Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Ingrid Swedenborg skrivet 19 aug-24 kl 11:51
-
Har fått en otrolig skörd av zucchini i år - och plantorna bara fortsätter producera! Det är väldigt roligt och jag har gett bort många. Brukar göra smoothies och tänker använda zucchini till det istället för att köpa frysta grönsaker i vinter.
Men frysen är nu fylld av riven zucchini och har inte plats för en till frys. Ska jag torka zucchini istället? Någon som har gjort det? Och ska jag torka zucchinin och köpa en torkugn typ denna https://www.smartfritid.se/evermat (https://www.smartfritid.se/evermat) eller hur gör ni?
Gurkan har jag lagt in och tomaterna äter jag färska - så det går åt ändå.
-
Det funkar att torka zucchini antingen i ugn eller i en liknande tork som du länkade till. Tar ingen plats alls som torkade.
Torkad zucchini har jag använt i soppor, grytor och köttfärssås.
-
Tack, måste nog börja torka grönsaker, för släkt och grannar plus frysen är trött på min zucchini! Roligt problem att ha! Yess Kanske inte lyckas lika bra nästa år, men i år gick det absolut kanon. Kanske var det allt regnande.
-
Du kan ju också lägga in den. Jag gör oftast gurksallad av den. Alltså zucchini i stället för gurka. Funkar jättefint och det står sig gott och väl ett år i kylskåp eller källare. OBS! Inget ska kokas och igent extra vatten tillsätts, allt bara rörs ihop och får stå tills socker och salt lösts upp.
1,5 kg gurka/zucchini
0,5 kg lök
0,5 kg socker
50 g salt
4 dl ättika (10 - 12%-ig)
senapsfrön
Gurkorna/Zucchini och löken skärs i små tärningar. Allt blandas och läggs på burk. Förvaras svalt och håller sig gott och väl ett år (om det räcker så länge)
Man kan byta ut löken mot paprika om man hellre vill ha det, eller tillsätta lite röd paprika för färgens skull.
Man kan också grovriva allt, men det blir lite snyggare (och mer arbetssamt) med små tärningar.
-
jag river maskinriver zuccinen, mikrar den sen så förlorar den massa volym. Sedan in i frysen. Gott i soppor och grytor.
Skänker ofta bort hela zuccini till grannar.
-
Låt den rivna zucchinin rinna av i sil, salta om den ska användas i mat så förlorar den mer vätska, pressa ut så mycket vätska som möjligt och frys sen i platta paket.
Grönsaksröror av typen ratatouille går utmärkt att koka in på burk. Bra som måltidsbas och ger sommarsmak på vintern.
Zucchini är också väldigt gott på pizza.
-
Det går bra att torka i vanlig ugn, 40 grader med luckan lite öppen. Skiva tunt, lägg i ett lager på bakplåtspapper och in i ugnen. Vänd dem några gånger så blir det bra. De krymper massor.
-
Zucchinis brukar vi äta färska och sen låta växa till sig och bli stora i slutet på säsongen och sen skörda och låta dem stå inne och då håller det runt 4-6 månader i rumstemperatur. Hade använt min frys till andra saker som är knepigare att förvara på andra sätt :)
-
Zucchinis brukar vi äta färska och sen låta växa till sig och bli stora i slutet på säsongen och sen skörda och låta dem stå inne och då håller det runt 4-6 månader i rumstemperatur.
Är det någon speciell sort som klarar det? Med bra skal? Som vissa pumpor.
-
Zucchinis brukar vi äta färska och sen låta växa till sig och bli stora i slutet på säsongen och sen skörda och låta dem stå inne och då håller det runt 4-6 månader i rumstemperatur. Hade använt min frys till andra saker som är knepigare att förvara på andra sätt :)
Håller med, precis så gör vi också. Gott att ha "färsk" under vintern. Har fortfarande idag 25aug 2024 kvar av 2023´s skörd i skafferiet.
-
Är det någon speciell sort som klarar det? Med bra skal? Som vissa pumpor.
Tycker det funkar bra medd alla bara de är tillräckligt stora.
-
Ordentligt stora zucchinin lär ska fungera bra till mjöl. Måste bara vara absolut torrt innan man packar in för förvaring, så att det inte börjar mögla.
Som med det mesta kan zucchini också mjölksyras, håller ungefär lika länge som syrad gurka.
-
Ordentligt stora zucchinin lär ska fungera bra till mjöl. Måste bara vara absolut torrt innan man packar in för förvaring, så att det inte börjar mögla.
Som med det mesta kan zucchini också mjölksyras, håller ungefär lika länge som syrad gurka.
Dock ska man helst syra på små... Då behåller dom formen bäst.
-
Dock ska man helst syra på små... Då behåller dom formen bäst.
Ja så är det nog! De har säkert mer spänst kvar i cellerna. Finns gott om anvisningar för hur man syrar t.ex. just zucchini om man söker på internet.
Här också en länk till instruktioner jag tänkt testa för zucchinimjöl: https://commonsensehome.com/zucchini-flour/