Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Norrsken skrivet 06 jun-07 kl 19:29
-
Min sambo råkade kapa ett flertal grenar på krusbärsbusken, och på odlingstråden fick jag svaret att de förmodligen inte skulle gå att få till att mogna. Så då undrar jag om någon under denna rubrik har några tips om man kan göra nåt gott av omgna krusbär. Det var ganska mycket bär på de grenar som gick förlorade, och det känns inte bra att bara slänga dem. Tacksam för svar.
-
jag vet inte om det funkar för jag har aldrig provat men
det kanske går att sylta dem såsom man gör syltade tomater.
-
här (http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/amnessida.asp?programID=950&Nyheter=&grupp=2202&artikel=255632) får du ett recept på marmelad gjord på omogna krusbär.
Har du kvar dem?
-
Halvmogna bär kan man göra kräm av:
½ liter krusbär
5 dl vatten
1 dl socker
2 msk potatismjöl
Snoppa krusbären och lägg dem i kokande vatten, låt dem koka någon minut innan sockret tillsättes. Koka på svag värme till bären är mjuka. Tag av grytan och tillsätt potatismjölet utrört i litet kallt vatten. Ge krämen ett snabbt uppkok. Häll i en skål och strö lite socker över så skinnar krämen sig inte så lätt. Serveras kall eller ljummen med mjölk till.
(http://www.drefseryd.com/images2/krusbar.jpg)