föreslog jag att testa pastörisering.

Alla sylter, marmelader mm som tjocknar "naturligt", gör det pga pektin. Och pektinhalten kan variera i en och samma sorts bär/frukt/grönsak beroende på mognadsgrad, växtförhållanden mm.
Ett bra exempel är att lingonsylt som kokas av bär plockade i början av säsongen när de just så pass har mognat, blir tjockare än sylt av senare plockade bär. Och gör man lingondricka av tidigt plockade lingon, händer det ibland att det blir gelé av den. Men det är inget farligt.

Lågt pH-värde, alltså sur miljö, får pektinet att tjockna mer än annars. Exempelvis kan man tillsätta citronsaft, som har lågt pH pga innehållet av citronsyra, till sylt som annars riskerar bli för blaskig. Och kokar man av någon växtdel som naturligt är sur, så kommer ju sakerna att tjockna ändå.

Innehåller rödbeta faktiskt sådana mängder pektin? Även kål borde innehålla pektin men har aldrig råkat på att t.ex. en sats vitkål skulle tjockna på samma sätt som när jag syrade rödbetor.