Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: jörmundur skrivet 25 jan-24 kl 20:59
-
Hejsan. vilken sorts burkar ska man ha för att göra egna konserver hemma?
har sett de klassiska med gummipackning o knäppe. går de packningarna att använda fler gånger eller måste de bytas ut när man använt dem en gång?
finns det burkar mad skruvlock som kan användas?
mvh J
-
Det finns en uppsjö med skruvlock.
Men dom deformeras lätt och kan vara svåra att återbruka.
Packningen till snäppburken kan återanvändas tills den torkar eller spricker.
-
ok bra att veta ;) tack
-
Är gummipackningarna av något vanligt mått, finns det nya att köpa när de blivit för gamla och spruckna.
"Vanliga" glasburkar med skruvlock går att använda för konservering så länge locken är oskadade och håller vacuum. Många burkar har den här lilla vacuum-pluppen på locket, som sugs ner med ett "plopp" när innehållet svalnar och det blir vacuum i burken. När alla burkar svalnat, får en ta undan eventuella burkar som inte blivit täta, och äta upp dem först.
-
tack, bra tips :)
-
De här tvådelade locken som kommit de senaste åren är riktigt bra, för då trycks bara den gummerade delen rakt ner mot glasburken utan att vridas. Håller bättre, och vill man så kan man lägga i ett tunt innerlock utan att det vrids sönder.
Tror de börjat användas för att de inte sitter så hårt när de skall öppnas.