Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: Nina W skrivet 03 maj-24 kl 19:05
-
Idag har jag köpt en jättedyr påse med biokol. Jag undrar -är det samma sak som grillkol fast finhackat? Jag har läst att man göra själv genom att göra små hål i en plåtburk och fylla den med små träbitar. Ska försöka lägga en sån burk i brasinsatsen till hösten.
-
Jag skulle säga att du kan ta vilka kolbitar som helst och ladda dem med näringen i urin eller lakvattnet ur komposten.
Du behöver knappast köpa dyra specialprodukter utan kan ta tillvara förkolnade rester ur den egna eldstaden/brasan/grillen
-
Jag skulle säga att du kan ta vilka kolbitar som helst och ladda dem med näringen i urin eller lakvattnet ur komposten.
Du behöver knappast köpa dyra specialprodukter utan kan ta tillvara förkolnade rester ur den egna eldstaden/brasan/grillen
Precis, man kan använda vilka kolbitar som helst.
Och dessutom behöver man inte heller ladda kolet utan man krossar det och mullar ner då löser det sig självt.
-
Det finns skillnader men inte så mycket mellan biokol vs kol utan olika sätt som kolet framställts på, dvs. temperaturskillnader od. som gör att kolet får större eller mindre porositet (vilket alltså betyder skillnader i hur mycket yta det finns i kolet och avgör hur mycket kolet kan absorbera).
Däremot är jag inte säker på hur hållbart jag tror att kolprodukter är (varken vanligt grillkol eller biokol. I alla fall inte om man bara bränner biomassa för att få kol, då ska det väl vara att man tar vara på biprodukter som spillvärme eller gaser som bildas. Det görs säkert i större anläggningar men kanske inte i all produktion (särskilt inte nu när många börjat bränna eget biokol på gården). En brasinsats är säkert ett vettigt sätt att ta vara på kolet på.
-
Det finns skillnader men inte så mycket mellan biokol vs kol utan olika sätt som kolet framställts på, dvs. temperaturskillnader od. som gör att kolet får större eller mindre porositet (vilket alltså betyder skillnader i hur mycket yta det finns i kolet och avgör hur mycket kolet kan absorbera).
Däremot är jag inte säker på hur hållbart jag tror att kolprodukter är (varken vanligt grillkol eller biokol. I alla fall inte om man bara bränner biomassa för att få kol, då ska det väl vara att man tar vara på biprodukter som spillvärme eller gaser som bildas. Det görs säkert i större anläggningar men kanske inte i all produktion (särskilt inte nu när många börjat bränna eget biokol på gården). En brasinsats är säkert ett vettigt sätt att ta vara på kolet på.
Främst beror det på hur man kyler kolet.
I en kolmina får man ett tätare kol och kyler man det hastigt som man gör för att skapa aktivt kol som har enorm yta får man ett betydligt luftigare kol.
Det är ett träsk som man kan nörda ner sig djupt i eller så bara gör man.
Och det fungerade bra för inkafolket.
-
Främst beror det på hur man kyler kolet.
I en kolmina får man ett tätare kol och kyler man det hastigt som man gör för att skapa aktivt kol som har enorm yta får man ett betydligt luftigare kol.
Det är ett träsk som man kan nörda ner sig djupt i eller så bara gör man.
Och det fungerade bra för inkafolket.
Intressant med nedkylningen, duger det månne om man i hemmaförhållanden lägger glödande kol direkt i t.ex. lakvatten från kompost?
-
Intressant med nedkylningen, duger det månne om man i hemmaförhållanden lägger glödande kol direkt i t.ex. lakvatten från kompost?
Kolet ska inte glöda utan det ska vara pyrolys.
Dvs en process där det är så varmt att allt som inte är kol förgasas.
Sedan slår man kallt vatten gör att kyla.
Det går nog bra med kallt lakvatten så laddar man det på samma gång.
-
Tidningen Land har en artikel om hur man tillverkar Biokol.
Länk: https://www.land.se/tradgard/sa-branner-du-egen-biokol (https://www.land.se/tradgard/sa-branner-du-egen-biokol)
-
I alla fall inte om man bara bränner biomassa för att få kol, då ska det väl vara att man tar vara på biprodukter som spillvärme eller gaser som bildas. Det görs säkert i större anläggningar men kanske inte i all produktion (särskilt inte nu när många börjat bränna eget biokol på gården). En brasinsats är säkert ett vettigt sätt att ta vara på kolet på.
Viktigt att ta vara på de brännbara gaserna. TÄNK PÅ ATT METAN GER 28 GÅNGER STÖRRE VÄXTHUSEFFEKT ÄN KOLDIOXID.
-
i Grrillkolet finns det kvar ämnen som man inte vill ha i jorden om du stryker med grillkol på handen så är det svårt att tvätta bort men biokolet går ganska lätt att få bort. https://www.youtube.com/watch?v=loglsAoa48g (https://www.youtube.com/watch?v=loglsAoa48g)