Alternativ.nu

Odling => Spannmål och foder => Ämnet startat av: Åhammar skrivet 21 mar-23 kl 10:53

Titel: Gammalt hö i rundbal
Skrivet av: Åhammar skrivet 21 mar-23 kl 10:53
Hej!

Har precis börjat ta av en rundbal hö som känns lite gammal. Har tidigare utfodrat med hö i både rundbal och småbal som inte var senaste säsongen men ändå var grön och fräsch fortfarande.

Höet i rundbalen är inte grönt, känns dammigt och med en svag, nästan omärklig mögeldoft.
Det är helt torrt, har inga packade sjok och inget synligt mögel eller annat fel.

Har 10 tackor,  ingen är dräktig eller har lammat.

Ok att fodra med detta anser ni, eller kan det vara farligt?
Titel: SV: Gammalt hö i rundbal
Skrivet av: Markus_K skrivet 21 mar-23 kl 11:23
Bättre hiva om den är vit dammig och luktar surt. Mögelsporer. Hö ska lukta hö.
Titel: SV: Gammalt hö i rundbal
Skrivet av: Tiomilaskogen skrivet 21 mar-23 kl 11:37
Lita på magkänslan.
Du misstänker att den inte är bra och då är den förmodligen inte det heller.
Titel: SV: Gammalt hö i rundbal
Skrivet av: Åhammar skrivet 21 mar-23 kl 15:06
Det är som att den är dammig och inte luktar så gott utanpå men luktar friskt hö inuti. Testade att ge fåren och de äter med god aptit.

Kanske var det bara att de tidigare balarna inte legat o blivit dammiga och då verkade mycket fräschare.
Om denna möjligen är ett år äldre o har legat o samlat damm längre.

Vad händer i höet med tiden, är det bara näringsvärde som sjunker?
Titel: SV: Gammalt hö i rundbal
Skrivet av: skogaliten skrivet 21 mar-23 kl 21:14
Näringsvärdena, alltså protein och energi, eller mineralinnehåll, förändras mycket lite eller inte alls med lagring.

Vitamininnehållet sjunker något.

Väl lagrat hö, hårdpressade rundbalar, fungerar fint i 2-3 år i alla fall.

Det som tar knäcken på hö, är fukt, i synnerhet upprepad fuktning, som gör att det möglar.

Småbalar, som har större del yta till sin relativa volym, blir snabbare/lättare mögelskadade.
 
Mögelskadade höbalar "dammar" när man skakar på dem, och när man tar på dem, så känns ytan ett uns (bara ett uns) "kladdig". Dessutom så luktar de fel, de behöver inte lukta mögel, men de luktar "ofräscht".

Hårt pressade rundbalar har den fördelen, att om de blivit "fuktskadade", så kan man ofta skala bort (och slänga) en del, och komma in till fräscht och väldoftande hö längre in.

Småbalar får man tyvärr kassera hela balen av.
Titel: SV: Gammalt hö i rundbal
Skrivet av: Åhammar skrivet 21 mar-23 kl 22:09
Tack för jättebra information!

 Yess