Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: ärt skrivet 11 jul-23 kl 23:37

Titel: Resonemang om skörda av svarta vinbär
Skrivet av: ärt skrivet 11 jul-23 kl 23:37

 De svarta vinbären är mot sitt mognads slut nära. De kan sitta kvar ett tag till utan att falla.
 Finns det en vinst med att vänta så länge som möjligt?
 Kan man tänka att om de blir mer mogna så blir de sötare o mjukare.
Hur är det med vitamininnehållet?
 
 Det är nått med att plocka dem tidigare för att få sylt att inte bli rinnig.

 Torka dem?

 Vist är svartavinbärssylt med vaniljglass o grädde gott.
Titel: SV: Resonemang om skörda av svarta vinbär
Skrivet av: kretslopp skrivet 12 jul-23 kl 10:00
Nej jag tror inte det finns någon vinst med att vänta med plockningen när mer än 2/3 är mogna.
Har du provat röda vinbär? Eller krusbär?
Titel: SV: Resonemang om skörda av svarta vinbär
Skrivet av: ärt skrivet 12 jul-23 kl 10:44
Nej jag tror inte det finns någon vinst med att vänta med plockningen när mer än 2/3 är mogna.
Har du provat röda vinbär? Eller krusbär?
Jo pajdeg med ett tjockt lager rödavinbär och vispgrädde där till sitter fint.
Ingen erfarenhet av krusbär
Titel: SV: Resonemang om skörda av svarta vinbär
Skrivet av: javill skrivet 12 jul-23 kl 12:41
Tänker att det inte är någon vinst med att vänta så länge som möjligt. Tvärtom ifall man vill göra gelé, sylt eller marmelad, då bären innehåller mest pektin när de precis mognat. Fast om man vill göra saft är det nog bättre att låta dem mogna mer så man inte får gelé i flaskorna.  :)
Titel: SV: Resonemang om skörda av svarta vinbär
Skrivet av: Tångräkan skrivet 12 jul-23 kl 15:06
Ju längre du väntar desto större risk att någon annan hinner före. Plocka allt som är moget och gå några gånger till och plocka resten. Vinbär kan också eftermogna lite om du plockar dem och låter dem ligga i rumstemperatur. Det funkar åtminstone bra med röda vinbär.