Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Margita Uggla skrivet 23 sep-24 kl 13:19
-
Hej!
Jag gör en del råsaft av frukt och rotsaker och drygar ut grytor, soppor o dyl med pressmassan. Nån som vet nåt om näringsinnehållet i pressmassa? Är det "bara" fibrer?
Margita
-
Det finns ju normalt en hel del nyttigt i skal. Äppelpressmassa går i Sverige, enligt uppgift, till djurfoder - inte kompost. Detsamma gäller betfor.
Min amatörslutsats är att pressresterna kan förmodas vara väl värda att äta upp. Det är mycket fiber, dock av gynnsam sort, men även tex protein, mineraler och antioxidanter.
-
Om man kan tänka sig att läsa på engelska kan man söka på "Apple Pomace" och får då bland annat upp en massa vetenskapliga artiklar och detaljerade tabeller på näringsinnehåll.
Här finns en tabell:
https://www.feedtables.com/content/apple-pomace-dried (https://www.feedtables.com/content/apple-pomace-dried)
och på svenska:
https://stud.epsilon.slu.se/2051/1/jonsson_e_101201.pdf (https://stud.epsilon.slu.se/2051/1/jonsson_e_101201.pdf)
-
Tack för synpunkter och tips!