Alternativ.nu

Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: ärt skrivet 29 okt-23 kl 07:25

Titel: Hur torka resterna som blir vid görande av morotssaft
Skrivet av: ärt skrivet 29 okt-23 kl 07:25
 Har morrötter. De går åt till soppor o sånt i detta hushållet. Av den största delen blir det morotssaft. 
 Saften fås fram ur en råsaftscentrifug Där blir mycket spill och spillet är fuktigt. Skulle vilja torka detta spill.

 Tankarna går åt att lägga spillet i en sån grej man har för att göra potatismos. Pressa ut resterande saft och sedan lägga det pressade i torken. Men på vad? Att ha en snabb torkprocess gynnar resultatet. Att lägga på ett nät kan jag tänka fastnar. Att lägga på bakplåtspapper hämmar torkningen.

 Har ni nån tanke, erfarenhet av detta.
Titel: SV: Hur torka resterna som blir vid görande av morotssaft
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 29 okt-23 kl 08:04
Lägg det på bakplåtspapper och galler så får det värme runt om.
Det normala är att vattenånga stiger så det hindrar minimalt.

Kör du i ollor så tvinga luften att virvla genom att lägga kakorna huller om buller.
Titel: SV: Hur torka resterna som blir vid görande av morotssaft
Skrivet av: ärt skrivet 29 okt-23 kl 08:25
Lägg det på bakplåtspapper och galler så får det värme runt om.
Det normala är att vattenånga stiger så det hindrar minimalt.

Kör du i ollor så tvinga luften att virvla genom att lägga kakorna huller om buller.
Rotade fram resterna av gårdagens jos ur kompostspannen o pressade i potatispressen. Där kom mycket saft. Och resten i prässen hängde samman någorlunda.
 Detta (dock inte det från kompostspannen) vill jag pröva lägga i torken (låda ovan på pannan med ollor kopplad till ventilationskanalen)
 Försöker undvika sånt köpe typ bakplåtspapper. Vad innehåller det?
 Enligt råd o rön :
    Papper som kommer i kontakt med fett beläggs ofta med PFAS-ämnen, som är fett- och vattenavstötande. Men de är svårnedbrytbara och misstänks vara reproduktionsstörande och ­cancerframkallande. Hamburger­papper, pizzakartonger och mikropopcornspåsar är några pappers­produkter som kan vara belagda med dessa obe­hagliga ämnen. Lägg över ham­burgaren eller pizzan på porslins­tallrikar och poppa popcornen i kastrull i stället.
Bakplåtspapper
Även bakplåtspapper kan vara belagt med PFAS-ämnen. Använd en Svanenmärkt variant, som inte innehåller dessa ämnen. Om du inte vill använda papper alls kan du smörja plåten med fett som tål hög värme, till exempel smör eller kokosolja.

 
Titel: SV: Hur torka resterna som blir vid görande av morotssaft
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 29 okt-23 kl 08:43
Rotade fram resterna av gårdagens jos ur kompostspannen o pressade i potatispressen. Där kom mycket saft. Och resten i prässen hängde samman någorlunda.
 Detta (dock inte det från kompostspannen) vill jag pröva lägga i torken (låda ovan på pannan med ollor kopplad till ventilationskanalen)
 Försöker undvika sånt köpe typ bakplåtspapper. Vad innehåller det?
 Enligt råd o rön :
    Papper som kommer i kontakt med fett beläggs ofta med PFAS-ämnen, som är fett- och vattenavstötande. Men de är svårnedbrytbara och misstänks vara reproduktionsstörande och ­cancerframkallande. Hamburger­papper, pizzakartonger och mikropopcornspåsar är några pappers­produkter som kan vara belagda med dessa obe­hagliga ämnen. Lägg över ham­burgaren eller pizzan på porslins­tallrikar och poppa popcornen i kastrull i stället.
Bakplåtspapper
Även bakplåtspapper kan vara belagt med PFAS-ämnen. Använd en Svanenmärkt variant, som inte innehåller dessa ämnen. Om du inte vill använda papper alls kan du smörja plåten med fett som tål hög värme, till exempel smör eller kokosolja.
Det går att lägga på porslinstalrick också..

Fördelen är att när den väl är varm så är den jämnvarm.
Titel: SV: Hur torka resterna som blir vid görande av morotssaft
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 29 okt-23 kl 11:43
Jag kan tänka mig att det blir en rätt hård kaka.
Man bryter helt enkelt ner den och river den eller kör det i matberedaren.
Titel: SV: Hur torka resterna som blir vid görande av morotssaft
Skrivet av: esten skrivet 29 okt-23 kl 12:34
När jag plockat mycket svamp som kan vara väldigt svampigt blöt så lägger jag svampen på handdukar och lägger in dessa i torkskåpet. Där kan jag ställa värmen någorlunda till ca 50 grader. Blåser bra och torkar snabbt. Rymmer också mer än svamptorkarna man kan köpa.

Borde gå lika bra med morotsmos
Titel: SV: Hur torka resterna som blir vid görande av morotssaft
Skrivet av: torbjorn skrivet 29 okt-23 kl 13:35
Vill man ha ett underlag som moset inte rasar igenom men ändå släpper igenom luft, borde lakansväv (typ gamla utslitna påslakan) kunna fungera.
Titel: SV: Hur torka resterna som blir vid görande av morotssaft
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 29 okt-23 kl 16:57
Vill man ha ett underlag som moset inte rasar igenom men ändå släpper igenom luft, borde lakansväv (typ gamla utslitna påslakan) kunna fungera.
Bra tanke.