Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Be skrivet 23 okt-23 kl 12:16

Titel: Lingonvinäger?
Skrivet av: Be skrivet 23 okt-23 kl 12:16
Funderar på om det skulle bli gott med lingon som balsamvinäger. Borde väl gå hyfsat lätt att koka saft på mycket bär och lite vätska, och sedan låta det fermentera en tid. har någon testat?
Titel: SV: Lingonvinäger?
Skrivet av: torbjorn skrivet 23 okt-23 kl 14:00
Troligen kommer benzoesyran som finns naturligt i lingon att göra det svårt för bakterierna som bryter ner alkohol till ättikssyra när man låter något alkoholhaltigt surna till vinäger.   Så risken finns att det antingen inte händer något alls, eller att någon annan slags mikroorganismer tar över.
Titel: SV: Lingonvinäger?
Skrivet av: Berberis skrivet 24 okt-23 kl 00:21
Nej, jag vet inte hur man gör en sådan vinäger, men jag hittade något i DN om att blanda lingon med vitvinsvinäger.
Det blir kanske lika gott. Jag har inte testat. Knycker ur DN:
"5 dl lingon
7,5 dl vitvinsvinäger
4 msk socker
Sterilisera en glasburk som rymmer en liter genom att koka burken i vatten i cirka fem minuter. Låt kallna. Fyll två tredjedelar med lingon. Häll i vinägern. Låt stå svalt i minst 2 veckor. Skaka om burken ibland.
Sila vinägern genom silduk eller papperssilduk. Pressa bären så att all saft kommer med. Sjud den smaksatta vinägern tillsammans med sockret tills det löser sig. Slå upp på steriliserade flaskor, förslut med skruvkork eller ny flaskkork. Förvara svalt."

Titel: SV: Lingonvinäger?
Skrivet av: Be skrivet 24 okt-23 kl 09:25
Kanske stämmer om benzoesyran. I så fall är det säkert ett helt bra alternativ att bara blanda vanlig äppelcidervinäger (eller vitvinsvinäger) med lingon, eller kanske då koka riktigt tjock lingonsaft och blanda!
Titel: SV: Lingonvinäger?
Skrivet av: Be skrivet 30 okt-23 kl 17:47
Hittade en flaska hallonvinäger i skåpet - dvs äppelcidervinäger som fått stå med hallon några månader innan avsilning. Nu har den gömt sig i kylen i över ett år och det visade sig att den var alldeles ypperligt god nu och kommer passa jättebra som balsamicosubsitut till mycket!
Titel: SV: Lingonvinäger?
Skrivet av: Faeroon Faeroon skrivet 15 mar-24 kl 13:06
Funderar på om det skulle bli gott med lingon som balsamvinäger. Borde väl gå hyfsat lätt att koka saft på mycket bär och lite vätska, och sedan låta det fermentera en tid. har någon testat?

Att experimentera med mat är alltid spännande! Att använda lingon som balsamvinäger låter intressant och kan ge en unik smakprofil. Att koka saft på bär och sedan fermentera det låter som en kreativ idé. Jag har inte personligen testat detta, men det låter som något värt att prova. Att experimentera med olika bär och fermenteringsprocesser kan ge oväntade och läckra resultat. Om du provar det, skulle det vara intressant att höra hur det gick och hur smaken utvecklades över tiden!
Titel: SV: Lingonvinäger?
Skrivet av: Be skrivet 17 mar-24 kl 09:08
Att experimentera med mat är alltid spännande! Att använda lingon som balsamvinäger låter intressant och kan ge en unik smakprofil. Att koka saft på bär och sedan fermentera det låter som en kreativ idé. Jag har inte personligen testat detta, men det låter som något värt att prova. Att experimentera med olika bär och fermenteringsprocesser kan ge oväntade och läckra resultat. Om du provar det, skulle det vara intressant att höra hur det gick och hur smaken utvecklades över tiden!

Blev bara en "snabbvariant" med köpt saftkoncentrat som jag blandade med lite egen äppelcidervinäger. God som sådan, men vill man ha den riktigt balsamisk måste man nog låta den stå rätt länge, och sedan förvaras så att den avdunstar lite sådär som riktigt balsamico får göra. Då kanske den skulle bli lika len och tjock också. Men experimenten fortsätter!  :)
Titel: SV: Lingonvinäger?
Skrivet av: Kentaur skrivet 17 mar-24 kl 09:50
Jag brukar smaksätta kombucha med lingon. Lingonkombucha kan sedan fermenteras vidare till vinäger genom att tillsätta socker i två omgångar till och låta jäsa efter varje omgång. Håller sig bra i kylen något år.  :)
Titel: SV: Lingonvinäger?
Skrivet av: Be skrivet 17 mar-24 kl 12:50
Låter gott med lingonkombucha, testade nån gång men tyckte inte de gav så mycket smak. Hur mycket har du i? Och hur blir kombuchavinägern, är den stark?  :)