Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: lauralisa skrivet 30 jul-24 kl 19:01

Titel: Att göra ”bröd” på rester- eller falska ”rieska”
Skrivet av: lauralisa skrivet 30 jul-24 kl 19:01
Här kommer ett tips på ett enkelt recept för att göra en slags flatbröd på rester, fritt efter detta recept (på finska): https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/17833/Ihana%20laiskan%20 (https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/17833/Ihana%20laiskan%20)äidin%20rieska/

Rieska är ett finskt tunnare segt jästbröd som vanligtvis bakas på potatis eller potatismos. Jättegott är det. Detta är en fuskvariant på rieska som inte behöver jäst, knådas eller bakas:

4 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2-4 dl gröt/kokt ris/potatismos eller kokt potatis som skalas och mosad med gaffel
Salt, 1 tsk

Blanda ihop till jämn smet och häll ut på ett bakplåtspapper i långpanna. Grädda ca 30 min i 200 grader varmluftsugn. Klipp i bitar när den svalnat lite och servera ljummen med smör/margarin att bre på. Mer behövs inte.
Mina barn älskar det här ”brödet”. Lite större barn kan säkert göra det själv som mellanmål.