Alternativ.nu
Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: Galning skrivet 19 jul-23 kl 09:11
-
Har läst tidigare inlägg men inte blivit så mycket klokare. Vi har en skock höns, alla två år gamla och av olika raser. I början på sommaren började äggvitan på kokta ägg bli kornig och ”skiktade” sig när man skalade dem. Trodde först att det berodde på värmen och började plocka dem direkt efter att de lagts och lades in i kylen.
Fick höra att nya ägg kan innehålla koldioxid, som pyser ut genom skalet när äggen blir äldre och som skulle kunna göra äggvitan kornig. Så vi testade Gamla ägg på 2-4 veckor och nykläckta- ingen skillnad! Det är inte heller kopplat till vissa höns utan kommer och går hos alla hönorna. De får ekologiskt foder och ekologisk säd, vete. Visserligen egen brunn men vattnet har testats och befunnits bra.
Någon som har mer kunskap än jag??
-
För kallt i kylen så att äggen har (nästan) fryst? Man kan få se upp om det är ett självavfrostande kylskåp där hela bakväggen utgör kylelement, om matvaror ligger an mot bakväggen kan det bli för kallt för dem även om lufttemperaturen i skåpet är rimlig. Se till att inte stuva in prylar hela vägen mot bakväggen utan lämna några cm fritt längst in i skåpet.
-
Prova att inte förvara dom i kylen.
Dom håller sig utan problem i rumstemperatur.
-
Har testat, både kyl och på arbetsbänken. Ingen skillnad. Hörde av en fd hönsägare att det kunde bero på brist på kalk !?jag testar och återkommer.
-
Det här var nog det bästa tipset. Vi har gett hönsen extra kalk och vips så blev äggen bättre. Kornigheten och ”filtigheten” i äggvitan har försvunnit och äggvitan är som vanligt i de kokta äggen. Får hoppas det håller i sig.🤗😋
-
Intressant om det stämmer. Har du märkt att skalen är tunna? Om de inte är tunna och det beror på kalkbrist så är alltså fenomenet ett tidigare tecken på kalkbrist.